Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με «σφραγίδες» ωριμότητας και χώρο σε πειραματισμούς το 30ο Οινόραμα τα είχε όλα

Την όλο και πιο ώριμη εικόνα της εγχώριας οινοποιίας αλλά και τις επίμονες αναζητήσεις των νέων κυρίως οινοποιών σε καινούργια μονοπάτια, με σπάνιες ποικιλίες και φυσικές οινοποιήσεις, έφερε άλλη μια φορά στα χείλη των οινόφιλων το φετινό επετειακό Οινόραμα των 30 χρόνων και των 3.000 περίπου ετικετών. Από την 1η Μαρτίου και για τέσσερις μέρες το Ζάππειο Μέγαρο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του συνόλου της εγχώριας οινικής κοινότητας, καθώς και σημαντικών επισκεπτών με διεθνή οινική ταυτότητα που βλέπουν με ενδιαφέρον την Ελλάδα είτε ως χώρας παραγωγού στο κρασί είτε ως τουριστικού προορισμού με μεγάλα  περιθώρια περαιτέρω αύξησης της κατανάλωσης, κυρίως επώνυμων οίνων.

Εκατοντάδες οινοποιεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό δειγμάτισαν πάνω από 2.500 κρασιά στο οινόφιλο κοινό, κατά τη διάρκεια ενός τριημέρου που φέρνει στην Αθήνα όλον τον ελληνικό αμπελώνα και σημαντικό μέρος του ξένου μέσω των εισαγωγέων που είναι εκθέτες.

Επαγγελματίες γευσιγνώστες και αγοραστές κάθε φορά περιμένουν να δοκιμάσουν τα κρασιά της νέας εσοδείας (2023) για να σχηματίσουν σφαιρική άποψη για την ποιότητά της, καθώς και πολλές νέες ετικέτες. Μάλιστα, παραδοσιακά στην εκδήλωση οι Έλληνες οινοποιοί  βρίσκουν την ευκαιρία για να λανσάρουν στην αγορά νέες κυκλοφορίες οίνων. Πολλά δε από αυτά είναι συγκεντρωμένα σε ειδικό χώρο της, στην «Πλατεία Γευσιγνωσίας».

Στην έκθεση, γνωστά ονόματα αλλά και νέες αφίξεις της οινικής σκηνής που παρουσιάζουν τις κρασιά-εκπροσώπους όλων σχεδόν των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης της χώρας, κρασιά παλαιωμένα και σπάνια, κρασιά πολύ μικρής παραγωγής και δυσεύρετα, κρασιά από αφανείς και ξεχασμένες γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, κρασιά από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, καθώς επίσης και διάφορα ιδιάζοντα κρασιά που εκφράζουν αντισυμβατικές ή και πρωτοποριακές οινολογικές προσεγγίσεις. Τα τελευταία είναι συγκεντρωμένα στο «Wine Bar» της αίθουσας «Οινικές Αποκαλύψεις» όπου πρωτοστατούν μικρά και πρωτοεμφανιζόμενα οινοποιεία.

Ανάμεσά τους για πρώτη φορά δεκαεπτά οινοποιοί από την Κύπρο, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η ομαδική παρουσία οινοποιείων από τον Λίβανο, με πέντε κορυφαίους οινοποιούς της χώρας αυτής.

Δικαίως, λοιπόν, το σλόγκαν της έκθεσης, «το κρασί είναι παντού και πάντα στο Οινόραμα», γίνεται χρόνο με το χρόνο ακόμα πιο εύστοχο.

Διαβάστε επίσης: Εγκαίνια για τα 30 έτη στο Οινόραμα με πολλές νέες ετικέτες και τις πρώτες οινοποιήσεις του 2023

 

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...

REPORTS

Στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του Court of Master Sommeliers Europe (CMS) και του WSPC, πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στον κόσμο, την ίδια στιγμή, στον...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...