Στην 3η πτήση η δραστηριότητα του εντόμου Lobesia botrana, ευρέως γνωστού και ως ευδεμίδα, διαφοροποιείται σημαντικά από αμπέλι σε αμπέλι. Την περίοδο αυτή παρατηρείται αύξηση της δραστηριότητας στις μεσοπρώιμες και όψιμες περιοχές του νησιού (πτήση, ωοτοκίες), ενώ στις πρώιμες σημαντική μείωση.
Γενικά και σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του δικτύου παγίδευσης του εντόμου η 3η πτήση δείχνει να εξελίσσεται με χαμηλούς έως μέτριους πληθυσμούς. Η δραστηριότητα (πτήση, ωοτοκίες) που παρατηρείται αυτή την περίοδο κατά αμπελουργική ζώνη του νησιού δίνεται αναλυτικότερα στους παρακάτω πίνακες:
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι ψεκασμοί θα πρέπει να στοχεύουν τα σταφύλια, τα οποία θα πρέπει να καλύπτονται καλά κατά την εφαρμογή. Τα κρυμμένα σταφύλια είναι συνήθως αυτά που προσβάλλονται.
Για τελικό ποιοτικό προϊόν η ανοχή προσβολής των σταφυλιών πρέπει να είναι πολύ μικρή έως μηδενική. Η προστασία στις μεσοπρώιμες και όψιμες περιοχές συνίσταται να συνεχιστεί έως τις 29 Ιουλίου. Οι εφαρμογές είναι καλό να γίνονται από το σούρουπο και μετά.
Στα 100 φύλλα 50-100 άπτερα το όριο επέμβασης για το τζιτζικάκι
Σε αρκετά αμπέλια της Κρήτης, την περίοδο αυτή παρατηρούνται αυξημένοι έως πολύ αυξημένοι πληθυσμοί από τζιτζικάκι.
Οι γεωπόνοι συστήνουν να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι. Ειδικότερα, προτείνουν να ελέγχονται 100 τυχαία φύλλα στην κάτω πλευρά τους (1-2 φύλλα ανά πρέμνο), από το μέσο του βλαστού έως δυο φύλλα πριν την κορυφή του. Το όριο επέμβασης μετά από έλεγχο είναι αυτό των 50-100 άπτερων ατόμων στα 100 φύλλα. Όπου χρειαστεί αντιμετώπιση μπορεί να συνδυαστεί με αυτήν για την ευδεμίδα. Οι ψεκασμοί για τα τζιτζικάκια στοχεύουν στη βλάστηση.
Δείτε αναλυτικά τη Γεωργική Προειδοποίηση εδώ.