Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μια Κρήτη να την πιείς στο ποτήρι στα ΟιΝοτικά που έκλεψαν τις εντυπώσεις

Μια μοναδική ευκαιρία για γνωριμία με αντιπροσωπευτικά δείγματα του κρητικού αμπελώνα αλλά και διεθνείς ποικιλίες, νέες και παλιές εσοδείες είχε το οινόφιλο κοινό που βρέθηκε την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στα ΟιΝοτικά. Βιδιανό, το Λιάτικο, το Θραψαθήρι, το Ρωμέικο, τη Βηλάνα και άλλοι θησαυροί του Κρητικού Αμπελώνα, γέμισαν τα ποτήρια και βρέθηκαν υπό την κρίση του οινόφιλου κοινού.

Η οινική Κρήτη ταξίδεψε και φέτος στην Αθήνα με έντεκα γηγενείς ποικιλίες, επτά ζώνες ΠΟΠ, έξι ζώνες ΠΓΕ και 30 Οινοποιεία, καλωσορίζοντας στο Athenaeum InterContinental Athens Hotel τους επαγγελματίες και τους φίλους του κρασιού για γευστικές δοκιμές και οινικές συζητήσεις.  Πάνω από 300  ετικέτες από κρητικές και διεθνείς ποικιλίες, νέες και παλιές εσοδείες, βρέθηκαν ενώπιον των επισκεπτών, που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους ανθρώπους πίσω από την «ετικέτα». Για μία ακόμη φορά το Wine Trails, ήταν εκεί και συνομίλησε με αρκετούς από τους πρωταγωνιστές του κρητικού αμπελώνα, που αν μη τι άλλο έχουν καταφέρει να φέρει στο διεθνές προσκήνιο γηγενείς ποικιλίες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι ερυθρές ποικιλίες, όπως Κοτσιφάλι και Λιάτικο και οι λευκές  Βιδιανό και Μοσχάτο Σπίνας. Τα κρασιά αυτών των ποικιλιών, ακόμη και πολυδιάστατα χαρμάνια έδιναν έναν αέρα φρεσκάδας και ζωντάνιας στα ποτήρια των επισκεπτών.

Πολύ ιδιαίτερη ήταν η φετινή σοδειά του κτήματος Μιχαλάκη, και πιο συγκεκριμένα η σειρά κρασιών These Limited Edition, που υπογράφει ο ο Δρ. Κοτσερίδης Γεώργιος, Καθηγητής Οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μάλιστα, παρουσίασαν για πρώτη φορά και μία νέα ετικέτα, εντάσσοντας και ένα ερυθρό κρασί στην συλλογή από Κοτσιφάλι και Syrah.

Παράλληλα, το κρασί Thèse 01 από Βιδιανό και Μοσχάτο Σπίνας είχε μεγαλύτερη αρωματική ένταση και πιο ανθικά και λεμονάτα αρώματα σε σχέση με τον περσινό τρύγο, με την οξύτητα να είναι τόσο όσο, με αποτέλεσμα ένα δροσερό και φρέσκο κρασί, με μαγευτική επίγευση. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι, οι άνθρωποι του κτήματος ανέφεραν ότι πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά κυκλοφορίας αυτής της σειράς κρασιών και πως ήταν ακόμη σε πειραματικό στάδιο, ωστόσο δοκιμάζοντας την φετινή σοδειά γίνεται πλέον ξεκάθαρο πως η σειρά Thèse Limited Edition από το Κτήμα Μιχαλάκη έχει έρθει για να μείνει.

Έπειτα, εξερευνώντας περαιτέρω τα Οινοτικά εντύπωση προκαλούσαν οι οινικές εκφράσεις του Κτήματος Τοπλού και πιο συγκεκριμένα το κρασί που ακούει στο όνομα Γερτό από την λευκή κρητική ποικιλία Θραψαθήρι. Επρόκειτο για ένα γεμάτο κρασί με φρέσκα αρώματα, στην μύτη κυριαρχεί το ανθικό στοιχείο, καθώς και μία ελαφριά δόση ορυκτότητας. Ενώ, στο στόμα το κρασί είναι δροσερό και φρουτώδες, με ωραία οξύτητα και γεμάτο σώμα.

Κάνοντας μία ακόμη στάση στο Οινοποιείο Στραταριδάκη τα βλέμματα κέρδισε ένα πολύ ιδιαίτερο αρωματικά ροζέ κρασί, το Vera Rosa, που αποτελεί χαρμάνι των ποικιλιών Syrah και Κοτσιφάλι με αρώματα φράουλας και κόκκινών φρούτων σε συνδυασμό με μία μικρή δόση βοτανικότητας, που παραπέμπει σε δυόσμο ή μέντα. Στο στόμα το κρασί είναι φρουτώδες με αρκετά γεμάτο σώμα και ενδιαφέρουσα επίγευση.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έκθεσης έλαβαν χώρα δύο δωρεάν Masterclass:

  • από το Οινοποιείο Δουλουφάκη “Λιάτικο: διαφορετικές εκδοχές” με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της νέας ετικέτας “Grande Réserve Δαφνές”. Εισηγητές: Σίμος Γεωργόπουλος, Νίκος Δουλουφάκης.
  • από το Κτήμα Πατεριανάκη: Vertical Wine Tasting (κάθετη γευστική δοκιμή) Κρητικές ποικιλίες που αντέχουν στον χρόνο. Παρουσιάσαν οι Παπαδόπουλος Γιώργος (sommelier – οινοχόος) & Εμμανουέλα Πατεριανάκη.

Οινοποιεία που συμμετείχαν στα ΟιΝοτικά

Οινοποιείο Αλεξάκη

Οινοποιείο Αμαργιωτάκη

Οινοποιείο Silva – Δασκαλάκη

Οινοποιείο Διαμαντάκη

Οινοποιείο Διγενάκη

Οινοποιείο Δουλουφάκη

Οινοποιείο DAF Wines by Δουλουφάκη Φερενίκη

Οινοποιείο της ΕΑΣΗ

Οινοποιείο Ευφροσύνη

Κτήμα Ζαχαριουδάκη

Οινοποιείο Ζουμπεράκη

Οινοποιείο Ιδαία Οινοποιητική

Οινοποιείο Καραβιτάκη

Οινοποιείο Κουρκουλού

Οινοποιείο Λουλούδη

Οινοποιείο Λυραράκη

Οινοποιία Μανουσάκη

Οινοποιείο Μαραγκάκη

Κτήμα Μενεξέ

Οινοποιείο Μεταξάρη

ΜΙΝΩΣ – Οινοποιείο Μηλιαράκη

Οινοποιείο Μιχαλάκη

Οινοποιείο Ντουράκη

Οινοποιείο Παρασκευάς

Κτήμα Πατεριανάκη

Κτήμα Σκαλαρέα

Οινοποιείο ΑΦΟΙ Στραταριδάκη

Οινοποιείο Τιτάκη

Κτήμα Τοπλού

Οινοποιείο Φραγκόσπιτο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΡΑΜΑΛΗ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...