Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μικροβιακό φιλτράρισμα του κρασιού για ανεπιθύμητα οξικά οξέα

Ανεπιθύμητες αυξήσεις στη συγκέντρωση οξικού οξέος, που οδηγεί στην απόρριψη ενός κρασιού από τον καταναλωτή, επιδιώκει να αναχαιτίσει ένα καινοτόμο εργαλείο στην οινοποίηση, μέσω του οποίου ελέγχονται μια σειρά από παραγόντων που ευνοούν την αύξηση της περιεκτικότητας του οίνου σε οξικό οξύ.

Για να αποφευχθεί η αύξηση της περιεκτικότητας του οίνου σε οξικό οξύ, είναι απαραίτητος ο έλεγχος των παραγοντων που ευνοούν την ανάπτυξη οξικών βακτηρίων, όπως η παρουσία υπολειμμάτων σακχάρων και κυρίως οξυγόνου, που είναι ο περιοριστικός παράγοντας στην ανάπτυξη αυτών των μικροοργανισμών.

Ακόμη όμως και με τον σωστό έλεγχο όλων των κρίσιμων σημείων, τα οξικά βακτήρια δεν εξαλείφονται από το κρασί, επομένως η ανάπτυξή τους εμποδίζεται μόνο, αποτρέποντας προληπτικά τον σχηματισμό οξικού οξέος. Για την εξάλειψή του θα πρέπει να γίνει ένα μικροβιακό φιλτράρισμα του κρασιού, μια τεχνική που δεν είναι συνηθισμένη σε επίπεδο οινοποιείου και που συχνά είναι ανεπιθύμητη επειδή υποβαθμίζει την αισθητηριακή ποιότητα του κρασιού.

Ο στόχος μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods στην Ενότητα Drinks and Liquid Nutrition ήταν να επινοήσει ένα οικονομικά βιώσιμο και εύχρηστο υγρό μέσο καλλιέργειας για την προληπτική ανίχνευση μικροοργανισμών ικανών να παράγουν οξικό οξύ στο κρασί.

Το τροποποιημένο μέσο ενσωμάτωσε συγκεκριμένα συστατικά που ευνοούσαν την ανάπτυξη βακτηρίων οξικού οξέος και αυξάνουν την επιλεκτικότητα. Κάτω από διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετικούς τύπους κρασιού, αυτό το μέσο δοκιμάστηκε μαζί με εμβολιασμένα δείγματα, συγκρίνοντας την εμφάνιση οξικού οξέος και όσφρησης. Το αποτέλεσμα ήταν ένα νέο υγρό μέσο βασισμένο στην οσφρητική μέτρηση, σχεδιασμένο να διευκολύνει τη χρήση του σε οινοποιεία, ακόμη και από μη εκπαιδευμένο προσωπικό και χωρίς την ανάγκη περίπλοκου εργαστηριακού εξοπλισμού. Η επικύρωση πραγματοποιήθηκε σε μια ποικιλία κρασιών, προσδιορίζοντας την έναρξη της παρουσίας οξικού οξέος στο μέσο.

Δείτε την μελέτη  ΕΔΩ.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Ελληνικό Πάσχα είναι μια μεγάλη γιορτή με χαρές, χορούς, γέλια και φαγοπότι. Τα φαγητά που απλώνονται στο τραπέζι της Λαμπρής ποικίλουν από περιοχή...

REPORTS

Σημαντική μείωση στις εισαγωγές κρασιού κατέγραψε η Ελβετία το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global (IHS). Η χώρα εισήγαγε κρασί συνολικής αξίας 1,177...

REPORTS

Ο ισπανικός αμπελοοινικός τομέας διέσχισε μια χρονιά μεγάλων αντιθέσεων το 2024, η οποία χαρακτηρίστηκε από μειωμένους όγκους, ανθεκτικές αξίες εξαγωγών, αυξανόμενη εξάρτηση από τις...

REPORTS

Η χρήση καλλιεργειών κάλυψης στους αμπελώνες αποτελεί ολοένα και πιο διαδεδομένη πρακτική στο πλαίσιο της βιώσιμης γεωργίας. Αυτές οι καλλιέργειες, που εγκαθίστανται ανάμεσα στις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Ο Χρήστος Τσιτσιρίγγος ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνδέσμου για τρίτη διαδοχική φορά, ενώ ο Απόστολος Καλμπούρης αποτελεί το νέο Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου...

REPORTS

Σε σημαντική πτώση της ζήτησης για εκλεκτούς οίνους στις ΗΠΑ, μια από τις σημαντικότερες αγορές για τους Ευρωπαίους παραγωγούς, έχουν οδηγήσει οι ανακοινώσεις Τραμπ...