Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αναδρομή στην οινική ιστορία της Ουκρανίας πριν τον πόλεμο

Η Ουκρανία θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί στον αμπελοοινικό τομέα και παρουσίασε άλματα βελτίωσης τα τελευταία έτη, ωστόσο η ρωσική εισβολή το καθιστά αδύνατο.

Δεδομένου ότι το Κίεβο βρίσκεται στον 50ο παράλληλο, η συντριπτική πλειονότητα της Ουκρανίας, μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα στο νότο, βρίσκεται σε αυτό που παραδοσιακά θεωρούνταν το βέλτιστο κλίμα για την καλλιέργεια σταφυλιών για κρασί.

Στη χερσόνησο της Κριμαίας ανακαλύφθηκαν πατητήρια και αμφορείς που ήταν από τον 4ο αιώνα π.Χ. Στους επόμενους αιώνες, θα υπήρχε παραγωγή κρασιού σε όλη την ακτή χάρη στην ίδρυση ελληνικών και στη συνέχεια ρωμαϊκών πόλεων.

Ιστορικά, υπήρξε επίσης οινοποίηση στην περιοχή της Υπερκαρπάθιας (Zakarpattia στα ουκρανικά) που δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι είναι μια περιοχή μόλις 70 χιλιόμετρα μακριά από το Tokaj της Ουγγαρίας.

Αλλά η οινοποίηση στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της Ουκρανίας ήταν σε μεγάλο βαθμό για προσωπική κατανάλωση. Τα πράγματα θα άλλαζαν πολύ με τη δημιουργία της Σοβιετικής Ένωσης.

Τον 20ο αιώνα το κρασί στην Ουκρανία αναπτύχθηκε μαζικά σε όγκο, αλλά όχι σε ποιότητα.

Ενώ η Γεωργία έχει δει τη μεγαλύτερη προσοχή όσον αφορά το κρασί από μια χώρα της πρώην ΕΣΣΔ, στην πραγματικότητα ήταν η Ουκρανία  που ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός. Υπολογίζεται ότι τη δεκαετία του 1980, πριν φτάσει η εκστρατεία κατά του αλκοόλ του Γκορμπατσόφ από το 1985-1988, η Ουκρανία διεκδίκησε 250.000 εκτάρια αμπελώνων. Αυτό σημαίνει ότι ήταν ακόμη μεγαλύτερος παραγωγός σταφυλιών από το Languedoc, τη μεγαλύτερη περιοχή της Γαλλίας.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι αμπελώνες τοποθετήθηκαν κυρίως κάτω από τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, όπου το τοπίο είναι επίπεδο και εύκολο στην εργασία με τρακτέρ. Λαμβάνοντας υπόψη τα βαθιά, πλούσια, προσχωσιγενή εδάφη, η παραγωγή ήταν τεράστια. Αυτές οι επιλογές στους αμπελώνες, σε συνδυασμό με τις οινοποιητικές εγκαταστάσεις που εστιάζονταν στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα, οδήγησαν σε μαζική πτώση της αντίληψης για το εγχώριο κρασί.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης τα κολεκτιβοποιημένα οινοποιεία κατέρρευσαν, οι αμπελώνες είτε πέθαναν είτε εκριζώθηκαν για την πιο λογική παραγωγή σιτηρών και η βιομηχανία συρρικνώθηκε σε όλα τα μέτωπα.

Σήμερα, ενώ δεν έχει ακόμη σχηματίσει ένα κεντρικό οινικό φορέα σε κυβερνητικό επίπεδο, η Ουκρανία κατηγοριοποιεί τις αμπελοοινικές της περιοχές σε τέσσερα μέρη: την Υπερκαρπάθια (που συνορεύει με τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Πολωνία), τη Βεσσαραβία (που βρίσκεται μεταξύ της Μολδαβίας και της Μαύρης Θάλασσας). συνολική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας που εκτείνεται στα νότια της χώρας και έχει ήπιους χειμώνες και στη συνέχεια τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Η παράνομη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 είχε βαθιά επίδραση στην ουκρανική παραγωγή κρασιού. Επί του παρόντος, η μη κατειλημμένη Ουκρανία κατέχει 41.000 εκτάρια αμπέλου. περίπου το ίδιο με όλο το Piemonte της Ιταλίας. Στην Κριμαία υπάρχουν επιπλέον 30.000 εκτάρια αμπέλου όπου οινοποιεία από όλη την Ουκρανία προμηθεύονταν σταφύλια. Αυτό περιελάμβανε έναν από τους κύριους παραγωγούς αφρώδη, την Artwinery, παρόλο που βρίσκονται στις σπηλιές ενός παλιού αλατωρυχείου πολύ κοντά στην πρώτη γραμμή του Ντόνετσκ.

