Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι παραγωγοί κρασιού του Sussex γιορτάζουν για το καθεστώς ΠΟΠ

Οι οινοπαραγωγοί γιορτάζουν τη νίκη στη μακροχρόνια προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν το καθεστώς ΠΟΠ του Sussex για την περιοχή.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Παραγωγοί όπως οι Rathfinny, Ridgeview και Bolney ξεκίνησαν την προσπάθειά τους να μετατρέψουν το Sussex σε ονομασία το 2015.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA) αναγνώρισε επιτέλους το κρασί Sussex ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

Θα εγγραφεί στο μητρώο στις 5 Ιουλίου 2022, δίνοντας στο κρασί Sussex το ίδιο νομικό καθεστώς με τις πατάτες Jersey Royal, την κρέμα Cornish και το τυρί Stilton.

Ο Mark Driver, ο πρώην διαχειριστής hedge fund που ίδρυσε το Rathfinny Wine Estate, είπε: «Ανυπομονούμε για την ημέρα που θα μπορέσετε να πάτε σε ένα μπαρ στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Πεκίνο ή το Τόκιο και θα σας ρωτήσουν: θα θέλατε; σαν ένα ποτήρι σαμπάνια ή ένα νόστιμο ποτήρι Sussex;».

Τα σταθερά και αφρώδη κρασιά μπορούν να ονομαστούν «Sussex» μόνο εάν καλλιεργούνται στην περιοχή – η οποία περιλαμβάνει τις κομητείες του Δυτικού Σάσεξ και του Ανατολικού Σάσεξ και πληρούν ένα αυστηρό σύνολο προϋποθέσεων.

Ο αφρώδης οίνος Sussex πρέπει να παρασκευάζεται με την παραδοσιακή μέθοδο, κυρίως από κλασικές αφρώδεις ποικιλίες σταφυλιών – Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunier που καλλιεργούνται στην περιοχή. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν Arbanne, Pinot Gris, Pinot Blanc, Petit Meslier και Pinot Noir Précoce.

Πρέπει να έχει ελάχιστο abv 11%, τουλάχιστον 6 γραμμάρια ανά λίτρο εκφραζόμενο σε τρυγικό οξύ, μέγιστο 0,5 γραμμάρια ανά λίτρο εκφρασμένο σε οξικό οξύ και μέγιστο 150 mg ανά λίτρο διοξειδίου του θείου.

Κάθε cuvée πρέπει να εγκριθεί από έναν διαπιστευμένο οργανισμό – Wine Standards, ο οποίος αποτελεί μέρος της Υπηρεσίας Προτύπων Τροφίμων της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τουλάχιστον το 85% των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφρώδους οίνου Sussex πρέπει να είναι της επιλεγμένης χρονιάς οποιασδήποτε εσοδείας, ενώ τα κρασιά μιας ποικιλίας απαιτείται να περιέχουν τουλάχιστον το 90% της αναφερόμενης ποικιλίας.

Το κρασί Sussex πρέπει να έχει ελάχιστο abv 10%, και υπάρχουν διάφοροι περιορισμοί στην περιεκτικότητα σε οξύ, διοξείδιο του θείου, σίδηρο και μαγνήσιο. Όλα τα κρασιά του Sussex θα υποβληθούν σε οργανοληπτική δοκιμή από τον υπεύθυνο του προγράμματος, Campden BRI.

Σταθερά κρασιά μπορούν να παρασκευαστούν από Acolon, Auxerrois, Bacchus, Chardonnay, Dornfelder, Gamay, Huxelrebe, Muller Thurgau, Orion, Ortega, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Meunier, Pinot Noir, Pinot Noir Précoce, Regent, Regent, Regenting, , Rondo, Roter Veltliner, Schonburger, Siegerrebe, Solaris. Η απόλυτη μέγιστη απόδοση συγκομιδής είναι 14,0 τόνοι ανά εκτάριο.

Οποιοσδήποτε παραγωγός κρασιού στο Sussex μπορεί να υποβάλει αίτηση για το καθεστώς ΠΟΠ. Τα μέλη θα εκλέξουν μια μικρή επιτροπή για τη διαχείριση του σχήματος ΠΟΠ.

Ένα έγγραφο διαβούλευσης θα δημοσιοποιηθεί στη βιομηχανία τις επόμενες εβδομάδες, επιτρέποντας στους παραγωγούς να πουν τη γνώμη τους για τη διαμόρφωση των κανονισμών, οι οποίοι στη συνέχεια θα προταθούν στη DEFRA.

Ο Simon Thorpe MW, διευθύνων σύμβουλος WineGB, δήλωσε: «Η έγκριση μιας ΠΟΠ για κρασιά που καλλιεργούνται και παράγονται στο Sussex έρχεται σε μια σημαντική στιγμή για τα αγγλικά και τα ουαλικά κρασιά. Ποτέ δεν υπήρξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ζήτηση για τα κρασιά μας και η φήμη που έχουν αποκτήσει τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά βασίζεται στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιητική αριστεία υψηλής ποιότητας».

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι παραγωγοί υπέρ της ΠΟΠ. Ο ιδρυτής του Chapel Down, Frazer Thompson, είχε δηλώσει προηγουμένως: «Νομίζω ότι η ονομασία του Sussex είναι μια πολύ κακή ιδέα. Αν έχεις ονομασία, γίνεσαι τεμπέλης. Αν ζητήσετε από τους καταναλωτές να ονομάσουν μια μάρκα Prosecco, δεν μπορούν.

«Στη συνέχεια παράγετε ένα προϊόν που είναι τόσο καλό όσο ο πιο αδύναμος, φθηνότερος κρίκος. Το κρασί γίνεται τόσο καλό, όσο ο χειρότερος παραγωγός του Sussex…»

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Η μεγάλη γιορτή του Πάσχα πλησιάζει... και μπορεί ο πρωταγωνιστής της ημέρας να είναι ο οβελίας, παρόλα αυτά μία σειρά από συνταγές της μεσογειακής...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...