Σύμφωνα με αναφορές οι πωλήσεις στις σαμπάνιες φαίνεται να σημείωσαν άνοδο στα οχυρά των Δημοκρατών της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες το προηγούμενο σαββατοκύριακο, καθώς οι υποστηρικτές άνοιξαν σαμπάνιες για να γιορτάσουν την εκλογή του προέδρου Joe Biden και της αντιπροέδρου Kamala Harris.
Ο ίδιος ο Μπάιντεν είναι γνωστό ότι απέχει από το αλκοόλ αλλά ορισμένοι στο εμπόριο πιστεύουν ότι η διοίκηση του Μπάιντεν θα μπορούσε να δώσει στους καταναλωτές κρασιού έναν ακόμα λόγο να χαίρονται, τερματίζοντας το 25% των εισαγωγικών δασμών των ΗΠΑ σε πολλά ευρωπαϊκά κρασιά που επιβλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2019.
Η Βουργουνδία, το Μπορντό και η Ριόχα συγκαταλέγονται μεταξύ των υψηλών στόχων ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τιμολόγια που επιβλήθηκαν σε αγαθά της ΕΕ ως αντίποινα για παράνομες επιδοτήσεις που καταβλήθηκαν στην Airbus. Ισχύει εισφορά 25% για γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά και βρετανικά κρασιά με 14% vol ή λιγότερο.
Τον Σεπτέμβριο, ο Tony Blinken, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής για την εκστρατεία Biden 2020, μίλησε για την ανάγκη βελτίωσης των εμπορικών σχέσεων με την ΕΕ, όπως ανέφερε η Politico .
Ωστόσο, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι αυτό θα σημαίνει τερματισμό των πρόσφατα επιβληθέντων τιμολογίων και οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να πάρει χρόνο.
Ο Matthew O’Connell, επικεφαλής της επένδυσης στο BI Fine Wine & Spirits, δήλωσε ότι υπάρχει η προσδοκία ότι η διοίκηση Biden θα αντιστρέψει το 25% των δασμών στα εισαγόμενα κρασιά.
Ωστόσο, είπε στο Decanter ότι δεν βλέπει απαραίτητα αυτό να συμβαίνει άμεσα, ιδίως λόγω των πολλών πιεστικών ζητημάτων στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης και ότι μπορεί να διαρκέσει έως τα μέσα του 2021 ή ίσως περισσότερο.
Οποιαδήποτε κατάργηση των φόρων θα επηρεάσει την αγορά, πιστεύει. Υπάρχει «πραγματική ανεπιθύμητη ζήτηση στις ΗΠΑ» από συλλέκτες, μερικοί από τους οποίους μπορεί να επιδιώξουν να αναπληρώσουν τα κελάρια τους με Burgundy και Bordeaux, είπε.
Ο οργανισμός εξαγωγών κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών της Γαλλίας, FEVS, δήλωσε ότι οι εξαγωγείς κρασιού έχουν χάσει περίπου 400 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις το έτος από την εφαρμογή των δασμών 25%.
Οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ φάνηκαν να είναι ακόμα χειρότερες αυτό το διάστημα, αφού οι Βρυξέλλες δήλωσαν ότι έλαβαν την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για την επιβολή δασμών 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα αμερικανικά προϊόντα.
Τα αμερικανικά κρασιά διέφυγαν τις κυρώσεις, σύμφωνα με εμπορικούς φορείς, αλλά η διαφωνία αφορά τις επιδοτήσεις που καταβάλλονται στην αμερικανική εταιρεία Boeing.
Και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι επιθυμούν να καταλήξουν σε διαπραγματευτική διευθέτηση σχετικά με τη μακροχρόνια διαμάχη του εναέριου εμπορίου.
Ωστόσο, ο Μπάιντεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την αντίθεση του Κογκρέσου σε οποιεσδήποτε μειώσεις δασμών και έχει επίσης μιλήσει για την ιεράρχηση ζητημάτων εσωτερικής πολιτικής έναντι νέων εμπορικών συμφωνιών στο εξωτερικό. Η συνεχιζόμενη κρίση του Covid-19 θα κυριαρχήσει φυσικά στην ατζέντα πολιτικής.
Οι λιανοπωλητές κρασιού των ΗΠΑ λένε ότι οι τιμές τιμωρούν τις εγχώριες επιχειρήσεις. Η απόφαση του Γραφείου του Εκπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους να διατηρήσει τις εισφορές κρασιού στο 25% ήταν «πλήγμα για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τα εστιατόρια κρασιού», δήλωσε ο Ben Aneff, πρόεδρος της US Trade Representative και συνέταιρος της New York’s Tribeca Wine Merchants.
Αυτή την εβδομάδα, δύο κορυφαίοι εμπορικοί φορείς – το CEEV στην Ευρώπη και το US Wine Institute – ανανέωσαν τις εκκλήσεις τους για επίλυση του ζητήματος.
«Το ποτήρι είναι μισό άδειο», είπε η Jean-Marie Barillère, πρόεδρος του CEEV. «Ενώ η ΕΕ, ευτυχώς, αποφάσισε να απαλλάξει τα αμερικανικά κρασιά από τους δασμούς, ενώ τα κρασιά της ΕΕ επλήγησαν από πρόσθετους δασμούς στις ΗΠΑ εδώ και μήνες, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημία στις εταιρείες οίνου και σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού».
Ο Bobby Koch, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Οίνων με έδρα την Καλιφόρνια, επαίνεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ότι δεν επέβαλε δασμούς στα κρασιά των ΗΠΑ.
Πρόσθεσε, «Το κρασί είναι ένα πραγματικά μοναδικό γεωργικό προϊόν και εδώ και πολλά χρόνια έχουμε προτρέψει σταθερά όλες τις κυβερνήσεις να αποφεύγουν να στοχεύουν το κρασί στις διαμάχες τους που αφορούν άλλους τομείς».
Το ευρύτερο ζήτημα των δασμών κρασιού έχει συχνά γίνει πρωτοσέλιδα τα τελευταία χρόνια.
Πέρα από τη διαμάχη ΕΕ-ΗΠΑ, οι οινοπαραγωγικές εταιρείες παρακολουθούν εμπορικές συζητήσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ σχετικά με το Brexit, ενώ οι επιδεινούμενες σχέσεις μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας οδήγησαν σε ανησυχίες ότι το αυστραλιανό κρασί ενδέχεται να στοχευθεί από Κινέζους αξιωματούχους . Το κρασί έχει επίσης εμπλακεί σε έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας .
Πηγή: decanter