Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μια θέση στην κορυφή των λευκών το Sauvignon Blanc Κτήματος Άλφα

Με φρέσκιες και γήινες μυρωδιές, το Sauvignon Blanc διακρίνεται ανάμεσα στις λευκές ποικιλίες κρασιού, σε παγκόσμιο επίπεδο. Με προέλευση από την κοιλάδα του Λίγηρα της Γαλλίας, το συγκεκριμένο είδος καλλιεργείται πλέον σε κάθε γωνιά του κόσμου, από το Marlborough μέχρι το Bordeaux και όχι μόνο.

Και ενώ, Αυστραλοί και Αμερικάνοι παραγωγοί βρέθηκαν ψηλά με κορυφαίες βαθμολογίες, αξίζει να αναφερθεί και η συμμετοχή της Ελλάδας, με το Sauvignon Blanc του Κτήματος Άλφα να κατακτάει μια θέση στην κορυφή των λευκών οίνων.

Το Κτήμα ΑΛΦΑ βρίσκεται στην περιοχή Αμυνταίου Φλώρινας, στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1997 από τον έμπειρο αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη και τον χημικό-οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη, ο οποίος έχοντας δραστηριοποιηθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδας επέλεξε τον Αμύνταιο για να δημιουργήσει το δικό του κρασί.

Το Sauvignon Blanc του Κτήματος Άλφα

Ποικιλιακή Σύνθεση: Sauvignon blanc 100%.

Περιοχή / Αμπελοτόπι: Αμπελουργική ζώνη Αμυνταίου.

Αμπελοτεμάχιο “Καλύβα”, 23,32 στρέμματα, περιοχή Αμυνταίου, 40°41’11.69″Β, 21°42’04.88″Α, σε υψόμετρο 632 μέτρων, με βορειοδυτικό προσανατολισμό, βλέποντας το όρος Βόρας.

Οινοποίηση / Παλαίωση:Προζυμωτική εκχύλιση σε ελεγχόμενο περιβάλλον, αλκοολική ζύμωση, σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες, με χρήση ιθαγενούς ζυμοχλωρίδας, επιλεγμένης και απομονωμένης από το ίδιο αμπελοτεμάχιο, ωρίμαση σε λεπτόκοκκα γαλλικά, τύπου Tronçais, δρύινα βαρέλια λευκού καψίματος 225 lt, με περιοδική ανάδευση των οινολασπών για 7 μήνες.

Γευστικά χαρακτηριστικά: Κρυστάλλινο, λαμπερό με υποκίτρινο χρώμα, με ελαφρά πρασινωπές ανταύγειες. Μύτη έντονη και πλούσια, τυπική της ποικιλίας, με αρώματα εσπεριδοειδών, φρούτων του πάθους και με γλυκιά χροιά πεπονιού στο τέλος σε φόντο βανίλιας. Στο στόμα είναι ιδιαίτερα γεμάτο, ηδύ, λιπαρό, με εξαιρετική ισορροπία-δροσιά, φινέτσα, και μεταλλικότητα. Ζωηρή και μακράς διάρκειας επίγευση.

Αρμονία: Συνδυάζεται αρμονικά με λευκά κρέατα ή μοσχαράκι γάλακτος σε πλούσιες κρεμώδης σάλτσες, συνοδεία λαχανικών. Ψαρικά ωμά ή μαγειρεμένα σε λευκές σάλτσες, ζυμαρικά με λευκό κρέας και πλούσιες ημι-λιπαρές σάλτσες, καθώς και με καπνιστά ψαρικά.

Σχετικά με το Sauvignon Blanc:

Το σταφύλι Sauvignon Blanc συναντάται για πρώτη φορά τον 18ο αιώνα, στην κοιλάδα του Λίγηρα και το Bordeuax.

Μάλιστα, στο Bordeuax εικάζεται ότι το συγκεκριμένο σταφύλι ονομάστηκε Sauvignon Blanc από τη γαλλική λέξη sauvage, που σημαίνει άγριο, καθώς φύτρωνε σαν ζιζάνιο σε όλη την περιοχή.

Οι οινοποιοί στο Bordeuax επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν το Sauvignon Blanc στα λευκά τους μείγματα και να φτιάξουν το επιδόρπιο κρασί Sauterne.

Από το Μπορντό ταξίδεψε βόρεια στην περιοχή της κοιλάδας του Λίγηρα της Γαλλίας. Εκεί, στο Sancerre, το Sauvignon Blanc φυτεύτηκε και καλλιεργήθηκε για να παραχθεί ένα κρασί για το οποίο θα ήταν το μόνο συστατικό.

Ωστόσο, αντί να ονομάσουν το νέο κρασί Sauvignon Blanc, οι Γάλλοι επέλεξαν να ονομάσουν το κρασί Sancerre («San-SER»), από την περιοχή όπου γεννήθηκε.

Μάλιστα, κατά τον εικοστό αιώνα, το Sancerre έγινε απίστευτα δημοφιλές στα μπιστρό και τα μπαρ του Παρισιού λόγω της ικανότητάς του να πηγαίνει εξαιρετικά με ή χωρίς φαγητό.

Από τη νυχτερινή ζωή του Παρισιού, το Sauvignon Blanc επισκέπτηκε όλο τον κόσμο.

Στη δεκαετία του 1980, λίγοι είχαν ακούσει ακόμα το πραγματικό όνομα Sauvignon Blanc, παρόλο που πολλοί το έπιναν τακτικά κάθε φορά που έπιναν Sancerre. Τότε ήταν που τα κρασιά της Νέας Ζηλανδίας βγήκαν στη διεθνή αγορά, παρουσιάζοντας κρασιά που ήταν δροσιστικά και απίστευτα προσιτά. Ο υπόλοιπος κόσμος πρόσεξε αυτά τα ζωντανά κρασιά και, αμέσως μετά, οι οινοπαραγωγικές περιοχές όπως η Καλιφόρνια, η Χιλή και η Νότια Αφρική ακολούθησαν και αυτές τον δρόμο που άνοιξε η Νέα Ζηρλανδία.

Είτε ονομάζεται Sancerre είτε Sauvignon Blanc, είναι γνωστό ως ένα δροσιστικό ξηρό κρασί που έχει μεγάλη ορυκτότητα, αρώματα και γεύσεις από βότανα και χόρτα.

 

 

ΠΗΓΗ: parallaximag.gr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κατάθεση ψυχής και όχι ένα απλό προϊόν είναι το τσίπουρο, και ειδικά το παλαιωµένο, σύµφωνα µε τον εµβληµατικό αποσταγµατοποιό Κώστα Τσιλιλή, τον άνθρωπο που...

REPORTS

Πήγε, είδε, δοκίμασε και θα μείνει. Ο Αρτέμης Καραμολέγκος προχωρά στην εξαγορά ενός από τα τρία οινοποιεία του Παναγιώτη Δημόπουλου στο Ξινό Νερό της...

REPORTS

Σε συμφωνία για τους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων προχώρησαν την Κυριακή 28 Ιουλίου ο Ντόναλντ Τραμπ και η επικεφαλής της Κομισιόν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

REPORTS

Ως αμπελουργός, ο μυθικός βασιλιάς «Αγκαίος» της Σάμου θα εκτιμούσε αναμφίβολα αυτό το αρωματικό και ελαφρύ στο στόμα κόκκινο κρασί από τη νησιωτική ποικιλία...

REPORTS

Η έκθεση «European Wine Market Report 2024» παρουσίασε το 2024 ως µια χρονιά µε άνευ προηγουµένου δυσκολίες για τον ευρωπαϊκό αµπελοοινικό τοµέα, λόγω µιας...

REPORTS

Σταφύλια υψηλής ποιότητας σε όλο το εύρος των αμπελουργικών περιοχών της χώρας προοιωνίζει ο φετινός τρύγος, με τη συγκομιδή για τις πρώιμες ποικιλίες να...