Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κρασί από την εποχή των δεινοσαύρων στο ποτήρι μας

Μελέτες Παλαιοντολογίας δικαιολογούν το χρυσό Γαλλικό Terroir, αποδεικνύοντας πως το καλό κρασί χρωστάει στους δεινόσαυρους.

Με πρώτο πεδίο ερευνών το υπέδαφος της πόλης Κονιάκ, και συγκεκριμένα του Angeac-Charente, το καλοκαίρι του 2021, οι συνειρμοί στη σκέψη των επιστημών έπεφταν βροχή.

Οι μελέτες ξεκίνησαν σε μια πλαγιά της περιοχής που τα λίγα δεδομένα έδειχναν πως τα αμπέλια που φύονταν εκεί πριν από είκοσι χρόνια ήταν εξαιρετικής ποιότητας. Με την πεποίθηση πως το έδαφος ήταν ακόμη γόνιμο, οι ανασκαφές ξεκίνησαν και όχι μάταια.

Η πρώτη ανακάλυψη μιας λεπτής στρώσης απολιθωμένης κοπριάς δεινοσαύρων ήταν και αυτή που έδωσε το έναυσμα για τη συνέχιση των ερευνών, με τον ειδικό Jimmy Tutaengarara να το επιβεβαιώνει.

Η ομάδα του ίδιου και της Φιλανδής παλαιοντολόγου Lirpa Sloof έβαλαν πλώρη για έρευνες στην ανεπανάληπτη Côte d’Or της Βουργουνδίας. Η πλαγιά, κατά την Ιουρασική περίοδο αποτελούσε μια
λιμνοθάλασσα.

Οι θεωρίες είναι πολλές και ακόμα αβέβαιες, αλλά το πιο πιθανό σενάριο είναι πως τα περιττώματα των δεινοσαύρων συσσωρεύονταν σε περιοχές που σχημάτιζαν “γούρνες” και
ακολουθούσαν τη ροή του νερού σε περιόδους με έντονες βροχοπτώσεις ή έμεναν στην άκρη του νερού, όπως θα μπορούσε να έγινε στην περίπτωση του Côte d’Or.

Η ομάδα βρήκε αυτό το μοτίβο σε όλη την Côte de Beaune και την Côte de Nuits: οι τοποθεσίες premier και grand cru βασίζονταν σε ένα λεπτό στρώμα περιττωμάτων δεινοσαύρων του ύστερου
Jurassic.

Το Médoc, επαλήθευσε αρκετά τις προηγούμενες θεωρίες, όμως δεν έλλειψαν οι υποθέσεις της διαμονής στα σημαντικά εδάφη ολόκληρων αγελών δεινοσαύρων, που με τη σειρά τους
προσαρμόστηκαν στις καιρικές και διατροφικές συνθήκες και άφησαν πίσω τα ανάλογα αποτυπώματα.

Οι ζώνες όπου τα πλάσματα έβρισκαν φαγητό φαίνεται να αντιστοιχούν σε θέσεις γύρω από τις θέσεις όπως οι Margaux, SaintJulien, Pauillac και Saint-Estèphe. “Είμαστε περίπου 98 % σίγουροι ότι εάν το Domaines des Barons de Lafite αποφασίσει να αποστραγγίσει τη λίμνη στο μπροστινό μέρος
του ακινήτου, αυτό θα είναι το μεγαλύτερο terroir όλης της περιοχής του Μπορντώ» δήλωσε με σιγουριά η Lirpa Sloof.

Μετά τα συμπεράσματα που θα ληφθούν από τις μελέτες στο Jura και το Rhône, επόμενες ανασκαφές θα διεξαχθούν σε ιταλικά εδάφη, όπως το Πιεμόντε και η Τοσκάνη.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Εξαιρετική ποιοτικά αναμένεται η φετινή παραγωγή μοσχάτου στη Σάμο, με τους αμπελώνες του νησιού να αποδεικνύονται ανθεκτικοί στις καιρικές συνθήκες και τις κλιματολογικές αλλαγές,...

REPORTS

Γονάτισε ακόμα και ιστορικούς αμπελώνες στη Σαντορίνη η ξηρασία των τελευταίων τριών ετών και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με την Οινοποιία Γαβαλά να κάνει...

REPORTS

Από την 1η Σεπτεµβρίου έως τις 20 Σεπτεµβρίου 2025 θα ανοίξει η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αµπελώνων που θα αφορούν το έτος...

REPORTS

Με απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι έκανε δεκτό το αίτημα για την τροποποίηση των προδιαγραφών του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εξαιρετική ποιοτικά αναμένεται η φετινή παραγωγή μοσχάτου στη Σάμο, με τους αμπελώνες του νησιού να αποδεικνύονται ανθεκτικοί στις καιρικές συνθήκες και τις κλιματολογικές αλλαγές,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα κρασιά της Πελοποννήσου ανεβαίνουν και πάλι στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου για χάρη της εκδήλωσης Wines of Peloponnese – Thessaloniki Edition, με...

REPORTS

Εβδομάδες νωρίτερα από το συνηθισμένο ξεκίνησε ο τρύγος σε πολλούς γαλλικούς αμπελώνες λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν στην ευρωπαϊκή χώρα το φετινό...

REPORTS

Ως και την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου μπορούν υποβάλουν αίτηση συμμετοχής, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετέχουν στη διεθνή έκθεση ProWein...