Η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου (International Xinomavro Day) καθιερώθηκε το 2019 και γιορτάζεται έκτοτε κάθε χρόνο την 1η Νοεμβρίου, ημερομηνία που ολοκληρώνεται κατά προσέγγιση ο τρύγος της φημισμένης οινικής αυτής ποικιλίας.
O Δήμος Νάουσας είναι ο πρώτος Δήμος της Ελλάδας που συμμετέχει σε αυτό το δίκτυο πόλεων και περιοχών με σημαντική ιστορία και ξεχωριστή παρουσία στον χώρο του αμπελιού και της οινοποίησης. Η παραγωγή κρασιού υπήρξε πάντα ένα ευρωπαϊκό σύμβολο ταυτότητας ως ένα ουσιαστικό συστατικό της ιστορίας μιας περιοχής.
Ένας από τους κύριους στόχους του Δικτύου είναι να διαφυλάξει την ποικιλομορφία του κρασιού, φωτίζοντας την μοναδικότητά του κάθε αμπελουργικού τοπίου ως μια υλική και άυλη κληρονομιά της κοινότητας σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο.
Ως εκ τούτου, το έργο στοχεύει να προσφέρει μια νέα ταξιδιωτική προοπτική, η οποία ανανεώνει και βελτιώνει την οινολογική τουριστική προσφορά προωθώντας τις μεγάλες ποικιλίες ευρωπαϊκών οινολογικών περιοχών και τοπίων, μέσα από:
-την χαρτογράφηση και διατήρηση της κληρονομιάς των ιστορικών και αρχαίων αμπελιών και του πολιτισμού της αμπέλου και του κρασιού,
-την προώθηση δραστηριοτήτων έρευνας, τεκμηρίωσης και προστασίας του περιβάλλοντος για την υπεράσπιση της βιοποικιλότητας,
-την ανάπτυξη συνειδητοποιημένων και βιώσιμων μορφών τουρισμού, που απευθύνονται, ιδίως στους νέους.
Στην προοπτική του Itervitis ο οινοτουρισμός είναι πολιτιστική δραστηριότητα. Ο ταξιδιώτης μπορεί να ανακαλύψει και να ενημερωθεί για τις τεχνικές καλλιέργειας, οινοποίησης, αποθήκευσης και μεταφοράς, καθώς και να εξοικειωθεί με τους μύθους και τους συμβολισμούς αυτής της πλούσιας κουλτούρας.
Ένα από τα τρέχοντα έργα του δικτύου είναι η ανάπτυξη σχολών οινοτουρισμού, μια εξειδίκευση που θα δώσει την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να δραστηριοποιηθούν σε ένα υποσχόμενο πεδίο ανάπτυξης.