Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μια οινολογική πρακτική, ακόμα και το Terre di Talamo «βυθίζει» τα κρασιά του

9.000 φιάλες Talamo στον πυθμένα της θάλασσας μπροστά από το Ταλαμόνε στην γειτονική Ιταλία. Από την Έλβα στη Καμπανία, ανάμεσα στο σκοτάδι, σταθερές θερμοκρασίες και κίνηση των κυμάτων αποτελούν ιδανικές συνθήκες.

Η θάλασσα μπροστά από το Ταλαμόνε θα γίνει για διάρκεια ενός έτους το κελάρι για την παλαίωση του Talamo, το κορυφαίο ερυθρό κρασί του οινοποιείου “Terre di Talamo”, της περιοχής Maremma: 9000 φιάλες, σε βάθος 35 μέτρων σε σταθερή θερμοκρασία 16 βαθμών θα ολοκληρώσουν την διαδικασία παλαίωσης. Η παλαίωση φιαλών, αφρωδών για την ακρίβεια και όχι μόνο, στα βάθη της θάλασσας, έχει γίνει μοδάτη οινολογική πρακτική, ικανή για να εγγυηθεί ενδιαφέροντα αποτελέσματα, όπως φαίνεται από παραδείγματα στην Ιταλία και την Ευρώπη. Οι λόγοι είναι απλοί: σταθερές θερμοκρασίες, σκοτάδι και κίνηση των κυμάτων παρέχουν τις τέλειες συνθήκες για την παλαίωση σε φιάλη.

Παραδείγματα αποτελούν τα οινοποιεία: το Bisson με τα αφρώδη κρασιά του, το Cantina Santa Maria La Palma στο Alghero με το Vermentino κάτω από τη θάλασσα, το Tenuta del Paguro που πειραματίζεται με τις ποικιλίες Sangiovese και Albana, μέχρι το project Azienda Agricola Arrighi on Elba Island σχετικά με το ‘’Νήσος, το κρασί κάτω από τη θάλασσα’’, ένα επιστημονικό πείραμα που επαναφέρει οινολογικές πρακτικές στο νησί της Χίου. Στην Ελλάδα, το διάσημο οινοποιείο Γαία παλαιώνει υποβρυχίως μέρος των κρασιών του.

Αποτελεί μια πρακτική που, ανάμεσα σε ιστορία, πειραματισμούς και «αφήγημα», κατακτά ακόμα και τους παραγωγούς της Καμπανίας, με μάρκες από την Veuve Cliquot μέχρι τον οίκο Drappier, από τον Leclerc Briant μέχρι τους Frèrejean Frères.

Για να επιστρέψουμε στο Talamone, σήμερα, 9 Ιουνίου 2021, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει τα κρασιά να κατεβαίνουν στη θάλασσα από την πλατφόρμα των 40 μέτρων σε συνεργασία με το Cressi Sub. Το σημείο που έχει επιλεχθεί δεν είναι τυχαίο: στο σημείο αυτό το περιβαλλοντολογικό αντίκτυπο είναι μειωμένο στο ελάχιστο, κάτι που καθιστά ιδανικές συνθήκες για την παλαίωση κρασιού. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος αναφέρουν ότι ακόμα και η ροή των υπόγειων ρευμάτων αποτελούν ευνοϊκές συνθήκες.

 

Πηγή winenews.it

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο τρύγος του Μοσχάτου Αλεξανδρείας ξεκίνησε στις 21 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά η ποσότητα ήταν αυξημένη...

REPORTS

Ένα τριήμερο συλλογικό οινοτουριστικό ταξίδι εμπειρίας, έμπνευσης και δημιουργίας στον ελληνικό αμπελώνα διοργάνωσε η Αχαΐα-Αναπτυξιακή Α.Ε. μεταξύ 3-5 Οκτωβρίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2025, στις 18:00, το Κτήμα Γεροβασιλείου υποδέχεται τον μουσικό Κωσταντή Πιστιόλη.

REPORTS

Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΕ – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης με δ.τ. ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε., πραγματοποίησε ένα διήμερο εκπαιδευτικό και εμπειρικό οινοτουριστικό ταξίδι στο Αμύνταιο, το...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

Μια ακόμη διεθνής διάκριση για τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, καθώς δύο από τα πιο εμβληματικά παλαιωμένα γλυκά κρασιά του, το Samos Anthemis 2019...

REPORTS

Οι φόβοι για την απαγόρευση της μέτριας κατανάλωσης κρασιού υποχωρούν: το προσχέδιο του ΠΟΥ, που παρουσιάστηκε στον ΟΗΕ παρουσιάζει ένα ψήφισμα για το αλκοόλ...

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της στους ιταλικούς αμπελώνες, παίζοντας κεντρικό ρόλο στον τρύγο του 2025 στις Tenute del Cerro.