Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι ποιοτικές χρονιές συνοδεύουν και καλές αποδόσεις λέει το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Ο τρύγος του 2023, για το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, ήταν η επιβεβαίωση της θεωρίας ότι τις περισσότερες φορές οι πραγματικά ποιοτικές χρονιές συνοδεύονται και από καλές αποδόσεις.

Ήταν ένας ιδιαίτερα όψιμος τρύγος που είχε την τύχη να συναντηθεί με ένα ζεστό και ξηρό φθινόπωρο, το οποίο επέτρεψε στα σταφύλια να ωριμάσουν αρωματικά και φαινολικά στο μέγιστο βαθμό.

«Δεν μπορούμε παρά να είμαστε ευγνώμονες για τις ευνοϊκές συνθήκες που αντιμετωπίσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του κτήματος, Γεράσιμος Λαζαρίδης, σχολιάζοντας την πορεία και τα αποτελέσματα του φετινού τρύγου.

«Ήταν μια ισορροπημένη χρονιά σε όλα τα επίπεδα, που δημιουργεί υψηλές προσδοκίες για τις φετινές κυκλοφορίες γεγονός που πυροδοτεί την αγωνία μας στο μέγιστο βαθμό», συμπλήρωσε ο οινολόγος του κτήματος, Γιώργος Λαζαρίδης. Σύντομα, τα πρώτα αποτελέσματα μιας πολλά υποσχόμενης χρονιάς θα είναι διαθέσιμα στο ποτήρι σας.

Αναλυτικά το δελτίο τρύγου του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη

Νομός: Δράμας

Κοινότητες: Αδριανή | Καλή Βρύση | Πλατανιά | Κατάφυτο

Ιδιόκτητος αμπελώνας 2.800 στρεμμάτων -Πιστοποίηση ολοκληρωμένης Διαχείρισης (Agro 2-1 / 2.2).

Οι καιρικές συνθήκες, κατά τους χειμερινούς μήνες, ήταν ομαλές και χαρακτηρίστηκαν από ήπιες θερμοκρασίες και ικανοποιητικές βροχές, προσφέροντας έτσι τα απαραίτητα υδατικά εφόδια στους αμπελώνες. Η άνοιξη σκιαγραφείται ως δροσερή με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες, χωρίς ιδιαίτερα έντονους ανέμους, με αποτέλεσμα να μην προκληθούν ζημιές στα ευαίσθητα αναπτυξιακά στάδια. Τόσο η έκπτυξη των οφθαλμών, όσο και η ανθοφορία εξελίχθηκαν φυσιολογικά. Το καλοκαίρι ξεκίνησε δροσερά με ήπιες βροχοπτώσεις και συνεχίστηκε με σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας και περιοδικά κύματα ζέστης. Τα παραπάνω καιρικά φαινόμενα σε συνδυασμό με τον «γλυκό» και ζεστό φθινοπωρινό Σεπτέμβριο είχαν ως αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε μια όψιμη και παραγωγική χρονιά, η οποία κατά το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίστηκε από αίθρια καιρικά φαινόμενα που ευνόησαν τις ποικιλίες που ωριμάζουν αργά.

Ο τρύγος ξεκίνησε στις 21 Αυγούστου με το Grenache και το Sauvignon Blanc και συνεχίστηκε με το Chardonnay, το Merlot, το Semillon, το Αγιωργίτικο, το Cabernet Franc και το Ασύρτικο στα αμπελοτόπια της Αδριανής και της Καλής Βρύσης. Στην περιοχή της Πλατανιάς άρχισε στα μέσα του Σεπτεμβρίου, ενώ στον ορεινό αμπελώνα του Κατάφυτου ξεκίνησε στα τέλη του ίδιου μήνα με Chardonnay και συνεχίστηκε με το Sauvignon Blanc, την Μαλαγουζιά και το Merlot μέχρι τις 13 Οκτωβρίου. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε με το Cabernet Sauvignon της Καλής Βρύσης στις 17 Οκτωβρίου.

Οι λευκοί και ροζέ οίνοι του 2023 έχουν αρωματική ένταση, φινέτσα, πολύ καλή ισορροπία και φρεσκάδα.

Οι ερυθροί οίνοι έχουν, επίσης, πολύ καλό αρωματικό δυναμικό, φρεσκάδα και ένταση. Είναι μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από καλή συμπύκνωση, ώριμες τανίνες και πολύ καλή ισορροπία.

Νομός: Αττικής

Κοινότητα: Καπανδρίτι

Ιδιόκτητος αμπελώνας 200 στρεμμάτων- Πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας (ΔΗΩ).

Με ευεργετικές βροχοπτώσεις για τον υδροφόρο ορίζοντα, ξεκίνησε η χρονιά του 2023 και συνεχίστηκε με φυσιολογικά για την περιοχή φαινόμενα έως και την άνοιξη. Στην ομαλή ανάπτυξη των κλημάτων, όπως και στην εξαιρετική πορεία ωρίμανσης των σταφυλιών, ευεργετικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι βροχές στις αρχές του καλοκαιριού. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη χαμηλή στρεμματική απόδοση και το ξεχωριστό terroir της λίμνης του Μαραθώνα διαμόρφωσαν κρασιά με φρουτώδη χαρακτήρα και έντονη συμπύκνωση. Οι βροχοπτώσεις στις 8-9 και 10 Σεπτεμβρίου , συνολικά 85 χιλιοστών, και οι πιο δροσερές από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες έφεραν την έναρξη του τρύγου στις 12 Σεπτεμβρίου, με την συλλογή των σταφυλιών να εξελίσσεται ομαλά και την πρώτη ύλη να χαρακτηρίζεται από ποιοτικές τανίνες, αλλά και ωραία οξύτητα.

Το 2023 είναι η πρώτη χρονιά στο πλήρως ανακαινισμένο οινοποιείο μας, με ολοκαίνουργιες δεξαμενές οινοποίησης και διαμόρφωση προσανατολισμένη στη ροή εξ’ ολοκλήρου με βαρύτητα, ώστε να μειώσουμε στο μέγιστο τη μεταφορά σταφυλιών, μούστου και οίνου με μηχανικά μέσα.

Στις 12 Σεπτεμβρίου ο τρύγος ξεκίνησε με την συγκομιδή του Syrah, το οποίο ξεχώρισε για την  εξαιρετική φαινολική του ωριμότητα. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως το κρασί διαμορφώνει έναν εξωστρεφή και φρουτώδη χαρακτήρα με ισορροπημένη φρεσκάδα και βελούδινες τανίνες. Έχοντας ως γνώμονα την βέλτιστη φαινολική και τεχνολογική ωριμότητα, ο τρύγος συνεχίστηκε τις επόμενες ημέρες με το Αγιωργίτικο και το Cabernet Sauvignon. Διευρύνοντας τον τυπικό του χαρακτήρα, το Αγιωργίτικο παρουσιάζεται εμπλουτισμένο με μαλακές και πλούσιες τανίνες, ενώ παράλληλα διατηρεί την φρεσκάδα και τον φρουτώδη χαρακτήρα του. Το Cabernet Sauvignon, και αυτό με την σειρά του, είναι γεμάτο με αισθητές αλλά ταυτόχρονα κομψές τανίνες και ισορροπημένη οξύτητα, στοιχεία τα οποία αυξάνουν το δυναμικό παλαίωσης και μελλοντικά θα αναδείξουν όλη την πολυπλοκότητα της ποικιλίας σε αυτό το απαιτητικό, όσο και ξεχωριστό  terroir.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.