Ο διορισμός του Hansen έρχεται σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους σε αρκετές χώρες της ΕΕ να διαδηλώνουν με αίτημα την μεταρρύθμιση της γεωργικής πολιτικής για την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών τους. Ενώ η Ε.Ε. εξετάζει το πλαίσιο της ΚΑΠ μετά το 2028, ο Hansen αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό της, είτε διατηρώντας το υφιστάμενο status quo ή οδηγώντας σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. στηρίζει τους αγροτικούς τομείς, όπως αυτόν της αμπελουργίας.
Βασικό σημείο των συζητήσεων είναι η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο μοιράζονται οι επιδοτήσεις της ΚΑΠ, με τους μικρότερους παραγωγούς εδώ και καιρό να ζητάνε την αναδιανομή των πληρωμών που συχνά ευνοούν τις μεγάλες εταιρείες. Στον τομέα του κρασιού, αν τελικά εισακουστούν τα αιτήματα των αμπελουργών, τότε θα μπορούσαν να στηριχθούν οι οινοποιοί που εστιάζουν στην παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας, αντί για την μαζική παραγωγή οίνων από αμπελώνες μεγάλης κλίμακας.
Η βιομηχανία οίνου της Ευρώπης χαρακτηρίζεται από την ποικιλομορφία της, με μικρά οικογενειακά κτήματα να συνυπάρχουν με αμπελώνες βιομηχανικής κλίμακας. Με τον Χάνσεν στο τιμόνι για την χάραξη της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ, ο αμπελοοινικός τομέας μπορεί να δει μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται οι επιδοτήσεις. Οι μικρότεροι οινοπαραγωγοί, ιδίως εκείνοι που δίνουν προτεραιότητα στην ποιότητα έναντι της ποσότητας, θα μπορούσαν να υποστηριχθούν καλύτερα στο πλαίσιο ενός πιο δίκαιου μοντέλου χρηματοδότησης.
Με την ανακατανομή των επιδοτήσεων της ΚΑΠ, η ΕΕ μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της πολιτιστικής και περιφερειακής ποικιλομορφίας των ευρωπαϊκών κρασιών, επιτρέποντας στους μικρότερους παραγωγούς να ανταγωνιστούν πιο αποτελεσματικά με τους μεγάλα οινοποιεία, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής οίνου και οι τοπικές ποικιλίες θα παραμείνουν στο προσκήνιο.
Η βιωσιμότητα είναι ένας άλλος βασικός τομέας όπου η θητεία του Hansen αναμένεται να επηρεάσει τον αμπελοοινικό τομέα. Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες γίνονται όλο και πιο πιεστικές για τους οινοπαραγωγούς σε όλη την Ευρώπη, καθώς η κλιματική αλλαγή έχει βαθιές επιπτώσεις σε πολλές σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές, με την πολιτική του Hansen να αναμένεται να εστιάσει στην σημασία των γεωργικών πρακτικών που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.
Η θητεία του Hansen «γεννά» ελπίδες ότι θα προωθήσει της πρακτικές βιώσιμης αμπελουργίας, όπως την οργανική καλλιέργεια, την βιοδυναμική, και την μείωση των χημικών Με την Ε.Ε. ήδη να «σπρώχνει» προς αυτή την κατεύθυνση μέσω της στρατηγικής Farm to Fork, ο νέος Επίτροπος Γεωργίας μπορεί να την επικαλεστεί για να προσφέρει οικονομικά κίνητρα και τεχνική υποστήριξη στους οινοποιούς που υιοθετούν βιώσιμες πρακτικές.
Για πολλά οινοποιεία, και ιδίως αυτά που ήδη αξιοποιούν οργανικές και βιοδυναμικές μεθόδους, η συγκεκριμένη κίνηση θα μπορούσε να επεκτείνει την πρόσβαση τους σε χρηματοδοτήσεις και πρώτες ύλες. Ο Hansen μπορεί επίσης να πιέσει για ευρύτερη υιοθέτηση συστημάτων πιστοποίησης βιωσιμότητας, τα οποία όχι μόνο θα ωφελούσαν το περιβάλλον, αλλά θα ενίσχυαν και την εμπορευσιμότητα των ευρωπαϊκών κρασιών σε καταναλωτές που έχουν ολοένα και μεγαλύτερη οικολογική συνείδηση. Επιπλέον, η προώθηση της βιωσιμότητας στον κλάδο του κρασιού ευθυγραμμίζεται με τον ευρύτερο στόχο της Ε.Ε. για επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050.
Σημαντικό κομμάτι της πιθανής επιρροής του Hansen είναι και ο ρόλος του στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, αφού η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρασιού παγκοσμίως και οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο μέλλον των οινοπαραγωγών. Οι δασμοί, οι ποσοστώσεις και οι εμπορικοί φραγμοί μπορούν είτε να ενισχύσουν είτε να εμποδίσουν την πρόσβαση των ευρωπαϊκών κρασιών στις παγκόσμιες αγορές, ειδικά σε κερδοφόρες περιοχές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ιαπωνία.
Η εμπειρία του Χάνσεν ως ευρωβουλευτής και στις ευρωπαϊκές υποθέσεις υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να υιοθετήσει μια προορατική προσέγγιση στη διαπραγμάτευση ευνοϊκών εμπορικών συμφωνιών για την οινοποιεία της ΕΕ. Στο επίκεντρο της πολιτικής του πιθανότατα θα είναι η διασφάλιση ενός πεδίου δίκαιου ανταγωνισμού για τα ευρωπαϊκά κρασιά στην παγκόσμια σκηνή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την υπεράσπιση των γεωγραφικών ενδείξεων ΠΓΕ όπως η Ονομασία Προέλευσης ΠΟΠ, η οποία προστατεύει τη φήμη κρασιών, όπως αυτών της Καμπανίας, του Kιάντι και της Rioja.
Πέρα από το εμπόριο, η προσέγγιση του Hansen στο ρυθμιστικό πλαίσιο, ιδίως όσον αφορά την επισήμανση και τις γεωγραφικές ενδείξεις αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στους ευρωπαίους παραγωγούς κρασιού. Οι γεωγραφικές ενδείξεις είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της ταυτότητας των ευρωπαϊκών οίνων, αφού διασφαλίζουν ότι μόνο τα κρασιά που παράγονται σε συγκεκριμένες περιοχές με παραδοσιακές μεθόδους μπορούν να φέρουν την επισήμανση προέλευσης.
Ο Hansen αναμένεται να ενισχύσει την επιβολή αυτών των κανόνων, δυνητικά αυστηροποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο κατά των απομιμήσεων και των παραπλανητικών επωνυμία που θέτουν υπό κίνδυνο τα ευρωπαϊκά κρασιά.
Mε πληροφορίες από Vinetur