του Άγι Τσιμπλάκη
Συνολικά το Οινοποιείο Κουρκουλού καλλιεργεί σήµερα 40 στρέµµατα γης στον Πατσό στα οποία περιλαµβάνονται οι ποικιλίες Βηλάνα, Μοσχάτο Σπίνας, Βιδιανό και Λιάτικο, ενώ εµφιαλώνει έξι ετικέτες κρασιού.
Ξένια, Παύλος και Ζαχαρένια Κουρκουλού
Αναλαµβάνοντας την οικογενειακή περιουσία, το 2015 τα τρία αδέρφια Ξένια, Παύλος και Ζαχαρένια Κουρκουλού συνέχισαν αυτό που είχε ξεκινήσει ο πατέρας τους και αποφάσισαν να επενδύσουν δηµιουργώντας οινοποιείο. Παρά το γεγονός ότι οι σπουδές δεν σχετίζονταν µε τον πρωτογενή τοµέα καθότι η Ξένια, ο Παύλος και η Ζαχαρένια σπούδασαν Γραφιστική, Πολιτικός µηχανικός και Λογιστική αντίστοιχα, τους έφερε κοντά στα πατρογονικά εδάφη η αποστροφή τους για την πόλη και τους ρυθµούς της και η αγάπη για τη ζωή στην επαρχία.
Όπως λέει η Ξένια Κουρκουλού «πήραµε την απόφαση να γυρίσουµε στο χωριό και να συνεχίσουµε τη ζωή µας εδώ, αξιοποιώντας τα 12 στρέµµατα Λιάτικου που είχε ο πατέρας µας. Έως και το 2015 η οινοποίηση γινόταν µόνο για τις ανάγκες της οικογένειάς µας µε παραδοσιακά µέσα. Όταν αναλάβαµε ως δεύτερη γενιά, δηµιουργήσαµε ένα καινούργιο οινοποιείο, όπου αρχίσαµε να παράγουµε κρασί κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες σε σχέση µε το διάστηµα που είχε προηγηθεί, όπου η παραγωγή του κρασιού γινόταν στο σπίτι µας. Μετά την κατασκευή του οινοποιείου, το 2017, πραγµατοποιήθηκε η οινοποίηση της πρώτης σοδειάς µε τις ετικέτες Πεντοζάλι Λευκό και Πεντοζάλι Ροζέ -με την τελευταία να οινοποιείται σε δεξαμενή και να αποτελεί μέρος της παραγωγής του Κτήματος Κούρκουλου- από Βηλάνα, Βιδιανό, Μοσχάτο Σπίνας και Λιάτικο αντίστοιχα. Όπως σηµειώνει η Ξένια Κουρκουλού, χαρακτηριστικό του κλήρου στην ευρύτερη περιοχή, είναι ο κατακερµατισµός του, γεγονός που οφείλεται στην ποικιλοµορφία του εδάφους, καθώς και στο διαµοιρασµό της γης από κληρονοµιές.
Χρυσό Βραβείο στη Θεσσαλονίκη
Το Οινοποιείο παράγει επίσης τα κρασιά «Μικρό-Μικράκι» από Λιάτικο µε σύντοµη διάρκεια εκχύλισης, ένα ανοιχτόχρωµο ροζέ τύπου Προβηγκίας. Οινοποιούνται επίσης ένα Βιδιανό µονοποικιλιακό λευκό που οινοποιείται σε δεξαμενή, ένα µονοποικιλιακό Μοσχάτο Σπίνας επίσης δεξαµενής καθώς και ένα ερυθρό από Λιάτικο που ωριµάζει κατά το 50% των ποσοτήτων του σε βαρέλι, για περίπου έξι µήνες. Σηµειώνεται ότι το Μοσχάτο Σπίνας, έλαβε το 2023 το Χρυσό Βραβείο στον ∆ιαγωνισµό Οίνου & Αποσταγµάτων της Θεσσαλονίκης και με γοργούς ρυθμούς εξαντλήθηκε μετά την κυκλοφορία του.
Με σήµα επισκέψιµου οινοποιείου στον Πατσό Ρεθύµνου
Την αφοσίωση των ανθρώπων του Οινοποιείου στις τοπικές ποικιλίες τονίζει η Ξένια Κουρκουλού σηµειώνοντας «ακολουθήσαµε τη φιλοσοφία του πατέρα µας, ο οποίος ακόµα και όταν έγιναν οι αναµπελώσεις δεν φύτεψε ποτέ ξενικές ποικιλίες αµπελιών».
Σήµερα το Οινοποιείο Κουρκουλού, που παράγει 20.000 φιάλες κατ έτος, είναι επισκέψιµο και έχει λάβει το σχετικό αναγνωριστικό σήµα, γεγονός που διευκολύνει την πώληση κρασιού από τις εγκαταστάσεις του. Ταυτόχρονα, ένας σηµαντικός αριθµός φιαλών διοχετεύεται σε κάβες και εστιατόρια της Κρήτης, ενώ περίπου το 20% της παραγωγής του διατίθεται σε εξαγωγές στην Ολλανδία και την Εσθονία, ενώ συζητήσεις γίνονται και για επέκταση σε άλλες αγορές.
Το Κτήμα Κούρκουλου συνεχίζει να επικεντρώνεται στις γηγενείς κρητικές ποικιλίες, με κύρια ερυθρή το Λιάτικο, καθώς και τις λευκές Βηλάνα, Βιδιανό και Μοσχάτο Σπίνας, παραμένοντας πιστό στην πεποίθηση του ότι αυτές οι ποικιλίες αποδίδουν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους στο ιδιαίτερο κλίμα και τα εδάφη του Δήμου Αμαρίου Ρεθύμνου, όπου βρίσκονται οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του.