Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο Αρσένης Λουκής έβαλε τις γραμμικές φυτεύσεις στον αμπελουργικό χάρτη της Πάρου

Ο Αρσένης Λουκής ο πολυκαλλιεργητής από την Πάρο αποφάσισε να διαφημίσει το νησί του μέσα από τα προϊόντα που παράγει, λοξοδρομώντας της παραδοσιακής οδού που ακολουθούν οι περισσότεροι συντοπίτες τους, δραστηριοποιούμενοι στον τουρισμό.

του Γιώργου Λαμπίρη

Ο Αρσένης Λουκής έπραξε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έκαναν οι περισσότεροι συντοπίτες του. Αντί να ασχοληθεί με τον τουρισμό, μπήκε στην πρωτογενή παραγωγή καθώς από μικρός ήθελε να ασχοληθεί με τη γη. «Φύτεψα το πρώτο μου αμπέλι το 2005 σε μία έκταση 2 στρεμμάτων. Την επόμενη χρονιά έβαλα ακόμα 20 στρέμματα. Αργότερα ταξίδεψα στο Μπορντό της Γαλλίας και είδα τις τεράστιες εκτάσεις των αμπελουργών. Αυτό που σκέφτηκα αμέσως ήταν να μεγαλώσω κι εγώ ακόμα περισσότερο την παραγωγή μου στα αμπέλια. Σήμερα έχω συνολικά 105 στρέμματα αμπελώνα με οινοποιήσιμες ποικιλίες όπως Μονεμβασιά, Μανδηλαριά, Ροδίτη, Ασύρτικο και Μοσχάτο Αμβούργου, προμηθεύοντας πέντε οινοποιεία ανά την επικράτεια. Ταυτόχρονα φυτεύω και 10 στρέμματα επιτραπέζιο σταφύλι».

Διάλεξε το νησί για τη ζωή που προσφέρει κοντά στη φύση, τις μηδενικές αποστάσεις και τον ελάχιστο χρόνο που χρειάζεται για να φτάσει κάποιος στη δουλειά του. Ακόμα και ο λίγος χρόνος που περνάει στην Αθήνα για δουλειές, κάνει την μεγαλούπολη ανεπιθύμητη.

Το κλίμα ευνοεί τα βιολογικά σταφύλια

Έχοντας ήδη βιολογική καλλιέργεια στο επιτραπέζιο σταφύλι, ξεκίνησε πέρυσι να παράγει και βιολογικά σταφύλια προς οινοποίηση. «Ο καιρός βοηθάει να έχουμε υγιείς καλλιέργειες, όπου πέρα από το θειάφι και τον χαλκό δεν απαιτούνται φυτοφάρμακα. Πρόκειται για μία περιοχή με αέρα, η οποία δεν πιάνει εύκολα αρρώστιες».

Ήταν ο πρώτος που δημιούργησε αμπελώνα με γραμμική φύτευση Πάρο, παρά το γεγονός ότι στο νησί κυριαρχούσαν τα πατροπαράδοτα «καθιστά» αμπέλια. Κι αυτή η μέθοδος φύτευσης πρόσφερε την δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή του και να μειώσει το ενδεχόμενο των ασθενειών. «Φέτος πήρα άδεια για να φυτεύσω Μονεμβασιά και Ασύρτικο βιολογικής καλλιέργειας», όπως λέει.

Παρά το γεγονός ότι ο πατέρας του δεν είχε καμία σχέση με τον πρωτογενή τομέα, όντας οδηγός, εκείνος από μικρός καταπιανόταν με τη γη. Το 2001, πριν ακόμα ασχοληθεί επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα, δημιούργησε το πρώτο αμπέλι για τον τότε εργοδότη του στην Πάρο.

