Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κρασί από την εποχή των δεινοσαύρων στο ποτήρι μας

Μελέτες Παλαιοντολογίας δικαιολογούν το χρυσό Γαλλικό Terroir, αποδεικνύοντας πως το καλό κρασί χρωστάει στους δεινόσαυρους.

Με πρώτο πεδίο ερευνών το υπέδαφος της πόλης Κονιάκ, και συγκεκριμένα του Angeac-Charente, το καλοκαίρι του 2021, οι συνειρμοί στη σκέψη των επιστημών έπεφταν βροχή.

Οι μελέτες ξεκίνησαν σε μια πλαγιά της περιοχής που τα λίγα δεδομένα έδειχναν πως τα αμπέλια που φύονταν εκεί πριν από είκοσι χρόνια ήταν εξαιρετικής ποιότητας. Με την πεποίθηση πως το έδαφος ήταν ακόμη γόνιμο, οι ανασκαφές ξεκίνησαν και όχι μάταια.

Η πρώτη ανακάλυψη μιας λεπτής στρώσης απολιθωμένης κοπριάς δεινοσαύρων ήταν και αυτή που έδωσε το έναυσμα για τη συνέχιση των ερευνών, με τον ειδικό Jimmy Tutaengarara να το επιβεβαιώνει.

Η ομάδα του ίδιου και της Φιλανδής παλαιοντολόγου Lirpa Sloof έβαλαν πλώρη για έρευνες στην ανεπανάληπτη Côte d’Or της Βουργουνδίας. Η πλαγιά, κατά την Ιουρασική περίοδο αποτελούσε μια
λιμνοθάλασσα.

Οι θεωρίες είναι πολλές και ακόμα αβέβαιες, αλλά το πιο πιθανό σενάριο είναι πως τα περιττώματα των δεινοσαύρων συσσωρεύονταν σε περιοχές που σχημάτιζαν “γούρνες” και
ακολουθούσαν τη ροή του νερού σε περιόδους με έντονες βροχοπτώσεις ή έμεναν στην άκρη του νερού, όπως θα μπορούσε να έγινε στην περίπτωση του Côte d’Or.

Η ομάδα βρήκε αυτό το μοτίβο σε όλη την Côte de Beaune και την Côte de Nuits: οι τοποθεσίες premier και grand cru βασίζονταν σε ένα λεπτό στρώμα περιττωμάτων δεινοσαύρων του ύστερου
Jurassic.

Το Médoc, επαλήθευσε αρκετά τις προηγούμενες θεωρίες, όμως δεν έλλειψαν οι υποθέσεις της διαμονής στα σημαντικά εδάφη ολόκληρων αγελών δεινοσαύρων, που με τη σειρά τους
προσαρμόστηκαν στις καιρικές και διατροφικές συνθήκες και άφησαν πίσω τα ανάλογα αποτυπώματα.

Οι ζώνες όπου τα πλάσματα έβρισκαν φαγητό φαίνεται να αντιστοιχούν σε θέσεις γύρω από τις θέσεις όπως οι Margaux, SaintJulien, Pauillac και Saint-Estèphe. “Είμαστε περίπου 98 % σίγουροι ότι εάν το Domaines des Barons de Lafite αποφασίσει να αποστραγγίσει τη λίμνη στο μπροστινό μέρος
του ακινήτου, αυτό θα είναι το μεγαλύτερο terroir όλης της περιοχής του Μπορντώ» δήλωσε με σιγουριά η Lirpa Sloof.

Μετά τα συμπεράσματα που θα ληφθούν από τις μελέτες στο Jura και το Rhône, επόμενες ανασκαφές θα διεξαχθούν σε ιταλικά εδάφη, όπως το Πιεμόντε και η Τοσκάνη.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια νέα μελέτη της FTI Consulting σκιαγραφεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον νοτιοαφρικανικό αμπελώνα: μέσα σε μία δεκαετία, η χώρα χάνει καλλιεργήσιμη έκταση, οι...

REPORTS

Υπάρχουν γιορτινά τραπέζια που μοιάζουν με παιδικό παραμύθι: Ζεστά σπίτια, χαμόγελα, η κουζίνα να μοσχοβολά, το τραπέζι να ‘ναι όμορφα στρωμένο και το σαμιώτικο...

REPORTS

Σε μια χρονική στιγμή όπου οι ισορροπίες της ευρωπαϊκής οινοπαραγωγής αλλάζουν, η απόφαση του Deutscher Weinbauverband (DWV) να ενταχθεί στη European Federation of Origin...

REPORTS

Το Chablis βρίσκεται στη δική του, εύθραυστη ισορροπία: μια ιστορική περιοχή που χτίστηκε πάνω στη φρεσκάδα του Chardonnay και την αυστηρή ορυκτότητά του, αλλά...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 11η χρονιά τα κορυφαία κόκκινα κρασιά της Ελλάδας παρουσιάζονται δίπλα σε εξίσου σπουδαίες δημιουργίες του διεθνή αμπελώνα στην έκθεση που δικαίως φέρει το...