Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με την ματιά στο μέλλον Ισπανοί γενετιστές κοιτούν παλιούς αμπελώνες

Γενετικοί ερευνητές στη χώρα του κρασιού της Ισπανίας πιστεύουν ότι τα αμπέλια που έχουν ζήσει για περισσότερα από 35 χρόνια είναι καλύτερα σε θέση να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Οινοποιοί στην περιοχή Rioja στη βόρεια Ισπανία φτιάχνουν μερικά από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο. Εκεί φτιάχνεται κρασί εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Όμως τα τελευταία χρόνια, οι οινοπαραγωγοί εκεί δυσκολεύονται να παράγουν καλό κρασί. Ισχυρίζονται, ότι το κρασί είχε καλύτερη γεύση στο παρελθόν, όταν οι θερμοκρασίες ήταν πιο κρύες. Το καλοκαίρι του 2022 ήταν το θερμότερο στην Ισπανία από τότε που ξεκίνησε η τήρηση αρχείων το 1961. Οι θερμοκρασίες ήταν 2,2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τον μέσο όρο.

Ερευνητές όπως ο Pablo Carbonell πιστεύουν ότι τα παλαιότερα αμπέλια μπορεί να είναι σε θέση να αναπτυχθούν καλύτερα σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Παράλληλα, ως μέρος της ερευνητικής του εργασίας, ο Carbonell εξετάζει σειρές γκρι σχημάτων στην οθόνη του υπολογιστή του. Ανάμεσά τους ήταν ένα πράσινο ορθογώνιο. Αυτό, είπε, αντιπροσωπεύει ένα είδος αμπέλου που παράγει σταφύλια που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ωριμάσουν, ακόμη και σε πιο ζεστές συνθήκες.

Οι οινοπαραγωγοί θέλουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περίοδο ωρίμανσης. Τα σημερινά αμπέλια παράγουν σταφύλια που είναι έτοιμα να μαζευτούν πολύ νωρίς. Τέτοια σταφύλια δεν κάνουν κρασί που να έχει το σωστό χρώμα και οσμή. Το κρασί έχει επίσης πολύ αλκοόλ.

Έτσι, οι άνθρωποι που εργάζονται στα αμπέλια έχουν από καιρό διασταυρώσει παλιά αμπέλια με νέα. Τώρα εργάζονται με ειδικά εργαστήρια, όπως αυτό όπου εργάζεται η Carbonell, για να βρουν ένα αμπέλι ανθεκτικό στο κλίμα.

Το μέρος ονομάζεται Ινστιτούτο Έρευνας Αμπέλου και Οίνου. Είναι γνωστό ως ICVV στην Ισπανία. Οι επιστήμονες εκεί μελετούν τα γονιδιώματα των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται συνήθως στο ισπανικό κρασί.

Το εργαστήριο εργάζεται για να κρατήσει ζωντανή την ισπανική οινοποιητική βιομηχανία καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται. Οι επιστήμονες λένε ότι τα παλαιότερα αμπέλια έχουν πιο διαφοροποιημένη γενετική σύνθεση. Έτσι, με την Ισπανία να είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα οινοποίησης στον κόσμο μετά τη Γαλλία και την Ιταλία, η ισπανική παραγωγή κρασιού φέρνει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της χώρας κάθε χρόνο.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή θα αναγκάσει την Ευρώπη να χάσει καλλιέργειες λόγω ζέστης, ξηρασίας και «ακραίων καιρικών συνθηκών». Η έκθεση θα συμπεριληφθεί στη συζήτηση στη διεθνή συνάντηση για το κλίμα COP 27, η οποία ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα στην Αίγυπτο και θα διαρκέσει έως τις 18 Νοεμβρίου.

Εν συνεχεία, η περιοχή της Ριόχα έχει 500 οινοποιεία και αποτελεί το 21 τοις εκατό της παραγωγής κρασιού της Ισπανίας, συνολικού ύψους πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Η Ισπανία χρειάζεται την παραγωγή κρασιού της περιοχής για να συνεχίσει.

