Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οινική εμπειρία χάρισε ο σαμιώτικος αμπελώνας σε 30 σομελιέ με Michelin

Όλο το μεγαλείο, τον δυναμισμό και την ιστορικότητα του πατρογονικού σαμιακού αμπελώνα γνώρισαν 30 διακεκριμένοι διεθνώς sommelier με αστέρια Michelin που γεύτηκαν την αυθεντική σαμιώτικη φιλοξενία κι αντιλήφθηκαν το μεράκι και τον κόπο των αμπελουργών που καλλιεργούν τις πατρογονικές πεζούλες ξερολιθιάς, ως πάνω στο βουνό.

Οι αδιαμφισβήτητες ομορφιές της Σάμου, το ιδιαίτερο γεωφυσικό της ανάγλυφο, η μοναδική ποικιλία του μοσχάτου, η ακάματη προσπάθεια των αμπελοκαλλιεργητών και όλων των ανθρώπων του Συνεταιρισμού, η ευρεία γκάμα των μοσχάτων κρασιών, οι κανοτόμες οινοποιήσεις και το Μουσείο Οίνου προκάλεσαν ενθουσιασμό.

Σύμφωνα με όσα δήλωναν οι ίδιοι, στο πέρας της επίσκεψής τους, η διαδικασία «από το αμπέλι… στο τραπέζι» όπως τους παρουσιάστηκε στη Σάμο, ήταν κάτι το πρωτόγνωρο και το μοναδικό. Το αποκάλεσαν χαρακτηριστικά ως «οινική εμπειρία ζωής»!

Οι διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες από διάφορες χώρες, επισκέφθηκαν τη Σάμο στα πλαίσια ενός ταξιδιού εξοικείωσης και γνωριμίας με τις ιδιαιτερότητες του σαμιακού αμπελώνα. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε με ανάληψη του σχεδιασμού και της διοργάνωσης από τον Συνεταιρισμό της Σάμου, σε συνεργασία με τα «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων». υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου.

Η ξενάγησή τους περιλάμβανε τα κυριότερα σημεία οινικού ενδιαφέροντος και καταδείκνυε την ιστορικότητα του σαμιακού αμπελώνα αλλά και την αυθεντικότητα της συνέχισης της χειρωνακτικού τύπου αμπελοκαλλιέργειας, από γενιά σε γενιά. Στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου, στον βιοδυναμικό αμπελώνα Στασινή στα Βασιλικοχώραφα Κοντακέικων, στον ορεινό Πλάτανο και στον παραλιακό οικισμό Ηραίον, στην επαφή τους με το γεωφυσικό ανάγλυφο του νησιού της Σάμου, σε χώρους εστίασης υψηλών προδιαγραφών με οινογευστική πανδαισία τοπικών προϊόντων και σαμιακών οίνων, οι sommelier βίωσαν την εμπειρία-Σάμος.

Με εμφανή τη βαθιά γνώση τους για το κρασί, συμμετείχαν με προσοχή και προσήλωση στις γευσιγνωστικές δοκιμές των ξηρών, ημίξηρων και γλυκών κρασιών του Συνεταιρισμού, ενώ, διθυραμβικά σχόλια έκαναν για τη σειρά των «Φυσικών Οίνων», τα «Αρχέγονα Εδάφη» και τα εκπληκτικά premium γλυκά κρασιά.

Στο τέλος της επίσκεψής τους, η άκρως θετική αξιολόγηση για τη Σάμο και τα κρασιά της δεν κρυβόταν και αποχαιρέτισαν το Συνεταιρισμό και τους ανθρώπους του, με συγκίνηση, τονίζοντας πως το ακριτικό νησί της Σάμου έχει μπει πλέον για τα καλά, στην καρδιά τους!

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το έργο HEVA - Ήρωες της ηφαιστειακής γεωργίας της Ευρώπης φτάνει στο τέλος της: τρία χρόνια μετά την ανάκαμψη από τον Covid, η εκστρατεία...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Περισσότερα από 200 αφρώδη και γλυκά κρασιά, ελληνικά και ξένα, θα είναι διαθέσιμα προς γευστική δοκιμή στην εκδήλωση γευσιγνωσίας «Αφρός & Νέκταρ» που πρόκειται...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

12 παραγωγοί της Μεσσηνίας, με όχημα το στρατηγικό έργο Messinia Terroirs, ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα και παίρνουν τη θέση τους στον 21ο Χάρτη των...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...