του Γιώργου Λαμπίρη
Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν ορισμένες από τις προσπάθειες που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης «Αφρός και Νέκταρ», όπου εμφανίστηκαν στα τραπέζια των εκάστοτε κτημάτων, περισσότερες από 120 ετικέτες κυρίως ελληνικές, ενώ παρουσιάστηκαν και ορισμένες ξένες από εμπορικές εταιρείες του χώρου. Στον ελληνικό αμπελώνα ξεχωρίζουν κινήσεις όπως αυτή της Cavino, η οποία όπως αναφέρει ο οινολόγος της Στέλιος Τσίρης, ετοιμάζει για να φέρει στην αγορά ένα νέο αφρώδες κρασί, που προς το παρόν δεν έχει δική του ετικέτα αλλά τιτλοφορείται ως «Mystic Sparkling Wine» και ουσιαστικά πρόκειται για ένα προϊόν με οίνο βάσης από διαφορετικές εσοδείες, στα πρότυπα της σαμπάνιας. Η δεύτερη ζύμωση σε αυτή την περίπτωση πραγματοποιείται σε κλειστή δεξαμενή – εν αντιθέσει με τη σαμπάνια όπου η δεύτερη ζύμωση γίνεται στο μπουκάλι – και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία πραγματοποιείται το τελικό φιλτράρισμα και κατ’ επέκταση η εμφιάλωση. Στόχος της Cavino, η οποία προς το παρόν αρέσκεται στο να διατηρεί το μυστήριο γύρω από το ποιες ποικιλίες έχει χρησιμοποιήσει για το συγκεκριμένο κρασί, είναι να προσφέρει πολυπλοκότητα στον χαρακτήρα του αφρώδους οίνου που παρουσίασε, το οποίο ως προς το στυλ του καταγράφεται στην κατηγορία «Brut», δηλαδή ξηρό.
Δοκιμές με την Μανδηλαριά και το μοσχάτο Αλεξανδρείας από το κτήμα Νικολού στην Αττική
Παράδειγμα πειραματισμών αποτελεί και η μικρή οικογενειακή επιχείρηση της Αττικής, Οινοποιία Νικολού, με έδρα το Κορωπί. Έχοντας ήδη στο χαρτοφυλάκιό της το εδραιωμένο Botanic, ένα αφρώδες κρασί από την κλασική ποικιλία του αττικού αμπελώνα, το Σαββατιανό κάνει και μερικές κινήσεις που οξύνουν τα παραγωγικά αντανακλαστικά της και ταυτόχρονα εμπλουτίζουν τη γκάμα της. Το Botanic έχει ως οίνο βάσης τη ρετσίνα, όπως λέει ο οινολόγος και γεωπόνος της Οινοποιίας, Βαγγέλης Νικολού. Στην προκειμένη περίπτωση η πρώτη ζύμωση πραγματοποιείται σε ανοιχτή δεξαμενή και ακολουθεί η εμφιάλωση, με τη δεύτερη ζύμωση εδώ να πραγματοποιείται στη φιάλη κατά το μοντέλο παραγωγής της Καμπανίας που ακολουθείται για την παραγωγή της σαμπάνιας. Το οινοποιείο έθεσε σε πειραματισμό και δύο νέα αφρώδη, το ένα από μοσχάτο Αλεξανδρείας από αμπελώνες της Λήμνου και από Μανδηλαριά αμπελιών της Αττικής. «Από το μοσχάτο Αλεξανδρείας προέκυψε ένα αρωματικό κρασί με εμπορικό χαρακτήρα. Είναι μία ετικέτα που προς το παρόν βρίσκεται σε διαδικασία δοκιμής και κάποια στιγμή θα την παρουσιάσουμε και στην αγορά. Στην περίπτωση της Μανδηλαριάς το αμπέλι βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων στους πρόποδες του Υμηττού στην περιοχή του Κορωπίου. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα ακόμα αφρώδες και διαπιστώσαμε ότι ταιριάζει στο συγκεκριμένο αφρώδες κρασί η ποικιλία αυτή, παρά το γεγονός ότι η Μανδηλαριά είναι ιδιαίτερα τανική με υψηλές φαινόλες, που συχνά την καθιστούν επιθετική για τον καταναλωτή. Ωστόσο είδαμε ότι κατά τη δεύτερη ζύμωση στη φιάλη εξισορροπεί η τανικότητα και η στυφότητα της ποικιλίας αυτά. Πρόκειται για έναν ροζέ οίνο όπου προσθέσαμε μία μικρή δοσολογία σακχάρων περί τα 10 γραμμάρια ανά λίτρο και τοποθετείται μετά την αποεμφιάλωση».
Οινοποιία Πουλτσίδη: Aφρώδες με μειωμένη περιεκτικότητα σε αλκοόλ
Από την πλευρά της η οινοποιία Πουλτσίδη με έδρα τη Λάρισα οινοποίησε και εμφιάλωσε ένα αφρώδες κρασί με διαφοροποιημένο πρωτόκολλο οινοποίησης, το οποίο το κατατάσσει στα χαμηλόβαθμα κρασιά από πλευράς αλκοόλ. Σύμφωνα με τον γεωπόνο και οινοποιό, Χρήστο Πουλτσίδη, το χαρακτηριστικό της νέας ετικέτας κρασιού που φέρει την ονομασία “Rainbow”, είναι ότι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, μεταξύ 6-7 βαθμών. Η παραγωγή του γίνεται με αζύμωτα σάκχαρα και φυσικό αφρισμό και η ζύμωση πραγματοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Προέρχεται από την ποικιλία μαύρο μοσχάτο Τυρνάβου. Η νέα ετικέτα της οινοποιίας από τη Λάρισα στοχεύει στους νεότερους σε ηλικία καταναλωτές αλλά και σε κοινό που επιθυμεί χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Εκτός από τη φιάλη των 750 ml με βιδωτό καπάκι, κυκλοφορεί και σε φιάλη των 250 ml με πώμα τύπου crown. Η παραγωγή της νέας ετικέτας αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε περίπου 7.000 φιάλες.