Επίσης, πολλά από τα σταφύλια τους από την Κριμαία έπαιρνε το Chizay στην περιοχή Transcarpathia, που βρίσκεται μόλις 5 χιλιόμετρα από τα ουγγρικά σύνορα.

Ωστόσο, υπήρχαν πολλοί που έβλεπαν ακόμα τις δυνατότητες της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, όπως ο Shabo που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς με 1.200 εκτάρια δικά τους (όπως και οι Moët & Chandon) και βρίσκεται ακριβώς στα νοτιοδυτικά της Οδησσού. Υπήρχαν όμως μικρότερα έργα που ξεκίνησαν επίσης, όπως το Beykush στη νότια περιοχή του Mykolaiv. Αφού αγόρασε σταφύλια από την Κριμαία για τα αρχικά του πειράματα, το 2010 ο ιδιοκτήτης Eugene Shneyderis φύτεψε ένα σχετικά μικρό αγροτεμάχιο 11 εκταρίων σε μια μικρή χερσόνησο στις εκβολές του ποταμού Berezan.

Σιγά σιγά, μικρότερα έργα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, παρά το γεγονός ότι έχασαν την πρόσβαση στα μισά σχεδόν σταφύλια που καλλιεργήθηκαν στη χώρα το 2014. Το κύριο εμπόδιο στην ανάπτυξη δεν ήταν στην πραγματικότητα η διαθεσιμότητα των σταφυλιών, αλλά οι παλιοί νόμοι που απαιτούσαν από οποιονδήποτε εμφιαλώνει κρασί να πληρώσει περίπου £15.000 ως τέλος εγγραφής, ετησίως. Δεν υπήρχε επίσης ταξινόμηση για ένα «μικρό» οινοποιείο που σημαίνει αυτό που παράγει λιγότερο από 100.000 λίτρα το χρόνο.

Όσον αφορά τις ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται στην Ουκρανία, έχει μια εξαιρετικά μεγάλη γκάμα από την πιο τυπική έκθεση Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Chardonnay και Albariño μέχρι σταφύλια που είναι λιγότερο εμφανή, όπως Pink Traminer, Cserszegi Fűszeres (σταυρός του Savagnin Rosé και του Irsai Olivér) και στη συνέχεια το Telti Kuruk που είναι λευκό σταφύλι ιθαγενές στην Ουκρανία αλλά πιστεύεται ότι είναι τουρκικής καταγωγής.

Το να παράγεται περισσότερο κρασί είναι καλό μόνο εάν υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι να το πιουν φυσικά. Παρακολούθησε αυτή την αλλαγή να λαμβάνει χώρα η Evgenia Nikolaichuk, ένα εξαιρετικά δυναμικό μέλος της πλευράς του λιανικού εμπορίου κρασιού στην Ουκρανία. Άρχισε να εργάζεται στο κρασί το 2005 και ήταν από τις πρώτες που πέτυχαν το δίπλωμα WSET στην Ουκρανία. Έκανε κάτι αρκετά καινοτόμο το 2016. άνοιξε ένα wine bar στο Κίεβο που ονομάζεται Like a Local’s.

Ήταν καινοτόμο όχι μόνο επειδή ήταν ένα από τα πρώτα wine bar, αλλά και επειδή ήταν το πρώτο (και ακόμα το μοναδικό) που διαθέτει 100% ουκρανικά κρασιά. Παραδέχεται ότι αυτό δεν ήταν εύκολο, «Στην αρχή, ήταν δύσκολο να βρούμε αρκετά οινοποιεία όπως τότε, είχαμε μόνο περίπου 50 σε ολόκληρη τη χώρα. Πραγματικά τα τελευταία τρία χρόνια είδαμε μια τεράστια αλλαγή και ο αριθμός των οινοποιείων διπλασιάστηκε εύκολα».

Πριν από χρόνια τα μόνα εγχώρια κρασιά που θα εμπιστευόταν ο κόσμος ήταν αυτά από την Κριμαία. Τα κρασιά από την υπόλοιπη Ουκρανία θεωρούνταν ως επί το πλείστον ως plonk και οι άνθρωποι αναζητούσαν εισαγόμενα κρασιά τα οποία, ανεξάρτητα από την τιμή ή το επίπεδο ποιότητας, ήταν σε μια ενότητα με την ένδειξη “Elite”.

