Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με το χάρισμα της γης και τη γνώση των ανθρώπων το Κτήμα Βιβλία Χώρα

Ο συνδυασμός της χαρισματικής γης του Παγγαίου και της εμπειρίας των δημιουργών του, Βασίλη Τσακτσαρλή και Βαγγέλη Γεροβασιλείου, οδήγησε με σταθερά βήματα το Κτήµα Βιβλία Χώρα στην πραγµατοποίηση ενός υψηλού οράματος: Την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας και τη συµβολή στην ώθηση του ελληνικού κρασιού προς τη διεθνή αναγνώριση.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού τόσο η καλλιέργεια στον αµπελώνα, όσο και η οινοποίηση, γίνονται µε ιδιαίτερη φροντίδα, αξιοποιώντας τη γνώση και την εµπειρία και συνδυάζοντας την παράδοση µε την τεχνολογία. Η διαδρομή των οίνων του Κτήματος ξεκινά από τον αµπελώνα των 590 σήµερα στρεµµάτων, που καλλιεργείται από τη γέννησή του σύµφωνα µε τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας.

Η εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη µεταφέρεται στο οινοποιείο, ζυµώνει και µετατρέπεται σε ποιοτικούς οίνους, που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής του Παγγαίου και είναι πλέον πιστοποιημένοι ως βιολογικοί οίνοι. Το οινοποιείο, με τη σειρά του, φαντάζει εντυπωσιακό στο µέσον του φροντισµένου αµπελώνα, στους πρόποδες του Παγγαίου, µε θέα το Αιγαίο Πέλαγος ενώ είναι επισκέψιμο. Ας σημειωθεί ότι εκτός από την περιοχή του Παγγαίου, το Κτήμα δραστηριοποιείται στον Άγιο Ανδρέα Ήλιδας, στο Νομό Ηλείας με το Κτήμα Δύο Ύψη, που διαθέτει έναν πρότυπο βιολογικό αμπελώνα και ελαιώνα 150 στρεμμάτων, στη Γουμένισσα Κιλκίς με το Μικρό Κτήμα Τίτου με αμπελώνα 170 στρεμμάτων, όπως και στη Θηρασιά με το Κτήμα Μικρά Θήρα με αμπελώνα 140 στρεμμάτων.

Mε αγάπη και σεβασµό στο terroir της Γουµένισσα

Στους πρόποδες του Όρους Πάικο, στην περιοχή της Γουµένισσας, περιτριγυρισµένο από αιωνόβιες βελανιδιές, βρίσκεται το Μικρό Κτήµα Τίτου. Εκεί, πλάι στον ποταµό Σείριο, ο Τίτος Ευτυχίδης φύτεψε το 1972 έναν αµπελώνα 40 στρεµµάτων, µε τις ποικιλίες Ξινόµαυρο, Νεγκόσκα, Cabernet Sauvignon και Viognier.

Η µακρόχρονη φιλία του Βαγγέλη Γεροβασιλείου µε τον Τίτο, οδήγησε την Αγγελική Ευτυχίδη, µετά τον θάνατο του άνδρα της, να µεταβιβάσει το Κτήµα στα χέρια που εµπιστευόταν περισσότερο. Το 2018, περνάει στην ιδιοκτησία του Κτήµατος Βιβλία Χώρα. Έτσι, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο Βασίλης Τσακτσαρλής φτάνουν στη Γουµένισσα, µε στόχο να δηµιουργήσουν, µε αγάπη και σεβασµό, ερυθρούς οίνους υψηλής ποιότητας, ΠΟΠ Γουµένισσα.

Ο αµπελώνας αναβιώνει. Σήµερα καλλιεργούνται 45 στρέµµατα µε τις ποικιλίες Ξινόµαυρο και Νεγκόσκα, ενώ αποκτήθηκαν επιπλέον 90 στρέµµατα µε τις ποικιλίες Ξινόµαυρο, Νεγκόσκα και Cabernet Sauvignon στον Γερακώνα, µία από τις καλύτερες περιοχές της ζώνης ΠΟΠ Γουµένισσα. Από το 2021 κυκλοφόρησε η ετικέτα Μικρό Κτήµα Τίτου ΠΟΠ Γουµένισσα 2019, ενώ πρόσφατα στο portfolio του Κτήµατος έχει προστεθεί το Μικρό Κτήµα Τίτου Νεγκόσκα Ροζέ 2022. Πρόκειται για έναν οίνο Προστατευόµενης Γεωγραφικής Ένδειξης Πλαγιές Πάικου, που παράγεται από τη γηγενή ερυθρή ποικιλία Νεγκόσκα, η οποία καλλιεργείται αποκλειστικά στις πλαγιές του όρους Πάικο. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η καλλιέργειά της τα τελευταία χρόνια συνεχώς φθίνει και οι µονοποικιλιακές της εκφράσεις είναι λίγες. Έτσι, οι δύο οινοποιοί, στην προσπάθειά τους για την αναβάθµισή της, δηµιούργησαν ένα µονοποικιλιακό κρασί, που αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας και της περιοχής.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

REPORTS

Τέσσερα νοτιοαφρικανικά οινοποιεία απέσπασαν σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα των World’s 50 Best Vineyards (θέσεις 51-100) για το 2025, επιβεβαιώνοντας τη...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και εκλεκτής οινογνωσίας θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Jenny’s Rooftop Restaurant Bar του Sofitel Athens Airport, του...