Ένας πολυκαλλιεργητής στο νησί

Ως πολυκαλλιεργητής διεύρυνε τους παραγωγικούς του ορίζοντες με τα χρόνια. Εκτός από αμπέλια καλλιεργεί ροδιές καθώς διαθέτει συνολικά 6.000 δέντρα εκ των οποίων 4.000 ποικιλίας Ερμιόνης, 1.000 Wonderful και 1.000 Άκο. Πρόσφατα συνεργάστηκε με την εταιρεία του κουμπάρου του στη Λακωνία, δημιουργώντας την κοινή μάρκα «Συνεργασία Πάρος – Λακωνία». Διατηρεί 8 ποικιλίες σύκων και 800 δέντρα, 1.200 ελαιόδεντρα κορωνέικης ποικιλίας για την παραγωγή ελαιολάδου, 100 δέντρα ελιάς Καλαμών και 1.600 οπωροφόρα. Μέχρι στιγμής συσκευάζει το ελαιόλαδο και το ρόδι. Από την επόμενη χρονιά θα διαθέτει και τυποποιημένο χυμό ρόδι με την δική του ετικέτα. Στις καλλιέργειές του είναι επίσης 300 θάμνοι κάπαρης,  φραγκοσυκιές, αλλά και μικρές ποσότητες κηπευτικών όπως πατάτες, κολοκύθια και βλήτα, καθώς και μπανάνα Κρήτης. Συνολικά διατηρεί 380 καλλιεργειών στον Κάμπο της Νάουσας.

 

«Στόχος μου ήταν από την πρώτη στιγμή να διαφημίσω την Πάρο μέσα από τα προϊόντα που παράγει. Κάτι που ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να πετύχω, καθώς όλοι γνωρίζουν το νησί για τον τουρισμό του. Σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή διαθέτω τα ρόδια μου στην Κεντρική Λαχαναγορά των Αθηνών και αρκετοί είναι αυτοί που απορούν όταν ακούν ότι προέρχονται από την Πάρο», λέει ο Αρσένης Λουκής.

Εκτός από την λαχαναγορά, όπου διαθέτει προϊόντα του σε φρουτεμπόρους, έχει δημιουργήσει δύο καταστήματα λιανικής με τον χαρακτήρα του delicatessen και ένα χονδρικής πώλησης τροφίμων στην Πάρο, στα οποία διαθέτει δικά του αλλά και τα τοπικά προϊόντα του νησιού των Κυκλάδων όπως μέλι ή τυροκομικά.

Προσεχώς θα επενδύσει στην επέκταση του ροδώνα με επιπλέον 30 στρέμματα, ταυτόχρονα με την διεύρυνση του βιολογικού αμπελώνα του. «Στόχος μας είναι να μπούμε στην αγορά με τον χυμό ροδιού, παρουσιάζοντας ένα παριανό προϊόν», εξηγεί. Επιπλέον θα φυτέψει 50 δέντρα αβοκάντο, δημιουργώντας μία δοκιμαστική παραγωγή και εφόσον οι αποδόσεις είναι ικανοποιητικές θα προσθέσει περισσότερα.

Ο ίδιος σήμερα διαθέτει 105 στρέμματα οινοποιήσιμου αμπελώνα, 6.000 ροδιές, 1.200 ελαιόδεντρα, 800 συκιές και 1.600 οπωροφόρα. Πρόσφατα αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του, βάζοντας και 50 δέντρα αβοκάντο. Διατηρεί συνολικά 380 στρέμματα καλλιεργειών στον Κάμπο Νάουσας.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Δυτική Μακεδονία περνά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, καθώς η Καστοριά φιλοξενεί την εναρκτήρια διεθνή συνδιάσκεψη του EnoGastroDEST, μιας σημαντικής πρωτοβουλίας για τον οινικό και...

REPORTS

Η συγκομιδή στην Καλιφόρνια του 2025 ανακοινώθηκε στο ύψος της περσινής: οι αρχές παρουσιάζουν μια προσωρινή εκτίμηση 3 εκατομμυρίων τόνων οινοποιήσιμων σταφυλιών, σε σύγκριση...

REPORTS

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις οινοτουρισμού της Νότιας Αυστραλίας βραβεύτηκαν στα βραβεία Best Of Wine Tourism Awards 2026, που απονεμήθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια...

REPORTS

Υπάρχουν διάφορες κλιματικές κατηγορίες που θα μπορούσε να ενταχθεί το κλίμα σε σχέση με την άμπελο. Για αρχή υπάρχουν τα ψυχρά κλίματα που είναι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Ιταλία ετοιμάζεται να ανακτήσει το 2025 την πρωτιά στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των Assoenologi, ISMEA και Unione Italiana...

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η µετασυλλεκτική λίπανση, γνωστή και ως επικουρική θρέψη, αποκτά ολοένα και µεγαλύτερη σηµασία στη σύγχρονη διαχείριση των αµπελώνων. Αφορά την εφαρµογή θρεπτικών στοιχείων µετά...