Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μια νέα υποσχόμενη έρευνα για αφαίρεση δυσάρεστων αρωμάτων καπνού από τα κρασιά

Tην αφαίρεση πτητικών ενώσεων που προκαλούνται από τον καπνό πυρκαγιάς και δημιουργούν δυσάρεστα αρώματα και γεύση στο κρασί, υπόσχεται μια νέα μελέτη.

Οι πυρκαγιές και η σχετική διολίσθηση του καπνού αποτελεί πρόκληση για τους οινοπαραγωγούς σε αρκετές αμπελουργικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, εν μέσω στοιχείων ότι η κλιματική αλλαγή συμβάλλει σε ολοένα και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ενώ ορισμένες πτητικές ενώσεις βρίσκονται στα σταφύλια και συμβάλλουν σε ελκυστικά αρώματα στο ποτήρι, αυτές που απορροφώνται από τον καπνό της πυρκαγιάς μπορεί να οδηγήσουν σε κρασιά με «απαράδεκτο καπνιστό, ή πικρό χαρακτήρα που υπονομεύει την ποιότητα και μειώνει την αξία», είπαν οι ερευνητές.

Οι τρέχουσες τεχνικές για την απομάκρυνση των πτητικών ενώσεων του καπνού τείνουν να εξάγουν επίσης επιθυμητές ενώσεις που συμβάλλουν στο μπουκέτο, το χρώμα και τη γεύση ενός κρασιού, ανέφεραν ερευνητές στο Journal of Agricultural and Food Chemistry της American Chemical Society.

Δοκίμασαν μια νέα μέθοδο απομάκρυνσης των δυσάρεστων πτητικών φαινολών από τα κρασιά χρησιμοποιώντας μοριακά αποτυπωμένα πολυμερή (MIPs) – συνθετικά υλικά που μπορούν να συνδεθούν σε μία ή περισσότερες ενώσεις-στόχους.

Στο υγρό προστέθηκαν σφαιρίδια MIPs, είτε επιπλέοντα ελεύθερα είτε σε σάκους μουσελίνας ή πλέγματος. Στη συνέχεια, τα κρασιά υποβλήθηκαν σε χημική ανάλυση και δοκιμάστηκαν αρκετές φορές από ειδικούς,  φοιτητές, προσωπικό κλπ.

«Παρά τον αντίκτυπο σε άλλα πτητικά αρώματα και το κόκκινο χρώμα του κρασιού, τα ευρήματα δείχνουν ότι τα MIPs μπορούν να βελτιώσουν το μολυσμένο από τον καπνό κρασί», σημειώνουν οι ερευνητές στο κείμενο της μελέτης τους.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα MIP θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν μετά το ξέπλυμα και ότι η «αναγέννηση» στη συνέχεια ενίσχυσε γενικά την απομάκρυνση των ουσιών που λερώνουν τον καπνό, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου σχετικά με τα αποτελέσματα.

Νωρίτερα φέτος, μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Ecology & Evolution Journal σημείωσε ότι «η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις συνθήκες των δασικών πυρκαγιών» και παρουσίασε νέα ανάλυση που δείχνει ότι οι ακραίες πυρκαγιές διπλασιάστηκαν σε συχνότητα παγκοσμίως μεταξύ 2003 και 2023.

Πηγή: Με πληροφορίες από Decanter

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στις 10 και 11 Ιουνίου, οι κύριες εθνικές οινικές ενώσεις της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας συναντήθηκαν στην πόλη Montepulciano της Ιταλίας, στο...

REPORTS

Οι Ισπανοί οινοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν μια δύσκολη χρονιά, καθώς οι νέοι βρετανικοί δασμοί για την περιεκτικότητα σε αλκοόλ έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εξαγωγών...

REPORTS

Στη Γαλλία, η συζήτηση σχετικά με την άρδευση των αμπελώνων έχει ενταθεί καθώς η κλιματική αλλαγή προκαλεί πιο συχνές και έντονες ξηρασίες.

REPORTS

Οι δύο σπουδαιότερες οινικές περιοχές της Ιταλίας κυριάρχησαν στις διεθνείς πωλήσεις κρασιών υψηλής ποιότητας το 2024, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή αξία και την παγκόσμια απήχησή...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Messinia Terroirs συμμετέχει στο φεστιβάλ Οινοξένεια, ενισχύοντας μια ουσιαστική «γέφυρα» συνεργασίας ανάμεσα σε δύο εμβληματικές οινικές περιοχές της Πελοποννήσου:...

REPORTS

Μεγάλη διεθνής αναγνώριση για τα Estates Costa Lazaridi: το Οινότρια Γη Syrah- Αγιωργίτικο BIO 2021 απέσπασε Χρυσό Μετάλλιο Grand Gold Medal, καθώς και την...

REPORTS

Eκδόθηκε ο προσωρινός πίνακας κατάταξης με όλους τους αιτούντες, περιόδου 2024-2025, για ένταξη στην Παρέμβαση Π2-58.4 «Ενημέρωση για την υπεύθυνη κατανάλωση οίνων και το...

REPORTS

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 6 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε., στο πλαίσιο της στρατηγικής της για ενίσχυση της κεφαλαιακής της...