Οι Vladimir Shapovalov και Dmitriy Krimsky, οι οποίοι δημιούργησαν τα καταστήματα Goodwine καθώς και τις εισαγωγές Wine Bureau το 2006, πρωτοστατούν στις τάσεις των ποιοτικών εισαγωγών. Μπορεί να φαίνεται αδιανόητο να πιστεύουμε ότι μια εταιρεία εισαγωγής θα ενίσχυε το εγχώριο ενδιαφέρον για το κρασί, αλλά καθώς όλο και περισσότεροι Ουκρανοί άρχισαν να ταξιδεύουν, επέστρεφαν θέλοντας το ισπανικό Garnacha ή το ιταλικό Sangiovese που είχαν δοκιμάσει κατά τη διάρκεια των διακοπών τους και αυτό οδήγησε σε περισσότερο απαιτητικούς και ανοιχτόμυαλους οινοπότες.

Ο τομέας του κρασιού πήγαινε εξαιρετικά καλά στην Ουκρανία μέχρι το 2022. Αλλά η εισβολή του ρωσικού στρατού στις 24 Φεβρουαρίου άλλαξε τα πάντα.

Όλες οι πωλήσεις αλκοόλ απαγορεύτηκαν, οι χώροι κρασιού της Horeca καθώς και οι απευθείας πωλήσεις σε ιδιώτες έκλεισαν.

Υπάρχει μια δυστυχώς μακρά λίστα με οινοποιεία που έχουν καταληφθεί, λεηλατηθεί και καταστραφεί από τα ρωσικά στρατεύματα σε όλη τη χώρα καθώς συμμετέχουν σε μια εκστρατεία για την καμένη γη. Παρόλα αυτά, οι ιδιοκτήτες οινοποιείων και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι, αν είναι δυνατόν, η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί καθώς το κρασί είναι μια ετήσια προσπάθεια.

Η γενική διευθύντρια του Beykush, Svitlana Tsybak είπε ότι ενώ δεν είχαν κανένα πρόβλημα μέχρι στιγμής, μια γυναίκα που κλάδευε σε γειτονικό αμπελώνα σκοτώθηκε από ρωσικό πυροβολικό. Οι ιδιοκτήτες του οινοποιείου Slivino κοντά στο Mykolaiv δημοσίευσαν μια απίστευτη φωτογραφία στα social media να στέκονται στον αμπελώνα δίπλα σε έναν πύραυλο Russia Grad που είχε πέσει ανάμεσα στα αμπέλια τους. Είναι δύσκολο να μην θυμηθεί κανείς τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι αμπελουργοί στη Γαλλία κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων για να διατηρήσουν τα αμπέλια τους ζωντανά παρά το γεγονός ότι ήταν συχνά στην πρώτη γραμμή.

Αλλά πέρα ​​από τους κινδύνους της εργασίας στους αμπελώνες, η ρωσική εισβολή συνέβη σε μια εποχή που υποτίθεται ότι τα κρασιά εμφιαλώνονταν. Πολλοί βασίστηκαν στο Vetropack, ένα εργοστάσιο γυαλιού στο Hostomel κοντά στο Κίεβο για τις προμήθειες τους, αλλά υπέστη σοβαρές ζημιές στο αρχικό στάδιο του πολέμου.

Με όλη την ανοδική δυναμική στον αμπελοοινικό τομέα, το πώς αυτό θα επηρεάσει τη βιομηχανία θα εξαρτηθεί, όπως όλες οι άλλες πτυχές της ζωής της Ουκρανίας, από το πόσο καιρό θα συνεχιστεί ο πόλεμος. Το Chizay, ως ένα από τα οινοποιεία που έχουν αποφύγει την καταστροφή, έβλεπε 14.000 επισκέπτες ετησίως στο οινοποιείο τους και περίμεναν να πουλήσουν τα μισά προϊόντα τους απευθείας από την πόρτα του κελαριού.

Ο διευθυντής εξαγωγών Ihor Radomyselskiy είπε: «Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κατάσταση της εταιρείας όποτε αυτό τελειώσει. Υπάρχει μια μεγάλη επένδυση που πρέπει να συνεχιστεί για το οινοποιείο και προς το παρόν, όλα αυτά είναι χωρίς κανένα εισόδημα».

Οι Ουκρανοί έχουν δείξει πόσο ισχυρή είναι η πίστη στο δικαίωμα ύπαρξης, καθώς συνεχίζουν να αγωνίζονται για την επιβίωσή τους ως έθνος. Το ίδιο θα διαρκέσει και το εμπόριο κρασιού, ειδικά με την υποστήριξη της διεθνούς οινικής κοινότητας.

ΠΗΓΗ:  Decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...