Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι «boomers» σώζουν την παγκόσμια διαδικτυακή αγορά οίνου

Οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες κυριαρχούν στην παγκόσμια διαδικτυακή αγορά οίνου, με την πλειονότητα των παραγγελιών να προέρχεται από «boomers», ήτοι άτομα με ημερομηνία γέννησης μεταξύ 1946 και 1964, όπως δείχνουν τα στοιχεία της κορυφαίας αναλυτικής εταιρείας της αγοράς αλκοολούχων ποτών, IWSR.

Παρότι κανείς θα περίμενε ότι οι νεότερες γενιές θα αποτελούσαν τους ρυθμιστές στον χώρο των διαδικτυακών αγορών, ο επικεφαλής του τμήματος ηλεκτρονικού εμπορίου, Guy Wolfe, ανέφερε στην πλατφόρμα του drinks business ότι το 60% των online παραγγελιών οίνου στην Αυστραλία, την Ιταλία, την Γαλλία, την Αγγλία προέρχονται από άτομα που ανήκουν στην γενιά των boomers και της Gen X (έτος γέννησης μεταξύ 1965 και 1980).

Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν οι αγορές της Βραζιλίας και της Κίνας, όπου οι περισσότεροι αγοραστές ανήκουν στις γενιές των millennials και της Gen Z, με ποσοστό 64% και 80% αντίστοιχα. Κάπου στην μέση βρίσκεται το πεδίο του διαδικτυακού εμπορίου οίνου των ΗΠΑ, με το 43% των αγοραστών να ανήκουν στους millennials, και το υπόλοιπο 57% στους boomers και την gen X.

Ο υψηλός μέσος όρος ηλικίας των καταναλωτών δεν είναι, όμως, το μόνο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδικτυακό εμπόριο κρασιού. Τα στοιχεία της online πλατφόρμας μεταπώλησης οίνου, Naked Wines, που δημοσιεύτηκαν στα τέλη του Αυγούστου, έδειξαν πως για μια περίοδο 52 εβδομάδων με καταληκτική ημερομηνία την 1η Απριλίου του 2024, η αξία των πωλήσεων «γκρεμίστηκε» από τις 354 εκατ. λίρες το 2023, στις μόλις 290 εκατ. πωλήσεις φέτος.

Την κατιούσα έχουν πάρει και οι πωλήσεις που οφείλονται σε τακτικούς αγοραστές της Naked Wines, οι οποίες για την φετινή περίοδο μεταφράζονται στις 65,3 εκατ. λίρες, σημαντικά κάτω από τις 86,5 εκατ. λίρες του 2023.

Πρωταγωνιστές της αγοράς είναι οι ακριβότερες ετικέτες, όπως δείχνουν τα δεδομένα των εταιρειών που ειδικεύονται στην ανάλυση της αγοράς των αλκοολούχων ποτών, Solos ShipCompliant και WinesBusiness Analytics. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις φιαλών οίνου με αξία ίση ή ανώτερη των 100 δολαρίων αυξήθηκαν κατά 5,6% σε σχέση με το 2022, εν αντιθέσει με τον όγκο των αποστολών κρασιού αξίας χαμηλότερης των 30 δολαρίων, που έχουν σημειώσει μια εκκωφαντική πτώση της τάξεως του 34,8%, από το 2020 και έπειτα.

Το μέλλον του διαδικτυακού εμπορίου οίνου

Παρά την κυριαρχία των μεγαλύτερων ηλικιών στην διαδικτυακή αγορά του οίνου, που θα πρέπει να ληφθεί σημαντικά υπόψιν την παρούσα στιγμή για την διαμόρφωση των στρατηγικών marketing των εταιρειών, αναμφίβολα στο μέλλον ρυθμιστές των παγκοσμίων τάσεων θα υπάρξουν σταδιακά οι νεότεροι καταναλωτές.

Ήδη στην ανερχόμενη αγορά της Κίνας, η κυριαρχία των νεότερων καταναλωτών στο διαδικτυακό εμπόριο δείχνει την «παραλαβή της σκυτάλης» που τους καθιστά ρυθμιστές των τάσεων της βιομηχανίας, με τα πρώτα σημάδια της μεταστροφής των προτιμήσεων να γίνονται αντιληπτά, ελέω των οργανικών κρασιών, της εναλλακτικής συσκευασίας και των νέων τρόπων απόλαυσης του οίνου που προωθούνται μέσω των social media.

Για να μπορέσει, λοιπόν, η παγκόσμια αγορά να αντέξει στο πέρασμα του χρόνου οφείλει να δείξει ευελιξία και να διατηρήσει μια ισορροπία όσον αφορά τις προωθητικές της καμπάνιες. Μπορεί η πρωτοκαθεδρία των μεγαλύτερων ηλικιών στο online εμπόριο οίνου αυτή τη στιγμή να αποτελεί ρυθμιστή των τάσεων της αγοράς, όμως, σύντομα στην θέση του οδηγού θα βρίσκονται και τα μέλη των νεότερων γενεών, καθώς μεγαλώνουν και αυξάνουν την αγοραστική τους δυνατότητα.

Με πληροφορίες από Drinks business και vinetur

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι προϋποθέσεις πιστοποίησης των ανεξάρτητων μικρών οινοπαραγωγών των οποίων η ετήσια παραγωγή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα χίλια (1.000) εκατόλιτρα.

REPORTS

Ωριμάζει στις Βρυξέλλες η ιδέα για τα κρασιά με χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα αλκοόλ, με την διαβούλευση για αναγνώριση των μεθόδων απόαλκοόλωσης να βρίσκεται...

REPORTS

Μέσω επιστολής του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης ζήτησε την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά την διαχείριση...

REPORTS

Από τους ορεινότερους της χώρας και στενά δεμένος με την πολιτισμική και παραγωγική ταυτότητα του τόπου, ο αμπελώνας του Μετσόβου εγγράφεται στο Εθνικό Ευρετήριο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε δύσκολη εξίσωση που απαιτεί να συνεκτιµηθούν πολύ περισσότεροι παράγοντες, από την προφανή ανάγκη να ληφθούν άµεσα µέτρα για το µετριασµό των επιπτώσεών της,...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Την διενέργεια φθινοπωρινών ψεκασμών μετά τον τρύγο με σκοπό να περιοριστούν οι διαχειμάζουσες μορφές των παθογόνων του περονόσπορου και του ωιδίου συνιστούν οι γεωπόνοι...

REPORTS

To Sincerely Mariah, είναι το νέο ροζέ κρασί, μέρος της σειράς Boutari Selections, μιας σειράς επιλεγμένων ετικετών από τους οινολόγους της οινοποιίας Mπουτάρη.

REPORTS

Σε καταλύτη εξελίξεων που θα απογειώσουν την υπεραξία του κρασιού υψηλών προδιαγραφών που παράγεται στην περιοχή της Νεμέας, το οποίο, επιδιώκεται να αποτελέσει το...