Με 30 χρόνια παρουσία στο οινικά τεκτενόµενα και µε πειστικά δείγµατα γραφής στη φυσική οινοποίηση, η οικογένεια Μπριντζίκη παρουσίασε την περασµένη Τετάρτη σε γνωστό εστιατόριο της Αθήνας την τελευταία γενιά ετικετών αποκλειστικά από γηγενείς ποικιλίες.
Σηµειωτέον ότι το 1994 τέθηκαν τα θεµέλια του πρώτου «πράσινου» οινοποιείου, µε όραµα τη δηµιουργία ξεχωριστών κρασιών µε εντυπωµένα τα ιδιαίτερα και µοναδικά χαρακτηριστικά, µιας φηµισµένης για την αµπελοκαλλιέργεια περιοχής.
«∆εν αφήσαµε τίποτα να ποτίσει το χώµα µας που δεν θα µπορούσαµε να το πιούµε οι ίδιοι και δεν αφήσαµε τίποτα να ψεκάσει τα σταφύλια µας που δεν θα µας άφηνε να γευτούµε τη σάρκα τους πάνω από την κληµαταριά που τα γέννησε. Κάνουµε πιστοποιηµένη βιολογική καλλιέργεια κι αυτή είναι η µοντέρνα έκφραση γι’ αυτό που έκαναν και οι πρόγονοί µας εδώ και πολλούς αιώνες», τόνισε στο άνοιγµα της παρουσίασης των κρασιών η ∆ιονυσία Μπριντζίκη.
Το σηµερινό οινοποιείο, είναι το µοναδικό στην Ελλάδα µε απολύτως µηδενικό ενεργειακό ίχνος, χρησιµοποιώντας ηλιακή ενέργεια και γεωθερµία για όλες τις ανάγκες των υποδοµών, ενώ το 2012 το κτήµα χαρακτηρίζεται ως το πρώτο «Πράσινο» οινοποιείο στη Νότια Ευρώπη µε µηδενικό ενεργειακό αποτύπωµα.
Την ίδια ώρα οι δεσµοί µε το παρελθόν της ολυµπιακής Γης παραµένουν αδιατάρακτοι. Έρχεται εκείνη η στιγµή που πρέπει να αφήσεις τα πράγµατα να πάρουν το φυσικό τους δρόµο και τα δρύινα βαρέλια να «συνοµιλήσουν» µε το κρασί. «Κι αν ξέρεις να δουλεύεις όταν πρέπει να δουλεύεις και περιµένεις όταν πρέπει να περιµένεις, τότε το µυστήριο της φύσης θα σε ανταµείψει µε τρόπο που κανένας υλικός πλούτος δεν µπορεί», τόνισε ο οινοποιός του κτήµατος και καθηγητής του ΑΠΘ, Γιώργος Κοτσερίδης.
Τα κρασιά του κτήματος καθιστούν ελληνικές ποικιλίες που ακολουθούν την φιλοσοφία των ήπιων φυσικών οινοποιήσεων με την οινολογική φροντίδα του Dr Γιώργου Κοτσερίδη, που έχει αναλάβει σύμβουλος οινολόγος του Κτήματος τα τελευταία χρόνια.
Το λευκό «Τινακτορώγος» µε 13% alc., προϊόν αυθόρµητης ζύµωσης σε ανοξείδωτες δεξαµενές και ετήσια παραγωγή περί τις 15.000 φιάλες είναι η μοναδική μονοποικιλιακή έκφραση της ομώνυμης ποικιλίας που εδώ και χρόνια αναβιώνει με επιτυχία το Κτήμα Μπριντζίκη. To «Esperos» είναι ένα σύνθετο ‘orange’ (skin contact – ζύμωση σε επαφή με τις φλούδες δηλαδή) κρασί με 12,5% alc., natural αφιλτράριστο µε αυθόρµητη ζύµωση και ωρίµανση σε ανοξείδωτες δεξαµενές, που μας συστήνει ξανά το σπουδαίο Ασύρτικο. Έπειτα, το γεμάτο φρεσκάδα «ροζέ Αυγουστιάτης» και το συμπυκνωμένο και πολύπλοκο ερυθρό «Green Αυγουστιάτης», είναι δύο εκφράσεις που αναδεικνύουν τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής την σπάνιας αυτόχθονης ποικιλίας της Ηλίας.