Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι οινοπαραγωγοί της Ουκρανίας με το βλέμμα στην ΕΕ για εξαγωγές οίνου

Οι οινοπαραγωγοί της Ουκρανίας επιδιώκουν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους και παρακολουθούν τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για ξεκλείδωμα κεφαλαίων από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, μετά από ένα χρόνο κατοχής, ζημιών σε αμπελώνες και κατάρρευσης της εγχώριας αγοράς.

Αξιωματούχοι της ΕΕ διερευνούν εάν κεφάλαια από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη θα μπορούσαν να απελευθερωθούν για να βοηθήσουν την ανοικοδόμηση στην Ουκρανία και η ιδέα ενδιαφέρει τους Ουκρανούς οινοποιούς, που επλήγησαν από την εισβολή της Ρωσίας πριν από 12 μήνες.

«Θίγουμε το ζήτημα των κονδυλίων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο Volodymyr Kucherenko, διευθυντής της Ukrvinprom, του οργανισμού οινοβιομηχανίας της Ουκρανίας και διευθυντής του Ουκρανικού Ινστιτούτου Οίνου.

Παράλληλα, ο ευρωπαϊκός οργανισμός εμπορίου κρασιού CEEV (Comité Européen des Entreprises Vins) δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την κίνηση, αν και αναγνωρίζεται ότι τυχόν κεφάλαια ενδέχεται να χρειαστούν πιο επειγόντως για βασικές υποδομές.

Με τα οινοποιεία και τους αμπελώνες να βρίσκονται κυρίως στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, η οινοποιία της Ουκρανίας έχει υποφέρει μαζί με τις κοινότητες το έτος από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

«Έχουμε αρκετούς ακρωτηριασμένους αμπελώνες και κατεστραμμένα οινοποιεία λόγω τεράστιων επιθέσεων με ρουκέτες», είπε ο Κουτσερένκο. «Επίσης, ορισμένα οινοποιεία στις περιοχές Zaporizhzhia, Mykolaiv, Kherson και Donetsk παραμένουν υπό κατάληψη».

Και πρόσθεσε: «Είναι δύσκολοι καιροί. Από το 2019, με την έναρξη της πανδημίας, η παραγωγή και οι πωλήσεις κρασιού στην Ουκρανία μειώθηκαν. Κατά την περίοδο 2019-2021, η περιοχή παραγωγής κρασιού μειώθηκε κατά 18,6%. Και από την έναρξη της εισβολής πλήρους κλίμακας, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί πολύ περισσότερο», τόνισε.

Τα οινοποιεία της Ουκρανίας στην πρώτη γραμμή

Ο Valery Zavorotny, ιδιοκτήτης του οινοποιείου Olvia στην περιοχή Mykolaiv, και του οινοποιείου Tairovo στην περιοχή της Οδησσού, ανέφερε ότι περισσότερα από 585 εκτάρια, πάνω από τους μισούς αμπελώνες του, υπέστησαν ζημιές τον περασμένο χρόνο.

«Η υλική απώλεια είναι σοβαρή, πολλοί άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και δεν θα επιστρέψουν, και έχουμε 100 μέλη του προσωπικού μας να πολεμούν στον πόλεμο», είπε ο Zavorotny.

Ο Andrii Strelets, γενικός διευθυντής του ιστορικού οινοποιείου Prince Trubetskoi που βρίσκεται στην περιοχή Kherson, είπε ότι οι Ρώσοι είχαν λεηλατήσει τη συλλογή κρασιών αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων, με 32.000 μπουκάλια και κτίρια που καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς.

«Το οινοποιείο βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του ποταμού Dnipro που έχει πλέον απελευθερωθεί, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πάμε και να εκτιμήσουμε πλήρως τις ζημιές καθώς βρισκόμαστε υπό συνεχή πυρά από Ρώσους στην αριστερή πλευρά του ποταμού, σημείωσε ο Strelets.

Ο Oleksandr Mironenko, ιδιοκτήτης των κρασιών Graevo και Wines of Zaporizhzhia, είπε ότι ορισμένοι από τους αμπελώνες του παραμένουν κατεχόμενοι από Ρώσους. Ο Falko, παραγωγός στην περιοχή Kherson, είπε ότι οι βόμβες διασποράς προκάλεσαν ζημιές σε αμπελώνες, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και σκότωσαν ζώα.

