Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πρεμιέρα με το πρώτο γλυκό κρασί για συνοδεία φαγητού κάνει ο Συνεταιρισμός Σάμου

Μία νέα προσέγγιση δίνει στα έως τώρα γλυκά και επιδόρπια κρασιά του από ΠΟΠ Μοσχάτο Σάμου, ο ΕΟΣ Σάμου, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά έναν γλυκό οίνο, ο οποίος έχει την δυνατότητα να συνοδεύσει το γεύμα και όχι να το ακολουθήσει όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες ετικέτες γλυκού οίνου.

Το νέο κρασί φέρει την ονομασία VDN και πρόκειται για ένα κρασί vin doux naturel με λιγότερα υπολλειμματικά σάκχαρα – από το συγγενικό του κρασί Samos Grand Cru – που ανέρχονται στα 50 γραμμάρια. To VDN πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά την άνοιξη του 2024 σε περίπου 15.000 φιάλες. Πρόκειται για ένα κρασί που απευθύνεται στα εστιατόρια, το οποίο θα μπορεί να συνοδεύει φαγητό λόγω της μικρότερης περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα. Σημειώνεται ότι σχεδόν στο σύνολο των κρασιών της γκάμας γλυκών οίνων του ΕΟΣ Σάμου, τα υπολειμματικά σάκχαρα ανέρχονται σε περίπου 130 γραμμάρια.

Ο Τίτος Φραντζής, εμπορικός διευθυντής του ΕΟΣ Σάμου, αναφέρει ότι «το συγκεκριμένο κρασί θα μπορούσε να συνοδεύσει λευκά κρέατα μαγειρεμένα με φρούτα, αλλά και φαγητά με λευκές σάλτσες ή μπεσαμέλ καθώς και ασιατική κουζίνα σε πιάτα με βάση συστατικά όπως το τσίλι».

Πλήρης γκάμα γλυκών οίνων

Επί του παρόντος η γκάμα των μερικών ενισχυμένων κρασιών vin de liquer που παράγει ο Συνεταιρισμός προέρχονται από κτήματα με χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις που δεν υπερβαίνουν τα 530 κιλά ανά στρέμμα.

Στις κύριες και ευρέως διαδεδομένες ετικέτες γλυκών κρασιών που παράγει είναι τα μερικώς ενισχυμένα κρασιά όπως είναι τα vins de liqueur, «όπου έχουμε αποτρέψει από την αρχή τη ζύμωση. Επίσης διαθέτουμε τα λιαστά κρασιά μας όπως το Samos Nectar με παλαίωση για έξι μήνες σε δρύινα βαρέλια και το Samos Anthemis που παλαιώνει πέντε έτη σε δρύινα βαρέλια. Ακολούθως το Solera de Samos συνδυάζει οκτώ διαφορετικές εσοδείες των ετών 1972, 1976, 1979, 1982, 1986, 1993, 1998 και το κρασί πλήρωσης είναι του συστήματος Solera είναι το Anthemis του 2016. Kορωνίδα των γλυκών οίνων του Συνεταιρισμού είναι το «Samos 1963», εσοδείας του 1963 που έχει παλαιώσει σε δρύινα βαρέλια των 500 λίτρων και εμφιαλώθηκε το 2020 σε περίπου 2.600 φιάλες».

 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια νέα εξέλιξη στη γεωργική τεχνολογία προέκυψε από την Κίνα, όπου μια εταιρεία παρουσίασε ένα ρομπότ ζιζανιοκτονίας με λέιζερ που έχει σχεδιαστεί για να...

REPORTS

Οι δημογραφικές αλλαγές και οι μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες είναι μεταξύ των κύριων παραγόντων που επικαλείται η Société des Alcools du Québec για να δικαιολογήσει...

REPORTS

Η Μέγκαν Μαρκλ επεκτείνει τη σειρά προϊόντων της με την επωνυμία «As Ever» καθώς ανακοίνωσε την κυκλοφορία μιας «προσεγμένης» συλλογής κρασιών.

REPORTS

Με την υποστήριξη της κυβέρνησής της, η Treasury Wine Estates ποντάρει πολλά στο αυξανόμενο τμήμα των κρασιών χωρίς αλκοόλ και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Νέο συμβόλαιο τιμής στο κρασί με συνέπεια στον πολιτισμό προωθεί ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου. Άνοιγμα στο σύνολο των συντελεστών του κλάδου υπόσχεται ο νέος...

REPORTS

Μια νέα εξέλιξη στη γεωργική τεχνολογία προέκυψε από την Κίνα, όπου μια εταιρεία παρουσίασε ένα ρομπότ ζιζανιοκτονίας με λέιζερ που έχει σχεδιαστεί για να...

REPORTS

Στην αγορά 838.717 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας Κτήμα Λαζαρίδη προχώρησε η Ολυμπία Συμμετοχών, με το ποσοστό της να διαμορφώνεται πλέον στο 12,70%.

REPORTS

Η αγορά των εκλεκτών οίνων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, με την παγκόσμια ζήτηση να παραμένει υποτονική και τις τιμές υπό πίεση.