Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη γεύση και τη δομή του κρασιού

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην οινοποίηση είναι πολυάριθμες και ετερόκλητες. Ας ανακαλύψουμε πώς τα διαφορετικά περιβάλλοντα επηρεάζουν τα αγαπημένα μας κρασιά.

Από την έκθλιψη των οφθαλμών την άνοιξη μέχρι τον τρύγο το καλοκαίρι, το αμπέλι ακολουθεί ένα ταξίδι ανάπτυξης που διαρκεί περίπου 140 με 160 μέρες. Κατά τη διάρκεια του κύκλου, η άμπελος παραμένει στο έλεος της φύσης, αλλά το κλίμα που χαρακτηρίζει κάθε περιοχή δίνει τη δυνατότητα στους αμπελουργούς να στηρίζονται σε γνωστά κλιματολογικά μοτίβα για να πάρουν τις αποφάσεις τους όσον αφορά την καλλιέργεια.

Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει όμως αυτούς τους γνωστούς ρυθμούς. Οι ψυχρές περιοχές έχουν γίνει πιο θερμές, ενώ οι θερμές περιοχές πιο ζεστές.

Πώς όμως επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τα αγαπημένα μας κρασιά;

Στην Καμπανία, τρύγος νωρίτερα την τελευταία 30ετία για την Dom Perignon

Ο οινοποιός της Dom Perignon, Daniel Carvajal-Perez, στηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή στην περιοχή παρατηρήθηκε ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. ”Με πιο υψηλές θερμοκρασίες, ο κύκλος της αμπέλου άρχισε να γίνεται πιο μικρός και αρχίσαμε να τρυγάμε πιο νωρίς κατά μέσο όρο. Μέχρι σήμερα, παρολ’ αυτά, το αντίκτυπο που έχει η κλιματική αλλαγή στα κρασιά του οινοποιείου είναι θετικό, με υψηλότερη συγκέντρωση και ωριμότητα στο σταφύλι.”

”Όταν έχεις ένα πιο ευρύ παράθυρο (αναφερόμενος στον τρύγο) λόγω λιγότερης βροχής και πιο υψηλών θερμοκρασιών, προκύπτει η ανάγκη της κατανόησης όσον αφορά τα αρώματα, τα φαινολικά, και τα χρώματα του κρασιού”, πρόσθεσε.

Kάποιες χρονιές που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, το οινοποιείο δεν προχωράει σε τρύγο. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν οι χρονιές 2001 και 2007.

Παρολ’ αυτά, ο Clovis Taittinger, γενικός μάνατζερ της εταιρείας, παραμένει επιφυλακτικός όσον αφορά τα οφέλη από την κλιματική αλλαγή. ‘’Δεν μπορούμε να βγάλουμε ακόμα συμπεράσματα’. Παρολ’ αυτά ο πρώιμος τρύγος γίνεται σιγά σιγά κανόνας.

Πιο ‘’συνεπείς’’ χρονιές στη Γερμανία με καλύτερο Riesling

Στο Rheingau, μια μικρή γερμανική περιοχή συνώνυμη με το Riesling, οι υψηλές θερμοκρασίες χαρίζουν πλεονέκτημα για το μικρό βιοδυναμικό οινοποιείο Weingut Peter Jakob Kuhn.

Παλαιότερα, κυρίως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1980, λόγω των κρύων καιρικών συνθηκών, το σταφύλι δεν έφτανε στην επιθυμητή ωριμότητα, διηγείται ο οινοποιός.

Ο Kuhn προσθέτει ότι το Riesling θα γίνει πιο ντελικάτο και ίσως λίγο λιγότερο προκλητικό. Η αυξημένη έκθεση στο ηλιακό φως σημαίνει ότι το σταφύλι θα γίνει πλουσιότερο, θα παρέχει πιο πολύ υφή και δομή στο κρασί, συμπληρώνοντας την οξύτητά του.

Η αυξημένη έκθεση στον ήλιο δεν είναι καλή, αφού τα υπερβολικά σάκχαρα έρχονται εις βάρος της οξύτητας. Οι οινοποιοί παλεύουν για ισορροπία ανάμεσα σε ωρίμανση και οξύτητα. ‘’Αφήνουμε περισσότερα φύλλα που θα προστατεύσουν τις ράγες από την έκθεση στον ήλιο’’.

Οινοποιοί της περιοχής Nahe δηλώνουν ότι την τελευταία δεκαετία οι σοδειές είναι πιο ‘’συμπαγείς’’, δηλαδή δεν έχουν μεγάλες διαφορές από τη μία χρονιά στην άλλη. Προς το παρόν, οι ‘’αδύναμες’’ σοδειές δεν υπάρχουν πια.

Στην Αυστραλία, στροφή σε πιο ψυχρά κλίματα

Στην Αυστραλία, η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει πιο ζεστά και πιο ξηρά καλοκαίρια. Ευτυχώς, οι οινοποιοί μπορούν να αρδεύουν τα αμπέλια τους, κάτι που απαγορεύεται σε κάποιες περιοχές του Παλαιού Κόσμου, όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Οινοποιοί υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής δεν είναι ακόμα τόσο εμφανή έτσι ώστε να αλλάξουν τον τρόπο που συμπεριφέρονται στον αμπελώνα τους.

Παρολ’ αυτά το οινοποιείο Yalumba επενδύει εδώ και 30 χρόνια σε ψυχρές περιοχές με αρκετά αποθέματα νερού, όπως την Coonawarra, Wrattonbully και Tasmania. Πειραματίζεται επίσης πάνω σε διαφορετικά υποκείμενα που έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την ανεκτικότητα του αμπελιού στη ζέστη, την αλατότητα και άλλα θέματα που αντιμετωπίζει η κάθε περιοχή.

Υπάρχουν κάποιες ήδη υπάρχουσες ποικιλίες που έχουν προσαρμοστεί καλά σε πιο ζεστά κλίματα. Για παράδειγμα το Grenache είναι ποικιλία πολύ ανθεκτική στη ξηρασία και καλλιεργείται στη Barossa εδώ και πάνω από 170 χρόνια. Η περιοχή έχει μάλιστα τα παλαιότερα κλήματα Grenache στον κόσμο!

 

Πηγή cnaluxury.channelnewsasia.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

REPORTS

Η οινοβιομηχανία της ΕΕ ζητά από την νέα Κομισιόν μια τολμηρή και ανοικτή εμπορική πολιτική για τόνωση των εξαγωγών στις διεθνές αγορές.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το «4th ATHENS WINE AND ART FESTIVAL» θα διεξαχθεί στις 23&24 Nοεμβρίου σε ένα μοναδικό χώρο 1.500 τ.μ., όπου κρασί και τέχνη θα συνυπάρξουν...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...