Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πολλές χρονιές σε μία φιάλη είναι η νέα τάση των κρασιών στο Νέο Κόσμο

Ολοένα και περισσότερες εμφιαλώσεις με περιεχόμενο από πολλές διαφορετικές εσοδείες εξαπλώνονται στο Νέο Κόσμο, με οπαδούς της μεθόδου αλλά και άλλους που καταφεύγουν σε αυτήν ως μέσο εξομάλυνσης σφαλμάτων.

Απόδοση: Κωνσταντίνα Ψιλιώτη

Ο πορτογάλος οινοποιός  Antonio Macanita, τo 2015, αποφάσισε να δημιουργήσει  ένα ροζέ κρασί γεμάτο ενδοιασμούς, καθώς η ιδιαιτερότητά του ήταν να μην αναγράφεται η χρονιά εσοδείας στη φιάλη του. Παρά τις αμφιβολίες του ίδιου αλλά και του περίγυρού του, αφού συνήθως το ροζέ προτιμάται να καταναλώνεται φρέσκο, νέο και ζωηρό, οι πωλήσεις πήγαν πολύ καλά.

Η σκέψη του παραγωγού δεν ήταν άλλη από το «άθροισμα» δύο καλών ποιοτήτων με σκοπό μια ακόμη καλύτερη. Έτσι, το «Filapreta Rose»  όπως ονομάστηκε, ως πρώτος πειραματισμός για τους ήσυχους οίνους, εμφύτευσε νέες ιδέες στις οινικές φαντασίες.

Παρόλο που στον κόσμο της Σαμπάνιας, η μέθοδος ανάμειξης δύο διαφορετικών ετών σταφυλιού, αλλά και στα κρασιά Sherry επίσης, είναι πολύ σύνηθες, στα υπόλοιπα κομμάτια του οινικού παζλ υπάρχει θε έλεγε κανείς ένα… ταμπού. Με την ανάμειξη αυτή πετυχαίνεται έμμεσα η εξομάλυνση των ποιοτικών σφαλμάτων του κρασιού αλλά και των διακυμάνσεων μεταξύ των συγκομιδών. Κατά αυτό τον τρόπο, οι πιο αδύναμες χρονιές, προσπάθειες ή ορισμένα σφάλματα εξισορροπούνται από τις καλύτερες  ποιοτικά χρονιές.

Όταν γίνεται λόγος για κρασί προερχόμενο από ένα και μόνο τρύγο, τότε η πολυπλοκότητα αναδεικνύεται στο τελικό προϊόν. Όμως, ο καλύτερος φίλο του κρασιού είναι η ηρεμία και ο χρόνος, και πολλοί καταναλωτές δεν έχουν τη υπομονή να περιμένουν για την ισορροπία ενός νεαρού κρασιού. Οπότε ίσως ένα προϊόν από blend-άρισμα δύο ετών εξομαλύνεται πιο γρήγορα και στον ουρανίσκο του οινοπότη, φτάνει ήδη ισορροπημένο.

Ένα αντεπιχείρημα είναι η εδραίωση της έννοιας του Terroir, καθώς , αναμιγνύοντας  πολλές χρονιές μαζί, το τελικό προϊόν δεν μπορεί να αποτελέσει χαρακτηριστικό της χρονιάς του, τρύγου, των συνθηκών που επικράτησαν, ακόμα και αν αποτέλεσε ένα  καταστροφικό έτος.

Στη Νότια Αφρική υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την πρακτική αυτή σε στυλ σαμπάνιας, ενώ ταυτόχρονα οι οινοπαραγωγοί στηρίζουν πως «τους φαίνεται γελοίο, να εφαρμόζεται μια τέτοια τεχνική στις σαμπάνιες αλλά όχι στους ήσυχους οίνους». Επιπρόσθετα, υποστηρίζουν πως θέλουν να βασιστούν κυρίως στα αποτελέσματα της οινοποίησης και όχι στη χρονιά, δεδομένου ότι το τελικό προϊόν αρέσει στον καταναλωτή.

Ένα παρόμοιο «κρούσμα» της τάσης βρέθηκε και στην κοιλάδα της Νάπα, ενώ σύμφωνα με Χιλιανό οινοποιείο, το Caballo Loco, με την τεχνική αυτή βελτιώνεται η πολυπλοκότητα του προϊόντος και αυξάνεται η αξιοπιστία που έχει ο καταναλωτής στον παραγωγό. ‘Έτσι λοιπόν, στη Χιλή έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το σύστημα Solera, με το 50% του κρασιού να είναι από τις προηγούμενες χρονιές και το υπόλοιπο μισό από καλής ποιότητας τελευταία σοδειά.

Μεγάλο ρόλο έπαιξε και την πειραματική ετικέτα που είχε κυκλοφορήσει από το οινοποιείο Penfolds, το ροζέ Penfolds Grange με περιεχόμενο από τρεις διαφορετικές χρονιές.

Σε γενικές γραμμές, η τεχνική αυτή υλοποιείται στο Νέο Κόσμο και όχι τόσο στην Ευρώπη, με πολλούς να στηρίζουν την μέθοδο, δηλώνοντας πως παντού υπάρχουν και θα υπάρξουν κακές χρονιές για τα αμπέλια, οπότε καλό θα ήταν να αποδεχτεί η μέθοδος από τους οινοπαραγωγούς που θεωρούν τα vintage κρασιά εγγενώς ανώτερα.

ΠΗΓΗ: pix.wine.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η ιταλική αγορά κρασιού βρίσκεται σε μια περίοδο αναδιάταξης, με το κοινό να δείχνει ολοένα μεγαλύτερη προτίμηση στην ποιότητα, τη βιωσιμότητα και στις πιο...

REPORTS

Κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού της στις 26 Νοεμβρίου, η Υπουργός Οικονομικών Rachel Reeves ανακοίνωσε αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά. Αυτή...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Οι αμπελουργοί της νότιας Γαλλίας βγήκαν στους δρόμους του Μπεζιέ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ζητώντας άμεση κρατική και ευρωπαϊκή στήριξη, καθώς ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...