Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πρεμιέρα με το πρώτο γλυκό κρασί για συνοδεία φαγητού κάνει ο Συνεταιρισμός Σάμου

Μία νέα προσέγγιση δίνει στα έως τώρα γλυκά και επιδόρπια κρασιά του από ΠΟΠ Μοσχάτο Σάμου, ο ΕΟΣ Σάμου, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά έναν γλυκό οίνο, ο οποίος έχει την δυνατότητα να συνοδεύσει το γεύμα και όχι να το ακολουθήσει όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες ετικέτες γλυκού οίνου.

Το νέο κρασί φέρει την ονομασία VDN και πρόκειται για ένα κρασί vin doux naturel με λιγότερα υπολλειμματικά σάκχαρα – από το συγγενικό του κρασί Samos Grand Cru – που ανέρχονται στα 50 γραμμάρια. To VDN πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά την άνοιξη του 2024 σε περίπου 15.000 φιάλες. Πρόκειται για ένα κρασί που απευθύνεται στα εστιατόρια, το οποίο θα μπορεί να συνοδεύει φαγητό λόγω της μικρότερης περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα. Σημειώνεται ότι σχεδόν στο σύνολο των κρασιών της γκάμας γλυκών οίνων του ΕΟΣ Σάμου, τα υπολειμματικά σάκχαρα ανέρχονται σε περίπου 130 γραμμάρια.

Ο Τίτος Φραντζής, εμπορικός διευθυντής του ΕΟΣ Σάμου, αναφέρει ότι «το συγκεκριμένο κρασί θα μπορούσε να συνοδεύσει λευκά κρέατα μαγειρεμένα με φρούτα, αλλά και φαγητά με λευκές σάλτσες ή μπεσαμέλ καθώς και ασιατική κουζίνα σε πιάτα με βάση συστατικά όπως το τσίλι».

Πλήρης γκάμα γλυκών οίνων

Επί του παρόντος η γκάμα των μερικών ενισχυμένων κρασιών vin de liquer που παράγει ο Συνεταιρισμός προέρχονται από κτήματα με χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις που δεν υπερβαίνουν τα 530 κιλά ανά στρέμμα.

Στις κύριες και ευρέως διαδεδομένες ετικέτες γλυκών κρασιών που παράγει είναι τα μερικώς ενισχυμένα κρασιά όπως είναι τα vins de liqueur, «όπου έχουμε αποτρέψει από την αρχή τη ζύμωση. Επίσης διαθέτουμε τα λιαστά κρασιά μας όπως το Samos Nectar με παλαίωση για έξι μήνες σε δρύινα βαρέλια και το Samos Anthemis που παλαιώνει πέντε έτη σε δρύινα βαρέλια. Ακολούθως το Solera de Samos συνδυάζει οκτώ διαφορετικές εσοδείες των ετών 1972, 1976, 1979, 1982, 1986, 1993, 1998 και το κρασί πλήρωσης είναι του συστήματος Solera είναι το Anthemis του 2016. Kορωνίδα των γλυκών οίνων του Συνεταιρισμού είναι το «Samos 1963», εσοδείας του 1963 που έχει παλαιώσει σε δρύινα βαρέλια των 500 λίτρων και εμφιαλώθηκε το 2020 σε περίπου 2.600 φιάλες».

 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μέχρι τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτή η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών με οινοποιήσιμες ποικιλίες στο αμπέλι έτους 2025, καθώς...

REPORTS

Μια εντυπωσιακή «λευκή γάντι» επιτυχία σημείωσε στο Χονγκ Κονγκ η πρώτη δημοπρασία με κρασιά απευθείας από το κελάρι του ιστορικού οίκου Edouard Delaunay. Η...

REPORTS

Στο Μπορντό, εκεί όπου η ιστορία του κρασιού συναντά σταθερά την καλλιτεχνική έκφραση, κάθε νέα ετικέτα του Château Mouton-Rothschild λειτουργεί σαν μια μικρή αποκάλυψη....

REPORTS

Μια νέα μελέτη της FTI Consulting σκιαγραφεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον νοτιοαφρικανικό αμπελώνα: μέσα σε μία δεκαετία, η χώρα χάνει καλλιεργήσιμη έκταση, οι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.