Εν τω μεταξύ, η Artwinery τόνισε ότι αναζητούσε μια νέα βάση παραγωγής ως συνέπεια του πολέμου στην πολιορκημένη πόλη Bakhmut.

«Η πόλη βρίσκεται υπό συνεχή πυρκαγιά και δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις εγκαταστάσεις παραγωγής αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Alexandra Cherednichenko, διευθύντρια μάρκετινγκ της Artwinery.

Αλλά ο Cherednichenko πρόσθεσε: «Πουλάμε τα κρασιά μας και μπορέσαμε να συνεχίσουμε την παραγωγή των πιο δημοφιλών ποικιλιών αφρώδους οίνου Artemivske στην περιοχή της Οδησσού χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις του συνεργάτη μας».

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής πέρυσι, η Artwinery είπε ότι ήταν σε θέση να εκκενώσει το προσωπικό της και να ωριμάσει, «έτοιμα προς πώληση» αφρώδη κρασιά από τα κελάρια της.

Στροφή στις εξαγωγές

Την ίδια στιγμή, που ορισμένοι ουκρανοί παραγωγοί κρασιού προμηθεύουν τον στρατό της χώρας με κρασί και κονιάκ, η κατάρρευση της εγχώριας αγοράς σημαίνει ότι οι εταιρείες προσπαθούν να δημιουργήσουν περισσότερες εξαγωγές.

«Το 65% του ήρεμου και αφρώδους κρασιού στην Ουκρανία καταναλώθηκε από γυναίκες, αλλά εκατομμύρια γυναίκες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε ο Giorgi Iukuridze, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του παραγωγού Shabo, ο οποίος έχει 1.200 εκτάρια αμπελώνα στο χωριό Shabo στην Μαύρη Θάλασσα.

«Ευτυχώς, καταφέραμε να εξάγουμε 105.000 μπουκάλια κρασιού στη Δανία και ελπίζουμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές εκεί σε ένα εκατομμύριο μπουκάλια φέτος», είπε ο Iukuridze.

Η Ukrvinprom αναζητά υποστήριξη για την Ουκρανία σε ευρωπαϊκές εκθέσεις κρασιού και παρακολούθησε την πρόσφατη έκθεση Wine Paris και Vinexpo Paris.

Παρά το σκοτάδι που επικρατούσε στην Ουκρανία, υπήρχε κάποια ελαφρότητα για να χαροποιήσει τη διάθεση κατά τη διάρκεια της συγκομιδής του 2022, όπου αρκετοί παραγωγοί δήλωσαν ότι κατάφεραν να μαζέψουν υγιή σταφύλια.

«Πιστεύουμε ότι είναι το καλύτερο vintage στην πρόσφατη ιστορία», είπε ο Iukuridze. «Όσον αφορά το κλίμα, τουλάχιστον, είναι [σαν] να μας βοήθησαν οι θεοί».

ΠΗΓΗ: decanter.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τον νέο του χαρακτήρα αναδεικνύει με τον χρόνο το Κτήμα Πιερία Ερατεινή. Σε αυτόν κυριαρχούν νέες φυτεύσεις που δίνουν πρόκριμα στο Ξινόμαυρο και το...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Μία ευρεία γκάμα καλλιεργητικών εχθρών έχει να αντιμετωπίσει ο αμπελοκαλλιεργητής κατά τα στάδια διόγκωσης των οφθαλμών και εμφάνισης των πρώτων φύλλων, σύμφωνα με τα...

REPORTS

Η περίπτωση του Θεόδωρου (Φοίβου) Ορκόπουλου, ως οινοποιού είναι ιδιαίτερη, τόσο, ώστε η μετρημένη στα λόγια της κριτικός Οίνου και συνεργάτιδα της Jancis Robinson,...

REPORTS

Στην ίδρυση νέας μονάδας γλυκών οίνων στο Αμύνταιο Φλώρινας, με τον εγκεκριμένο συνολικό προϋπολογισμό της επένδυσης να ανέρχεται στα 7.480.000 ευρώ, προχωρά το Κτήμα...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.