Η ασθένεια της φυλλοξήρας, ενός εντόμου που κατέκλυσε την Ευρώπη και έφτασε από την Αμερική ήταν τόσο σημαντική για τον ευρωπαϊκό αμπελώνα που παραλίγο να εξαφανιστεί. Ο αμπελώνας όμως σώθηκε τελικά από αμερικάνικα υποκείμενα αμπέλου που έφτασαν στην Ευρώπη και έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν το κλήμα από την φυλλοξήρα. Αυτό βέβαια όπως είναι φυσικό προκάλεσε αλλαγές στην ποιότητα του αμπελιού και του φρούτου που παράγει.
Παρόλη αυτή την μεγάλη αλλαγή που συνέβη στην αμπελοκαλλιέργεια πριν από περίπου έναν αιώνα, υπάρχουν οινοποιοί ανά τον κόσμο που φυτεύουν ή χρησιμοποιούν αυτόρριζα αμπέλια για τις οινοποιήσεις τους, με πρωτοστάτη τον Loïc Pasquet του οινοποιείου Liber Pater στο Bordeaux, ενός από τα πιο ακριβά κρασιά στον κόσμο, ο οποίος μαζί με συνεργάτες από διάφορες περιοχές του κόσμου στοχεύει στη δημιουργία ενός συνδέσμου αλλά και της αναγνώρισης των αμπελιών αυτών από την UNESCO.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η χρήση υποκειμένων είναι υπεύθυνη για την βιομηχανοποίηση της αμπελοκαλλιέργειας και την στανταροποίηση της γεύσης του κρασιού, κάτι που αλλάζει με την καλλιέργεια αυτόρριζων κλημάτων. Χρειαζόμαστε Ευρωπαϊκή νομοθεσία που να ορίζει και να επιτρέπει την καλλιέργεια αυτόρριζων κλημάτων, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να αποφασίσει, ή όχι, να πάρει το ρίσκο», συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας απαγορεύσεις και περιορισμούς που είναι σήμερα σε ισχύ, για παράδειγμα στη Γερμανία και τη Γεωργία. Παρόλ’αυτά, στη Γεωργία, νέες νομοθεσίες αναπτύσσονται σήμερα, κάτι που θα μπορούσε να θέσει τη γεωργιανή αμπελοκαλλιέργεια ηγέτη στον τομέα αυτό.
Με στοιχεία από winenews.it