Ο ίδιος μίλησε για την φετινή γευσιγνωσία του Abruzzo Wine Experience που πραγματοποιήθηκε κοντά στο Città Sant’Angelo, στην επαρχία Pescata, ο Nicodemi, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος το περασμένο φθινόπωρο, περιέγραψε μερικές από τις βασικές εξελίξεις στο κρασί Abruzzese.
Τα μεγάλα νέα για τους παραγωγούς στο Abruzzo φέτος είναι ότι η συγκομιδή του 2023 θα εισαγάγει νέα νομοθεσία για την επισήμανση που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την πριμοδότηση των κρασιών της περιοχής.
«Το Montepulciano d’Abruzzo είναι μια ανοιχτή ονομασία, γιατί παρόλο που είμαστε οι μόνοι παραγωγοί, αλλά όλοι σε άλλες περιοχές μπορούν να το εμφιαλώσουν. Το 50% του Montepulciano d’Abruzzo εμφιαλώνεται σε άλλες περιοχές», εξήγησε ο Nicodemi.
Για να δοθεί στα κρασιά το καθεστώς Superiore και Riserva, η παραγωγή πρέπει να γίνεται εξ ολοκλήρου στο Abruzzo.
«Στόχος είναι να δημιουργηθούν κρασιά Superiore που μόνο το Abruzzo μπορεί να παράγει, όπου όλη η διαδικασία, από τη συγκομιδή έως την εμφιάλωση, γίνεται μέσα στο Abruzzo. Το Superiore και το Riserva μπορούν να παραχθούν μόνο στις τέσσερις υποζώνες [Colline Teramane, Colline Pescaresi, Terre de L’Aquila και Terre di Chieti]».
Μιλώντας για άλλες βασικές τάσεις από την περιοχή, ο Nicodemi ανέφερε στιλιστικές αλλαγές: «Φυσικά, η Cerasuolo αναπτύσσεται πολύ στην αγορά. Ελπίζουμε επίσης ότι ο αφρώδης οίνος θα αναπτυχθεί. Το πιο σημαντικό κρασί εξακολουθεί να είναι το Montepulciano d’Abruzzo, αλλά προσπαθούμε να προωθήσουμε μια νέα, πιο ανάλαφρη πτυχή του».
Το Cerasuolo d’Abruzzo, το σκουρόχρωμο ροζάτο από Montepulciano και το πιο ανοιχτόχρωμο Montepulciano d’Abruzzo ήταν το θέμα δύο ξεχωριστών masterclasses στην εκδήλωση του Filippo Bartolotta.
Πέρυσι, η παραγωγή DOC, συμπεριλαμβανομένων των Montepulciano d’Abruzzo DOC, Cerasuolo d’Abruzzo DOC και Trebbiano d’Abruzzo DOC, αντιστοιχούσε σε περίπου 140 εκατομμύρια μπουκάλια.
Παράλληλα, δεδομένης της εθνικότητας αυτού του συγγραφέα, δεν άργησε να προκύψει το θέμα του Brexit. Όταν ρωτήθηκε εάν η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις έχουν προκαλέσει προβλήματα στους παραγωγούς του Abruzzo, ο Nicodemi είπε: «Από τότε τα πράγματα έχουν αλλάξει. Πριν, όλα ήταν εντάξει, χρειάστηκαν τρεις ή τέσσερις ημέρες για να εξαχθούν στο Λονδίνο. Τώρα, χρειάζονται δύο ή τρεις εβδομάδες, επειδή τα προϊόντα κρατούνται στο Calais, οπότε χάνουμε χρόνο. Είναι πιο δύσκολο».
Ο Nicodemi διαβεβαίωσε ότι, παρά τις προκλήσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μια σημαντική αγορά για την περιοχή.
Έπειτα, όσον αφορά τις διεθνείς φιλοδοξίες αλλού στον κόσμο, ο Nicodemi είπε: «Η πιο σημαντική αγορά είναι η «Παλιά Ευρώπη» [χώρες της δυτικής/βόρειας Ευρώπης], μετά οι Ηνωμένες Πολιτείες και μετά η Ανατολική Ασία. Για να προσελκύσουμε αυτούς τους καταναλωτές, χρησιμοποιούμε masterclasses, πιεστήριο συσκέψεων και γευσιγνωσίες ανοιχτές στο κοινό. Τα Masterclasses μας βοηθούν να εκπαιδεύσουμε και να ενημερώσουμε τους πελάτες για τα κρασιά μας.»
Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η κοινοπραξία για την περίοδο 3 Ιανουαρίου έως Σεπτεμβρίου 2022, η Γερμανία είναι η πιο πολύτιμη εξαγωγική αγορά για τα κρασιά Abruzzese, με μερίδιο 20,1% στο σύνολο, ακολουθούμενες από τις ΗΠΑ με 14,2%, τον Καναδά με 9,1%, την Ελβετία στο 8,5% και, λίγο πίσω στην πέμπτη θέση, το Ηνωμένο Βασίλειο με 8,4%. Οι εξαγωγές προς την Ιαπωνία αποτελούν επί του παρόντος μόνο το 3,5% της συνολικής αξίας των διεθνών εξαγωγών.
Συνολικά, η αξία των εξαγωγών κρασιού Abruzzese το 2022 ήταν 10% πάνω από το επίπεδο του 2021, εν μέρει λόγω της ανάκαμψης του κλάδου on-trade μετά τους περιορισμούς της πανδημίας.
Τέλος, ο οινοτουρισμός είναι ένας άλλος τομέας που μπορεί να μυήσει τους ξένους επισκέπτες στο κρασί Abruzzese. «Εμείς ως κοινοπραξία προσπαθούμε να προωθήσουμε τον οινοτουρισμό με το Abruzzo Wine Experience, θέλουμε να μοιραστούμε τα προϊόντα μας, τις παραδόσεις μας, την επικράτειά μας. Οι τουρίστες πηγαίνουν στο Abruzzo για τα βουνά και τη φύση το τοπίο μας είναι αμόλυντο».
Ωστόσο, οι παραγωγοί σε όλη την Ιταλία ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή. Οι πρόσφατες ακραίες βροχοπτώσεις στα βόρεια, μετά από μια περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου. Ο Nicodemi το περιέγραψε ως «μεγάλο πρόβλημα», αλλά μοιράστηκε ότι οι κανονισμοί DOC έχουν αλλάξει για να αυξηθεί το επιτρεπόμενο υψόμετρο για τους καλλιεργητές να καλλιεργούν αμπέλια όλων των ποικιλιών από 600 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στα 800: «Επειδή είναι πιο ζεστά τώρα, πρέπει να πήγαινε πιο ψηλά.»
ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com