Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οινοποιοί ζητούν αναγνώριση από την UNESCO για τον αυτόρριζο αμπελώνα

Η διάσωση του παγκόσμιου αυτόρριζου αμπελώνα σύμφωνα με νέα στοιχεία, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ασθένεια της φυλλοξήρας, ενός εντόμου που κατέκλυσε την Ευρώπη και έφτασε από την Αμερική ήταν τόσο σημαντική για τον ευρωπαϊκό αμπελώνα που παραλίγο να εξαφανιστεί. Ο αμπελώνας όμως σώθηκε τελικά από αμερικάνικα υποκείμενα αμπέλου που έφτασαν στην Ευρώπη και έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν το κλήμα από την φυλλοξήρα. Αυτό βέβαια όπως είναι φυσικό προκάλεσε αλλαγές στην ποιότητα του αμπελιού και του φρούτου που παράγει.

Παρόλη αυτή την μεγάλη αλλαγή που συνέβη στην αμπελοκαλλιέργεια πριν από περίπου έναν αιώνα, υπάρχουν οινοποιοί ανά τον κόσμο που φυτεύουν ή χρησιμοποιούν αυτόρριζα αμπέλια για τις οινοποιήσεις τους, με πρωτοστάτη τον Loïc Pasquet του οινοποιείου Liber Pater στο Bordeaux, ενός από τα πιο ακριβά κρασιά στον κόσμο, ο οποίος μαζί με συνεργάτες από διάφορες περιοχές του κόσμου στοχεύει στη δημιουργία ενός συνδέσμου αλλά και της αναγνώρισης των αμπελιών αυτών από την UNESCO.

Σύμφωνα με  τον ίδιο, η χρήση υποκειμένων είναι υπεύθυνη για την βιομηχανοποίηση της αμπελοκαλλιέργειας και την στανταροποίηση της γεύσης του κρασιού, κάτι που αλλάζει με την καλλιέργεια αυτόρριζων κλημάτων. Χρειαζόμαστε Ευρωπαϊκή νομοθεσία που να ορίζει και να επιτρέπει την καλλιέργεια αυτόρριζων κλημάτων, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να αποφασίσει, ή όχι, να πάρει το ρίσκο», συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας απαγορεύσεις και περιορισμούς που είναι σήμερα σε ισχύ, για παράδειγμα στη Γερμανία και τη Γεωργία. Παρόλ’αυτά, στη Γεωργία, νέες νομοθεσίες αναπτύσσονται σήμερα, κάτι που θα μπορούσε να θέσει τη γεωργιανή αμπελοκαλλιέργεια ηγέτη στον τομέα αυτό.

 

Με στοιχεία από winenews.it

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το έργο HEVA - Ήρωες της ηφαιστειακής γεωργίας της Ευρώπης φτάνει στο τέλος της: τρία χρόνια μετά την ανάκαμψη από τον Covid, η εκστρατεία...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

12 παραγωγοί της Μεσσηνίας, με όχημα το στρατηγικό έργο Messinia Terroirs, ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα και παίρνουν τη θέση τους στον 21ο Χάρτη των...

REPORTS

Η Ρετσίνα Μαλαματίνα, σύμβολο παράδοσης και αυθεντικότητας για δεκαετίες, έρχεται στο Σήμερα πιο φρέσκια και σύγχρονη από ποτέ, παρουσιάζοντας τη νέα της εταιρική ταυτότητα....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το «4th ATHENS WINE AND ART FESTIVAL» θα διεξαχθεί στις 23&24 Nοεμβρίου σε ένα μοναδικό χώρο 1.500 τ.μ., όπου κρασί και τέχνη θα συνυπάρξουν...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...