Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οινικές περιηγήσεις στον εκφραστικό αμπελώνα του βορρά

Την ευκαιρία να δοκιμάσουν πρώτοι τα ολόφρεσκα κρασιά του τρύγου του 2022, να απολαύσουν σπάνιες εμφιαλώσεις, πειραματικά κρασιά αλλά και παλιές σοδειές, είχαν όσοι βρέθηκαν στην έκθεση των Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, «ΒορΟινά, την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου.

του Ζήση Πανάγου
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή
Από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου το κρασί έρρεε άφθονο στην αίθουσα του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, όπου φιλοξενούνταν τα κρασιά της γκάμας των οινοποιείων, παλιές, αλλά και νέες ετικέτες, κλασικά αλλά και ιδιαίτερα κρασιά, ενώ οι επισκέπτες σε κάθετες γευστικές δοκιμές μπορούσαν να συγκρίνουν τη διαδοχή μεταξύ διαφορετικών τρύγων και επίσης σε οριζόντιες δοκιμές να μελετήσουν τις διαφορές των terroir.
Στο πλαίσιο της έκθεσης δίνονταν η δυνατότητα γνωριμίας με τους ίδιους τους δημιουργούς και των παραγωγικών εκφράσεων τους, που αποτυπώνονταν σε δεκάδες εκφραστικά κρασιά και αποστάγματα από τις πλαγιές του Ολύμπου ως τις βουνοκορφές της Πίνδου και τις παραλίμνιες περιοχές της Φλώρινας, μέχρι τους παραθαλάσσιους και ορεινούς αμπελώνες της Μακεδονίας.
Στο παράλληλο πρόγραμμα της έκθεσης υπήρξε  διαγωνισμός τυφλής γευσιγνωσίας για το κοινό, ενώ για τους επαγγελματίες ειδικό Masterclass με τον γνωστό Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW για τα ροζέ της Βόρειας Ελλάδας.
Ιδιαίτερα συγκινητική η εκδήλωση για την τιμητική έκδοση «Οινάνθη» προς τιμήν της Σταυρούλας Κουράκου, της γυναίκας που σφράγισε με τις γνώσεις της τον χώρο του οίνου.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των ΒορΟινών και ο τελικός Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οινοχόων, ο οποίος ανέδειξε νικητή τον γνωστό σομελιέ Άρη Σκλαβενίτη και το το θεματικό τραπέζι γευσιγνωσίας βραβευμένων, ανά κατηγορία, οίνων του 22ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης, από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σχετικά Άρθρα

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η µετασυλλεκτική λίπανση, γνωστή και ως επικουρική θρέψη, αποκτά ολοένα και µεγαλύτερη σηµασία στη σύγχρονη διαχείριση των αµπελώνων. Αφορά την εφαρµογή θρεπτικών στοιχείων µετά...

REPORTS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βουκουρέστι και στο Μόναχο, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΘΕΑΣ «Wine & Wisdom», που έχει...

REPORTS

Η στροφή των καταναλωτών προς την υγεία, τη βιωσιμότητα και τη διαφάνεια αλλάζει γρήγορα και τον κόσμο του κρασιού. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η...

REPORTS

Από -7 έως 12% σε ένα μήνα. Οι νέες εκτιμήσεις συγκομιδής για τον γαλλικό αμπελώνα έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω από τις υπουργικές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η εξόφληση προς τους μετόχους θα ολοκληρωθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών μετά την εκκαθάριση των συναλλαγών της τελευταίας ημέρας διαπραγμάτευσης.

REPORTS

Η Ιταλία ετοιμάζεται να ανακτήσει το 2025 την πρωτιά στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των Assoenologi, ISMEA και Unione Italiana...

REPORTS

Όλοι μιλούν για νούμερα. Εμείς λέμε: ας κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια. Η Σαντορίνη δεν είναι απλώς τόνοι σταφυλιών· είναι άνθρωποι, τόπος, μνήμη και...

REPORTS

Καθώς οι προετοιμασίες για το ProWine Mumbai βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο διευθυντής έργων, Rajeev Naresh, εξηγεί γιατί «η συμμετοχικότητα, η οικοδόμηση κοινότητας και...