Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι «Ανοικτές Πόρτες» ενεργό εργαλείο της αλυσίδας αξίας του αμπελοοινικού τομέα

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα των μεγάλων προοπτικών που μπορούν να προσδώσουν ο οινοτουρισμός και τα επισκέψιμα οινοποιεία, στην αγροτική και τουριστική οικονομία της χώρας μας, αποτελεί ο θεσμός «Ανοιχτές Πόρτες», όπως διαπιστώθηκε εκ νέου το διήμερο 18-19 Μαΐου 2024.

Στο θεσμό «Ανοιχτές Πόρτες», αναφέρθηκε και ο υπουργός ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζοντας πως συνολικά για τον αμπελοοινικό τομέα μέσα από την νέα ΚΑΠ 2023-2027 υλοποιείται ένα εξειδικευμένο τομεακό πρόγραμμα οίνου με επενδύσεις 92 εκατ. ευρώ σε δράσεις σε κάθε στάδιο της αλυσίδας αξίας του οίνου, από την καλλιέργεια μέχρι την μεταποίηση και την προώθηση του προϊόντος. Ήδη η αξία των εξαγωγών κρασιού σε χώρες εκτός Ε.Ε. έχει αυξηθεί από το 2019 έως το 2023 κατά 66%.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 39 του Winetrails

Με αφορμή την εκδήλωση «Ανοιχτές Πόρτες», 18-19 Μαΐου 2024, ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε τα εξής:

Αυτό το διήμερο τα οινοποιεία όλης της χώρας φιλοξένησαν ταξιδιώτες, ή και μέλη των τοπικών τους κοινοτήτων, προσφέροντάς τους μια αξέχαστη βιωματική εμπειρία μέσα από την εκδήλωση «Ανοιχτές Πόρτες».

Η Ελλάδα έχει πλούσια παράδοση χιλιάδων χρόνων στο κρασί και την οινοποσία. Η Κρήτη κατέχει διαχρονικά εξέχουσα θέση στην παράδοση αυτή. Κατά την μυθολογία τα αμπέλια ήταν δώρο του Διονύσου στον βασιλιά Μίνωα, και το κρητικό κρασί, ποτό που γινόταν σύμφωνα με συνταγή που δώρισε ο θεός Απόλλων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ένα από τα αρχαιότερα πατητήρια κρασιού στον κόσμο βρέθηκε στο Βαθύπετρο των Αρχανών.

Διατηρώντας αυτή την παράδοση, σήμερα η Κρήτη παραμένει πρωταγωνιστής του αμπελοοινικού κλάδου της χώρας, με τους αμπελώνες της κρητικής γης να παράγουν το 45,4% των σταφυλιών για κρασί με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) της χώρας.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναγνωρίζει την ιδιαίτερη σημασία του κρασιού για την ελληνική αγροτική οικονομία. Γι’ αυτό, μέσα από την νέα ΚΑΠ 2023-2027 υλοποιούμε εξειδικευμένο τομεακό πρόγραμμα οίνου και επενδύουμε 92 εκατ. ευρώ σε δράσεις σε κάθε στάδιο της αλυσίδας αξίας του οίνου, από την καλλιέργεια μέχρι την μεταποίηση και την προώθηση του προϊόντος. Ήδη η αξία των εξαγωγών κρασιού σε χώρες εκτός Ε.Ε. έχει αυξηθεί από το 2019 έως το 2023 κατά 66%.

Παράλληλα στηρίζουμε νέες μορφές επιχειρηματικότητας όπως ο οινοτουρισμός. Εκδηλώσεις όπως οι «Ανοιχτές Πόρτες» αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα των μεγάλων προοπτικών που μπορούν να προσδώσουν ο οινοτουρισμός και τα επισκέψιμα οινοποιεία, στην αγροτική και τουριστική οικονομία της χώρας μας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι προϋποθέσεις πιστοποίησης των ανεξάρτητων μικρών οινοπαραγωγών των οποίων η ετήσια παραγωγή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα χίλια (1.000) εκατόλιτρα.

REPORTS

Ωριμάζει στις Βρυξέλλες η ιδέα για τα κρασιά με χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα αλκοόλ, με την διαβούλευση για αναγνώριση των μεθόδων απόαλκοόλωσης να βρίσκεται...

REPORTS

Μέσω επιστολής του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης ζήτησε την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά την διαχείριση...

REPORTS

Οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες κυριαρχούν στην παγκόσμια διαδικτυακή αγορά οίνου, με την πλειονότητα των παραγγελιών να προέρχεται από «boomers», ήτοι άτομα με ημερομηνία γέννησης...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε δύσκολη εξίσωση που απαιτεί να συνεκτιµηθούν πολύ περισσότεροι παράγοντες, από την προφανή ανάγκη να ληφθούν άµεσα µέτρα για το µετριασµό των επιπτώσεών της,...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Την διενέργεια φθινοπωρινών ψεκασμών μετά τον τρύγο με σκοπό να περιοριστούν οι διαχειμάζουσες μορφές των παθογόνων του περονόσπορου και του ωιδίου συνιστούν οι γεωπόνοι...

REPORTS

To Sincerely Mariah, είναι το νέο ροζέ κρασί, μέρος της σειράς Boutari Selections, μιας σειράς επιλεγμένων ετικετών από τους οινολόγους της οινοποιίας Mπουτάρη.

REPORTS

Σε καταλύτη εξελίξεων που θα απογειώσουν την υπεραξία του κρασιού υψηλών προδιαγραφών που παράγεται στην περιοχή της Νεμέας, το οποίο, επιδιώκεται να αποτελέσει το...