Εκατοντάδες οινοποιεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό δειγμάτισαν πάνω από 2.500 κρασιά στο οινόφιλο κοινό, κατά τη διάρκεια ενός τριημέρου που φέρνει στην Αθήνα όλον τον ελληνικό αμπελώνα και σημαντικό μέρος του ξένου μέσω των εισαγωγέων που είναι εκθέτες.
Επαγγελματίες γευσιγνώστες και αγοραστές κάθε φορά περιμένουν να δοκιμάσουν τα κρασιά της νέας εσοδείας (2023) για να σχηματίσουν σφαιρική άποψη για την ποιότητά της, καθώς και πολλές νέες ετικέτες. Μάλιστα, παραδοσιακά στην εκδήλωση οι Έλληνες οινοποιοί βρίσκουν την ευκαιρία για να λανσάρουν στην αγορά νέες κυκλοφορίες οίνων. Πολλά δε από αυτά είναι συγκεντρωμένα σε ειδικό χώρο της, στην «Πλατεία Γευσιγνωσίας».
Στην έκθεση, γνωστά ονόματα αλλά και νέες αφίξεις της οινικής σκηνής που παρουσιάζουν τις κρασιά-εκπροσώπους όλων σχεδόν των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης της χώρας, κρασιά παλαιωμένα και σπάνια, κρασιά πολύ μικρής παραγωγής και δυσεύρετα, κρασιά από αφανείς και ξεχασμένες γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, κρασιά από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, καθώς επίσης και διάφορα ιδιάζοντα κρασιά που εκφράζουν αντισυμβατικές ή και πρωτοποριακές οινολογικές προσεγγίσεις. Τα τελευταία είναι συγκεντρωμένα στο «Wine Bar» της αίθουσας «Οινικές Αποκαλύψεις» όπου πρωτοστατούν μικρά και πρωτοεμφανιζόμενα οινοποιεία.
Ανάμεσά τους για πρώτη φορά δεκαεπτά οινοποιοί από την Κύπρο, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η ομαδική παρουσία οινοποιείων από τον Λίβανο, με πέντε κορυφαίους οινοποιούς της χώρας αυτής.
Δικαίως, λοιπόν, το σλόγκαν της έκθεσης, «το κρασί είναι παντού και πάντα στο Οινόραμα», γίνεται χρόνο με το χρόνο ακόμα πιο εύστοχο.
Διαβάστε επίσης: Εγκαίνια για τα 30 έτη στο Οινόραμα με πολλές νέες ετικέτες και τις πρώτες οινοποιήσεις του 2023