Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κινητοποιεί 15 εκατομμύρια ευρώ από το γεωργικό αποθεματικό για να στηρίξει τους Πορτογάλους οινοπαραγωγούς που αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας τους, «σοβαρές διαταραχές της αγοράς».
Είναι ο συνδυασμός πολλών παραγόντων που οδήγησαν τις πορτογαλικές αρχές να ζητήσουν, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ενίσχυση για απόσταξη κρίσης. Υπενθυμίζουμε ότι το 2023, η Πορτογαλία επωφελήθηκε από έναν προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ. Φέτος, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε λόγω της ελαφράς πτώσης των εξαγωγών το 2023 και της συγκομιδής του 2023 κατά 10% σε σύγκριση με την προηγούμενη συγκομιδή, φθάνοντας τα 7,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Επίσης, υπό αμφισβήτηση, σύμφωνα με επαγγελματικές οργανώσεις, είναι οι χύδην εισαγωγές από την Ισπανία που θα συνέβαλαν στη «διόγκωση των πλεοναζόντων αποθέματων». Οι Πορτογάλοι επαγγελματίες καταγγέλλουν επίσης τον αθέμιτο ανταγωνισμό, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την παραπλανητική σήμανση ως προς την προέλευση των προϊόντων.
Ορισμένοι επαγγελματίες εξαιρούνται από το μέτρο
Σε δελτίο τύπου, το πορτογαλικό Υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ότι η στήριξη των 15 εκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκε για την απόσταξη κρίσης φέτος είναι «ένα προσωρινό και έκτακτο μέτρο κρίσης που δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον». Ο José Manuel Fernandez, Υπουργός Γεωργίας, επισημαίνει ταυτόχρονα την ανάγκη «να αυξηθούν τα ποσά που διατίθενται για την προώθηση, για την άρση των τελωνειακών φραγμών σε τρίτες χώρες για τη διευκόλυνση της εξαγωγής των κρασιών μας και για μέτρα που προάγουν τη βελτίωση στο εισόδημα των παραγωγών. Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα ενισχύσει τους ελέγχους για να αποτρέψει τις παράνομες εισαγωγές κρασιού και θα ενισχύσει τα κριτήρια για τη χορήγηση αυτής της στήριξης. Οι παραγωγοί που έχουν εισαγάγει κρασί τα τελευταία τρία χρόνια δεν θα έχουν πράγματι πρόσβαση σε αυτήν την ενίσχυση απόσταξης.
Το Υπουργείο Γεωργίας και Αλιείας έχει λάβει μέτρα «για την επίλυση ενός σοβαρού προβλήματος που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση και το οποίο οδήγησε σε ένα άνευ προηγουμένου πλεόνασμα στα αποθέματα κρασιού». Και πρέπει να διευκρινιστεί ότι: «Ορισμένα μέτρα περιελάμβαναν την απαγόρευση της εισόδου χύμα, στην οριοθετημένη περιοχή Douro, όπως σταφυλιών, γλευκών, κρασιών και άλλων αμπελοοινικών προϊόντων που δεν καλύπτονται από το καθεστώς Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ή Γεωγραφικής Ένδειξης Προστατευόμενης από το Πορτογαλικό Ινστιτούτο Οίνου (IVDP) τον Μάιο του 2024. Αναφέροντας επίσης τη μείωση των πωλήσεων κόκκινων κρασιών ως μία από τις αιτίες των πορτογαλικών πλεονασμάτων, καθώς και την ισχυρότερη αύξηση της παραγωγής στην Πορτογαλία πέρυσι μεταξύ όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαιολογεί αυτή τη βοήθεια δηλώνοντας ότι «Οι οινοπαραγωγοί στην Πορτογαλία υποφέρουν από ανισορροπίες στην αγορά που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε παρατεταμένη και βαθύτερη κρίση».