Ο Inigo Torres είναι διευθυντής της Grupo Rioja, μιας εμπορικής ένωσης που εκπροσωπεί 60 οινοποιεία στην περιοχή. «Ανησυχούμε πολύ για την κλιματική αλλαγή», τόνισε, ενώ σημείωσε ότι η φετινή συγκομιδή των σταφυλιών ξεκίνησε δύο εβδομάδες νωρίτερα. Και μια τέτοιου είδους αλλαγή επηρεάζει τη γεύση του κρασιού.

Ο Torres είπε ότι ο θερμότερος καιρός περιορίζει επίσης πόσα σταφύλια φυτρώνουν σε κάθε κλήμα. Ως αποτέλεσμα, η συνολική παραγωγή κρασιού έχει μειωθεί κατά 5 έως 10 τοις εκατό τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο Jose Miguel Martinez Zapater είναι ο διευθυντής του ICVV. Αυτός και οι επιστήμονές του εργάζονται για να αναλύσουν το κρασί. Κοιτάζουν μοσχεύματα αμπέλου που είναι κοντά στα 100 χρόνια.

Ο ίδιος ανέφερε, ότι το εργαστήριο κάνει την ίδια δουλειά που έκαναν οι επιστήμονες για την αλληλουχία του ανθρώπινου γονιδιώματος. Αλλά αντί να αναζητούν μεταλλάξεις που προκαλούν ασθένειες, οι επιστήμονες του κρασιού αναζητούν χαρακτηριστικά ή ιδιότητες που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στα αμπέλια να επιβιώσουν σε ένα θερμότερο κλίμα.

Εκτός από τη γενετική έρευνα, οι επιστήμονες εργάζονται επίσης σε διαφορετικές μεθόδους φύτευσης. Ένα οινοποιείο που ονομάζεται RODA φυτεύει αμπέλια σε καμπύλη αντί για ευθεία γραμμή. Η ελπίδα είναι ότι τα φυτά θα απορροφήσουν περισσότερο νερό με αυτόν τον τρόπο. Ο νέος αμπελώνας αποτελείται από αμπέλια ηλικίας άνω των 100 ετών και μεταφέρθηκαν από άλλο μέρος.

Η Maria Santolaya είναι γεωπόνος μηχανικός και μέλος της τεχνικής ομάδας της RODA. Είπε ότι ελπίζει το επόμενο καλοκαίρι να μην είναι τόσο ζεστό. Ο ζεστός καιρός, είπε, «ήταν πολύ προβληματικός».

Όμως, «η μεγαλύτερη ανησυχία μας», πρόσθεσε, «είναι τι θα συμβεί σε 20 ή 30 χρόνια. Δεν ξέρουμε πραγματικά πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

 

ΠΗΓΗ: learningenglish.voanews.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Την αναβίωση της παράδοσης στην σύγχρονη οινοπαραγωγή φέρνουν οι limited edition ετικέτες του κτήματος Μέγα Σπήλαιο, Heritage of Mega Spileo Estate, Assyrtiko 2023 και...

REPORTS

Στη Ρωσία, η επιθυμία για προώθηση του εθνικού οινικού τομέα και οι γεωπολιτικές εντάσεις συνδυάζονται για να απομακρύνουν σταδιακά τα διεθνή κρασιά από τα...

REPORTS

Πιστή στο ετήσιο ραντεβού της, η Central Wine Fair έρχεται τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2024, από τις 12:00 έως τις 21:00, στο ξενοδοχείο Athenaeum...

REPORTS

Με αφορμή το Διεθνές Έτος Αμπέλου και Οίνου που τιμά τα 100 χρόνια δράσης του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, και στο πλαίσιο του...

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Κατά τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, εντοπίστηκαν προσβολές από το έντομο Cryptoblabes gnidiella (Lepidoptera, Pyralidae) σε αμπελώνες της Καλής Βρύσης, έντομο το οποίο δεν...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο με θέμα « Η άμπελος και ο οίνος στις Ελληνογαλλικές σχέσεις: 2600 έτη αμοιβαίων επιδράσεων» υπό...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...