Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μικροβιακό φιλτράρισμα του κρασιού για ανεπιθύμητα οξικά οξέα

Ανεπιθύμητες αυξήσεις στη συγκέντρωση οξικού οξέος, που οδηγεί στην απόρριψη ενός κρασιού από τον καταναλωτή, επιδιώκει να αναχαιτίσει ένα καινοτόμο εργαλείο στην οινοποίηση, μέσω του οποίου ελέγχονται μια σειρά από παραγόντων που ευνοούν την αύξηση της περιεκτικότητας του οίνου σε οξικό οξύ.

Για να αποφευχθεί η αύξηση της περιεκτικότητας του οίνου σε οξικό οξύ, είναι απαραίτητος ο έλεγχος των παραγοντων που ευνοούν την ανάπτυξη οξικών βακτηρίων, όπως η παρουσία υπολειμμάτων σακχάρων και κυρίως οξυγόνου, που είναι ο περιοριστικός παράγοντας στην ανάπτυξη αυτών των μικροοργανισμών.

Ακόμη όμως και με τον σωστό έλεγχο όλων των κρίσιμων σημείων, τα οξικά βακτήρια δεν εξαλείφονται από το κρασί, επομένως η ανάπτυξή τους εμποδίζεται μόνο, αποτρέποντας προληπτικά τον σχηματισμό οξικού οξέος. Για την εξάλειψή του θα πρέπει να γίνει ένα μικροβιακό φιλτράρισμα του κρασιού, μια τεχνική που δεν είναι συνηθισμένη σε επίπεδο οινοποιείου και που συχνά είναι ανεπιθύμητη επειδή υποβαθμίζει την αισθητηριακή ποιότητα του κρασιού.

Ο στόχος μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods στην Ενότητα Drinks and Liquid Nutrition ήταν να επινοήσει ένα οικονομικά βιώσιμο και εύχρηστο υγρό μέσο καλλιέργειας για την προληπτική ανίχνευση μικροοργανισμών ικανών να παράγουν οξικό οξύ στο κρασί.

Το τροποποιημένο μέσο ενσωμάτωσε συγκεκριμένα συστατικά που ευνοούσαν την ανάπτυξη βακτηρίων οξικού οξέος και αυξάνουν την επιλεκτικότητα. Κάτω από διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετικούς τύπους κρασιού, αυτό το μέσο δοκιμάστηκε μαζί με εμβολιασμένα δείγματα, συγκρίνοντας την εμφάνιση οξικού οξέος και όσφρησης. Το αποτέλεσμα ήταν ένα νέο υγρό μέσο βασισμένο στην οσφρητική μέτρηση, σχεδιασμένο να διευκολύνει τη χρήση του σε οινοποιεία, ακόμη και από μη εκπαιδευμένο προσωπικό και χωρίς την ανάγκη περίπλοκου εργαστηριακού εξοπλισμού. Η επικύρωση πραγματοποιήθηκε σε μια ποικιλία κρασιών, προσδιορίζοντας την έναρξη της παρουσίας οξικού οξέος στο μέσο.

Δείτε την μελέτη  ΕΔΩ.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μία ομάδα Ουρουγουανών ερευνητών παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας εκτενούς μελέτης που διερευνά τη δυνατότητα μείωσης ή μερικής αντικατάστασης του διοξειδίου του θείου (SO₂)...

REPORTS

Μελέτη που διεξήγαγε η Danielle Gallina, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στο Οκάναγκαν, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jonathan Cinnamon στα οινοποιεία...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η ιστορία δεν είναι μια ευθεία γραμμή. Είναι μια πορεία που χτίζεται με τον χρόνο, τις επιλογές και τη συνέπεια. Δεν επαναλαμβάνεται, αλλά εξελίσσεται....

REPORTS

Η αυστραλιανή οινοποιία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες δοκιμασίες της τελευταίας εικοσαετίας, καθώς η υπερπαραγωγή, η υποχώρηση της κατανάλωσης και οι χρόνιες...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...