Το Masterclass με τίτλο «Εξερευνώντας τις οινοπαραγωγές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας», ξεκίνησε με εισήγηση του Κωνσταντίνου Λαζαράκη πάνω στους οίνους ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη).
«Τι είναι ΠΟΠ και ΠΓΕ; Το επώνυμο εμφιαλωμένο κρασί είναι μονόδρομος. Το νομοθετικό πλαίσιο είναι πλέον ευθυγραμμισμένο με την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο Κ. Λαζαράκης και συνέχισε με τις ονομασίες προέλευσης οίνου: ΠΟΠ: όλα τα στάδια της παραγωγής του οίνου πραγματοποιούνται εντός αυτής της περιοχής ενώ τα σταφύλια πρέπει να προέρχονται αποκλειστικά από τη συγκεκριμένη περιοχή. «Αυτή η ονομασία προέλευσης προστατεύει τον καταναλωτή σε επίπεδο ταυτότητας του προϊόντος. Tο κρασί ΠΟΠ οφείλει να έχει μια τυπικότητα». ΠΓΕ: Τουλάχιστον ένα από τα στάδια παραγωγής πραγματοποιούνται εντός της περιοχής, ενώ σχετικά με τα σταφύλια, το 85% πρέπει να προέρχεται από τη συγκεκριμένη περιοχή. «Οι οίνοι ΠΓΕ αποτελούν παράθυρο προς τη δημιουργικότητα και προς το μέλλον για τους Έλληνες παραγωγούς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάτι γενικότερο σε σχέση με το ΠΟΠ, μια ξεχασμένη ποικιλία για παράδειγμα, ενώ δίνεται μεγαλύτερη δυνατότητα και για τη δημιουργία χαρμανιών. Μ ’αυτό το τρόπο ανοίγεται ο δρόμος σε νέες τάσεις.»
Ακολούθησε τυφλή γευστική δοκιμή 19 διαφορετικών κρασιών όλων των ειδών, λευκών, ροζέ, ερυθρών και αφρωδών. Στόχος της τυφλής γευστικής δοκιμής, να «ανοίξει το μυαλό» και να μην προκαταβάλλονται οι δοκιμαστές από το όνομα του παραγωγού ή τη φιάλη.
Πολλές ποικιλίες σταφυλιού διάνθισαν το «μενού», στα λευκά η Ντεμπίνα με τις υψηλές οξύτητες, το Sauvignon, η Μαλαγουζιά με τροπικά αρώματα, το Gewurztraminer, το Ασύρτικο και το Αθήρι (σε ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα σε χαρμάνι και 100% Ασύρτικο σε ΠΓΕ Κοζάνη). Όσον αφορά τις ερυθρές, δοκιμάσαμε το Βλάχικο και το Μπεκιάρι, το Μαυρούδι, το Λημνιό ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει η ποικιλία «βασιλιάς» της Βόρειας Ελλάδας, το Ξινόμαυρο.
Τα κρασιά με τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά απέδωσαν την αύρα που αποπνέει το κρασί της Βορείου Ελλάδος, από εδάφη κοντά στη θάλασσα στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, μέχρι την βουνίσια Ζίτσα.
«Μια ποικιλία μπορεί να θεωρεί το κλίμα της Νάουσας ψυχρό, ενώ για μια άλλη να αντιμετωπίζεται ως θερμό», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης μιλώντας για την προσαρμογή των ποικιλιών σε διαφορετικά κλίματα.
Ανάμεσα στα κρασιά παλαίωσης ξεχώρισαν εκείνα από Ξινόμαυρο, όπως αυτό παράγεται στη Νάουσα με τα γνωστά αρώματα λιαστής ντομάτας, με αρώματα σοκολάτας από τη Γουμένισσα και το Αμύνταιο με πιο καθαρό φρούτο και χαμηλή οξύτητα. Η Ραψάνη έκλεισε την δοκιμή του πολυδιάστατου Ξινόμαυρου, όπου το πιο θερμό κλίμα γίνεται εμφανές και στο κρασί με αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων και έντονες τανίνες, σε χαρμάνι με Σταυρωτό και Κρασάτο, όλα σε ΠΟΠ.
«Η ονομασία ΠΓΕ Μακεδονία έχει ‘’θιχτεί’’ σε κρασιά μας, έχει ξεκινήσει αγώνας από νομικής πλευράς στο εξωτερικό για την συγκεκριμένη ονομασία», έκλεισε το Masterclass η Αλεξάνδρα Ανθίδου, υπεύθυνη Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ της Ένωσης Οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».