Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η αμερικανική αγορά προτιμά τα κρασιά του κτήματος Μυλωνά στην Κερατέα

Ύστερα από έναν αιώνα δουλειάς και παραγωγής το Σαββατιανό του κτήματος ανταμοίβεται με βραβεία από όλο τον κόσμο

Έχοντας τις ρίζες τους τρεις σχεδόν γενιές πίσω στο χρόνο, τα αδέλφια μυλωνά συνεχίζουν να παράγουν με παραδοσιακό και μη τρόπο ετικέτες κρασιών. Τα προϊόντα τους, νέα και παλαιότερα δεν έλειψαν από την έκθεση του ΣΜΟΕ, γεμίζοντας τα ποτήρια των επισκεπτών. 
Η ποικιλία των οινοποιήσεων που γίνονται με επιτυχία μέχρι σήμερα προδίδουν την βαθιά σύνδεση των παραγωγών με το παρελθόν αλλά και την ταυτόχρονη εξέλιξη και προσαρμογή στις απαιτήσεις των καταναλωτών του σήμερα.  
Στον πάγκο της έκθεσης, υπήρχε πλήθος ετικετών με κάποιες από αυτές να τραβούν τα βλέμματα, είτε επειδή αποτελούν νέες αφίξεις στο εμπόριο, είτε επειδή έχουν οινοποιηθεί με πιο ιδιαίτερο τρόπο.

Ανάμεσά στα νέα, ήταν το Pet Nat του κτήματος. Πρόκειται για αφρώδη οίνο, μονοποικιλιακό, από 100% Σαββατιανό. Η παραγωγή του περιορίστηκε στις 2200 φιάλες, καθώς δημιουργήθηκε πειραματικά. Ωστόσο, με τη νέα σοδειά, η παραγωγή θα αυξηθεί όπως μας ενημέρωσαν, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Όταν ρωτήθηκαν πληροφορίες για την υλοποίηση της ιδέας αυτής, η απάντηση ήταν “το ζήταγε η Αμερική”. Οι πειραματική παραγωγή αυτή έχει ήδη εξαντληθεί, δίνοντας έτσι περισσότερο θάρρος για καινούργιές δημιουργίες.

Δοκιμάζοντας την ιδιαίτερη ετικέτα τους, την κλασσική ρετσίνα, επιβεβαιωθήκαμε πως η παράδοση των οινοπαραγωγών συνεχίζεται, προσπαθώντας για διατήρηση της ονομασίας κατά παράδοση, όμως με μεγαλύτερη φινέτσα και ισορροπία.  
“ο Παππούς Αντώνης, από το 1917 που έφτιαχνε κρασί, έβαζε στη ρετσίνα την εξαπλάσια ποσότητα ρητίνης από πεύκα”, μας είπαν, κυρίως για τη συντήρηση του οίνου. Μπορεί η ρετσίνα για του Έλληνες λάτρεις του κρασιού να προκαλεί διαφωνίες, για την Αμερική όμως ήταν παραγγελία, και το χρυσό μετάλλιο στο “BALKANS INTERNATIONAL WINE COMPETITION 2019” δόθηκε σε αυτή την ετικέτα του κτήματος Mylona.

Οι οινοπαραγωγοί, δοκίμασαν να οινοποιήσουν για ακόμα μια χρονιά με αυθόρμητες ζύμες, κάνοντας την ετικέτα “Naked Truth” από 100% Σαββατιανό και με παραμονή του οίνου στα στέμφυλα για 20 μέρες. Το αποτέλεσμα ήταν αρμονικό, ισορροπημένο και περίπλοκο.

Φωτογραφικό Υλικό: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Μετά από δυο ισχνές παραγωγικά χρονιές, οι προοπτικές για τη συγκομιδή του 2025, μετά την επέλαση του πρώτου κύματος του παγετού στις 19 προς...

REPORTS

Καθώς η ζήτηση για λευκά κρασιά συνεχίζει να αυξάνεται στην Ασία και οι τιμές για τα κόκκινα κρασιά της Βουργουνδίας εκτοξεύονται, τα κρασιά του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Ο Χρήστος Τσιτσιρίγγος ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνδέσμου για τρίτη διαδοχική φορά, ενώ ο Απόστολος Καλμπούρης αποτελεί το νέο Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου...

REPORTS

Σε μόλις 226 εκατ. εκατόλιτρα ανήλθε η παγκόσμια παραγωγή οίνου για το 2024 (-5% έναντι 2023), νούμερο το οποίο αντιστοιχεί στην χαμηλότερη τιμή της...