Αν και οι απώλειες μετρώνται σε διαφορετικά επίπεδα, όλες οι χώρες εξαγωγής συμφωνούν για τις καταστροφικές συνέπειες αυτών των προσαυξήσεων, όχι μόνο στο εμπόριο με τις ΗΠΑ αλλά και στο παγκόσμιο οικονομικό πλαίσιο
Λίγες χώρες παραγωγής θα γλιτώσουν, από τους τελωνειακούς δασμούς που ανακοίνωσε ο Donald Trumpστην αμερικανική αγορά που κυμαίνονται από 10% για αρκετές χώρες παραγωγής στο νότιο ημισφαίριο, έως 30% για τη Νότια Αφρική και 34% για την Κίνα. Πέρα από αυτά τα διαφοροποιημένα επίπεδα, η έκθεση των χωρών εξαγωγής διαφέρει σημαντικά, με ορισμένες να εκτίθενται από τον όγκο που αποστέλλεται, άλλες από την αξία των αγαθών.
Ένα «σύμφωνο» μεταξύ Αμερικανών αγοραστών και Ιταλών
Ενώ η Γαλλία εκτιμά την πιθανή απώλεια που προκαλείται από τους πρόσθετους δασμούς στα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά της σε 800 εκατομμύρια ευρώ, η ιταλική βιομηχανία υπολογίζει το έλλειμμά της μόνο για τα κρασιά της σε 323 εκατομμύρια ετησίως, χαμηλότερο ποσό, που έχει όμως μεγάλο αντίκτυπο στον κλάδο. Μάλιστα, το 24% των συνολικών εξαγωγών ιταλικού κρασιού κατευθύνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμη χειρότερα, εκτιμά η Unione Italiana Vini, το 80% των 460 εκατομμυρίων ιταλικών φιαλών που πωλούνται στον Ατλαντικό συγκεντρώνονται στις «δημοφιλείς» γκάμες με τιμή εκκίνησης περίπου 4 δολλάρια ανά λίτρο, ενώ μόνο το 2% κατατάσσεται στην κατηγορία κρασιών «πολυτελείας». Οι Moscato d’Asti, Pinot Grigio και Chianti Classico θα είναι οι πιο εκτεθειμένοι. Εξ ου και η ανάγκη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της UIV, Lamberto Frescobaldi, να συνάψουμε ένα «σύμφωνο» με τους Αμερικανούς αγοραστές «για να μοιραστεί το βάρος και να υπερασπιστούμε τη θέση του ιταλικού κρασιού». Λέγοντας ότι φοβάται ένα «πραγματικά θανατηφόρο παιχνίδι κλιμάκωσης μεταξύ της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής κυβέρνησης», ο Lamberto Frescobaldi επιμένει στην ανάγκη να «διατηρηθούν οι τρέχουσες δομές τιμών» στα αμερικανικά ράφια. «Το έχουμε ήδη ζήσει και ξέρουμε πόσο μπορεί να κοστίσει», προειδοποιεί η πρόεδρος της Federvini, Micaela Pallini. “Στο παρελθόν, αυτά τα μέτρα μας έκαναν να χάσουμε έως και το 50% των εξαγωγών μας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα κινδυνεύουμε να ξαναζήσουμε αυτό το οικονομικό τραύμα”.
Ευάλωτες οι ισπανικές εταιρείες
Φυσικά, αυτούς τους φόβους συμμερίζεται και η ισπανική οινοποιία. Σε δελτίο τύπου, η Ισπανική Ομοσπονδία Οίνου (FEV) επισημαίνει ότι κινδυνεύουν οι εξαγωγές της αξίας σχεδόν 400 εκατομμυρίων ευρώ. προς τις ΗΠΑ. Η Ισπανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες σε αξία και ο έβδομος μεγαλύτερος σε όγκο. Σύμφωνα με τον Διεπαγγελματικό Οργανισμό Οίνου της Ισπανίας (OIVE), οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ισπανικού κρασιού εκτός ΕΕ και την πρώτη για τα αφρώδη κρασιά τους. «Η αγορά των ΗΠΑ είναι θεμελιώδης για την οικονομική βιωσιμότητα του αμπελοοινικού τομέα της ΕΕ και δεν υπάρχει εναλλακτική αγορά κρασιού που να μπορεί να αντισταθμίσει αυτήν την απώλεια», επιμένει ο José Luis Benitez, διευθυντής του FEV, ο οποίος επισημαίνει ότι το 99% των ισπανικών οινοποιείων είναι ΜΜΕ και ως εκ τούτου ιδιαίτερα ευάλωτες στην οικονομική αναστάτωση.
Στάση αναμονής στη Νότια Αφρική
Η νοτιοαφρικανική οινοβιομηχανία, δηλώνοντας ότι είναι «βαθιά ανήσυχη» μετά την ανακοίνωση των δασμών 30% στα προϊόντα της, ακολουθεί προς το παρόν μια προσέγγιση αναμονής. «Πιστεύουμε ότι θα ήταν πρόωρο να κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις ή δηλώσεις σε αυτό το στάδιο, καθώς μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες για το πώς μπορεί να εξελιχθεί αυτή η κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος τύπου της South Africa Wine. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που περιγράφονται ως μια αγορά «υψηλής προστιθέμενης αξίας» για κρασιά της Νότιας Αφρικής, «προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης και θέσεις υψηλής τιμής», εξηγεί η South Africa Wine. Εκφράζοντας τη λύπη για την απώλεια ανταγωνιστικότητας και κερδών, που θα προκαλέσουν οι προσαυξήσεις, ο generic οργανισμός, ωστόσο, πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να περιμένουμε «λεπτομέρειες σχετικά με τους δασμούς που εφαρμόζονται σε διαφορετικά προϊόντα, κάτι που είναι κρίσιμη πληροφορία για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να προσαρμοστούμε στο νέο εμπορικό πλαίσιο».
Η καναδική αγορά κλειστή για τα αμερικανικά προϊόντα
Τέλος, οι επαγγελματίες αμερικανοί επηρεάζονται επίσης από την επιβολή τελωνειακών δασμών και τα αντίποινα. «Οι οινοπαραγωγοί σε ολόκληρη τη χώρα συνεχίζουν να υφίστανται οικονομική ζημιά από την πλήρη απαγόρευση της πώλησης αμερικανικών κρασιών στον Καναδά», δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οίνου Robert P. Koch. Από τις αρχές Μαρτίου, τα κρασιά, οι μπύρες και τα οινοπνευματώδη ποτά «είναι τα μόνα αμερικανικά προϊόντα των οποίων η εισαγωγή και η εμπορία απαγορεύονται πλήρως στην καναδική αγορά». Πριν από την εισαγωγή αυτών των μέτρων αντιποίνων, το 35% των αμερικανικών εξαγωγών κρασιού προορίζονταν για τον Καναδά, με λιανική αξία που ξεπερνούσε τα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Από την πλευρά της, η American Wine and Spirits Wholesalers Association καλεί τους διεθνείς εταίρους να ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις τους να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ
