Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μια γευσιγνωστική Επέτειος για τα 50 χρόνια ζωής του Οινοποιείου Ζαχαριά

Το οινοποιείο «Ζαχαριά» γιόρτασε τα 50 έτη ζωής του με μια εκδήλωση συνδυασμού γευσιγνωσίας, γαστρονομίας και ιστορικής αναδρομής.

Επιμέλεια Ζήσης Πανάγος, Κωνσταντίνα Ψιλιώτη
Φωτογραφικό Υλικό: Γεωργία Καραμαλή

Μια ενδιαφέρουσα γευστική δοκιμή διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο Royal Olympic στο κέντρο της Αθήνας, την Πέμπτη 14 Απριλίου, με μοναδικά κρασιά του Οινοποιείου Ζαχαριά, έτοιμα για οργανοληπτικό έλεγχο από τους καλεσμένους της εκδήλωσης.

Πενήντα χρόνια πριν, το 1972 ο μεγάλος γεωπόνος Ηλίας Ζαχαριάς επέστρεψε από τις σπουδές του στη Νεμέα, έτοιμος να δραστηριοποιηθεί στην επιστήμη του. Ο ίδιος, ξεκίνησε με τη συμβουλευτική σε αμπελώνες και κατόπιν ίδρυσε ένα κατάστημα γεωργικών φαρμάκων- μοναδικό στην περιοχή. Συνέχισε με φυτώριο αμπελιών στο Λεώντειο- χωρίο της Νεμέας. «Προέρχομαι από αγροτική  οικογένεια, ξεκίνησα υπό το μηδέν και συνεχίζω ακόμη τον αγώνα» μας δήλωσε.

 

Την εκδήλωση συντόνισε ο κύριος Στέφανος Κόγιας DipWSET, ενώ το παρόν έδωσε και ο οινολόγος του οινοποιείου, κύριος Πέτρος Τσιόρος.

«Είμαστε υπερήφανοι», δήλωσε ο Ώθωνας Ζαχαριάς, «καθώς ο πατέρας μου έχει υπηρετήσει σε όλους τους κλάδους και τις εκφάνσεις της αμπέλου, είναι ο άνθρωπος που ξέρει πολύ καλά τη Νεμέα»

Μετά από 50 χρόνια συνεχούς πορείας,  το οινοποιείο έχει αφεθεί στα χέρια της δεύτερης πλέον γενιάς,  συνεχίζοντας μια ανοδική πορεία στην ποιότητα των καλλιεργειών και κατά συνέπεια του οίνου. Εκτός από τη μεγάλη συμβολή του Η. Ζαχαριά στην αναδιάρθρωση των αμπελώνων της Νεμέας και την εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή, έφερε και τις πρώτες γαλλικές ποικιλίες στη Νεμέα, αλλά και αναβίωσε μια αρχαία ποικιλία, τη Σκλάβα,  σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στόχος της σημερινής ομάδας του οινοποιείου είναι η συνέχιση της προσπάθειας για την ανάδειξη του πολύτιμου Terroir της Νεμέας, που κατά των ανθρώπων που την απαρτίζουν, δεν έχει αξιοποιηθεί στο έπακρον. Με καινοτομίες, σεβασμό στον άνθρωπο και επιστημονική γνώση, προχωρά δημιουργώντας καινούριες ετικέτες και  συμβάλλοντας στο κεφάλαιο της οινοποίησης των Ελληνικών γηγενών ποικιλιών, ενώ υπάρχουν βλέψεις για νέο εκσυγχρονισμό του οινοποιείου με το νέο έτος.

Ο Πέτρος Τσιόρος, δήλωσε πως η Σκλάβα είναι μια δύσκολη στην καλλιέργεια ποικιλία, ευαίσθητη σε ιώσεις, ενώ  δίνει σταφύλια μεγάλα, με ιδιομορφίες, εμφάνιση που κάνει την ποιότητα μια μακρινή σκέψη για έναν οινολόγο. Τέλος, σχετικά με την Κυδωνίτσα, ποικιλία που έχει αρχίσει να οινοποιείται από ολοένα και περισσότερους ειδικούς, δήλωσε  πως είναι μια ποικιλία ανθεκτική, αλλά και πολλά υποσχόμενη.

Η κατεύθυνση της παραγωγής στο σύνολό της,  είναι οι Ελληνικές ποικιλίες, με το κτήμα να πειραματίζεται σε 13 διαφορετικές. Εκείνες που δόθηκαν στην γευστική δοκιμή, ήταν το Αγιωργήτικο, η Κυδωνίτσα, η Σκλάβα και η Μαυροδάφνη, δημιουργώντας ένα ταξίδι τόσο στα χρώματα όσο και στα χρόνια.

Στη Γευστική δοκιμή υπήρχαν οι εξής ετικέτες;

– Σκλάβα 2021

-Κυδωνίτσα Barrel fermented 2021

-Lexis Gris (Μοσχοφίλερο 2020)

-Lexis M (Μαυροδάφνη ξηρή, 2020 )

-Lexis N (Νεμέα, Αγιωργήτικο, από τρεις διαφορετικές χρονιές: 2019, 2016 και 2014)

Μετά την γευστική δοκιμή και την παρουσίαση, ακολούθησε δείπνο στην αίθουσα του εστιατορίου.

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια εντυπωσιακή «λευκή γάντι» επιτυχία σημείωσε στο Χονγκ Κονγκ η πρώτη δημοπρασία με κρασιά απευθείας από το κελάρι του ιστορικού οίκου Edouard Delaunay. Η...

REPORTS

Στο Μπορντό, εκεί όπου η ιστορία του κρασιού συναντά σταθερά την καλλιτεχνική έκφραση, κάθε νέα ετικέτα του Château Mouton-Rothschild λειτουργεί σαν μια μικρή αποκάλυψη....

REPORTS

Μια κορυφαία διάκριση με διεθνή αντίκτυπο επιβεβαιώνει το όραμα, την αφοσίωση και την ποιότητα που χαρακτηρίζουν το Κτήμα Σεμέλη. Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου, στο...

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 11η χρονιά τα κορυφαία κόκκινα κρασιά της Ελλάδας παρουσιάζονται δίπλα σε εξίσου σπουδαίες δημιουργίες του διεθνή αμπελώνα στην έκθεση που δικαίως φέρει το...