Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με το χάρισμα της γης και τη γνώση των ανθρώπων το Κτήμα Βιβλία Χώρα

Ο συνδυασμός της χαρισματικής γης του Παγγαίου και της εμπειρίας των δημιουργών του, Βασίλη Τσακτσαρλή και Βαγγέλη Γεροβασιλείου, οδήγησε με σταθερά βήματα το Κτήµα Βιβλία Χώρα στην πραγµατοποίηση ενός υψηλού οράματος: Την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας και τη συµβολή στην ώθηση του ελληνικού κρασιού προς τη διεθνή αναγνώριση.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού τόσο η καλλιέργεια στον αµπελώνα, όσο και η οινοποίηση, γίνονται µε ιδιαίτερη φροντίδα, αξιοποιώντας τη γνώση και την εµπειρία και συνδυάζοντας την παράδοση µε την τεχνολογία. Η διαδρομή των οίνων του Κτήματος ξεκινά από τον αµπελώνα των 590 σήµερα στρεµµάτων, που καλλιεργείται από τη γέννησή του σύµφωνα µε τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας.

Η εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη µεταφέρεται στο οινοποιείο, ζυµώνει και µετατρέπεται σε ποιοτικούς οίνους, που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής του Παγγαίου και είναι πλέον πιστοποιημένοι ως βιολογικοί οίνοι. Το οινοποιείο, με τη σειρά του, φαντάζει εντυπωσιακό στο µέσον του φροντισµένου αµπελώνα, στους πρόποδες του Παγγαίου, µε θέα το Αιγαίο Πέλαγος ενώ είναι επισκέψιμο. Ας σημειωθεί ότι εκτός από την περιοχή του Παγγαίου, το Κτήμα δραστηριοποιείται στον Άγιο Ανδρέα Ήλιδας, στο Νομό Ηλείας με το Κτήμα Δύο Ύψη, που διαθέτει έναν πρότυπο βιολογικό αμπελώνα και ελαιώνα 150 στρεμμάτων, στη Γουμένισσα Κιλκίς με το Μικρό Κτήμα Τίτου με αμπελώνα 170 στρεμμάτων, όπως και στη Θηρασιά με το Κτήμα Μικρά Θήρα με αμπελώνα 140 στρεμμάτων.

Mε αγάπη και σεβασµό στο terroir της Γουµένισσα

Στους πρόποδες του Όρους Πάικο, στην περιοχή της Γουµένισσας, περιτριγυρισµένο από αιωνόβιες βελανιδιές, βρίσκεται το Μικρό Κτήµα Τίτου. Εκεί, πλάι στον ποταµό Σείριο, ο Τίτος Ευτυχίδης φύτεψε το 1972 έναν αµπελώνα 40 στρεµµάτων, µε τις ποικιλίες Ξινόµαυρο, Νεγκόσκα, Cabernet Sauvignon και Viognier.

Η µακρόχρονη φιλία του Βαγγέλη Γεροβασιλείου µε τον Τίτο, οδήγησε την Αγγελική Ευτυχίδη, µετά τον θάνατο του άνδρα της, να µεταβιβάσει το Κτήµα στα χέρια που εµπιστευόταν περισσότερο. Το 2018, περνάει στην ιδιοκτησία του Κτήµατος Βιβλία Χώρα. Έτσι, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο Βασίλης Τσακτσαρλής φτάνουν στη Γουµένισσα, µε στόχο να δηµιουργήσουν, µε αγάπη και σεβασµό, ερυθρούς οίνους υψηλής ποιότητας, ΠΟΠ Γουµένισσα.

Ο αµπελώνας αναβιώνει. Σήµερα καλλιεργούνται 45 στρέµµατα µε τις ποικιλίες Ξινόµαυρο και Νεγκόσκα, ενώ αποκτήθηκαν επιπλέον 90 στρέµµατα µε τις ποικιλίες Ξινόµαυρο, Νεγκόσκα και Cabernet Sauvignon στον Γερακώνα, µία από τις καλύτερες περιοχές της ζώνης ΠΟΠ Γουµένισσα. Από το 2021 κυκλοφόρησε η ετικέτα Μικρό Κτήµα Τίτου ΠΟΠ Γουµένισσα 2019, ενώ πρόσφατα στο portfolio του Κτήµατος έχει προστεθεί το Μικρό Κτήµα Τίτου Νεγκόσκα Ροζέ 2022. Πρόκειται για έναν οίνο Προστατευόµενης Γεωγραφικής Ένδειξης Πλαγιές Πάικου, που παράγεται από τη γηγενή ερυθρή ποικιλία Νεγκόσκα, η οποία καλλιεργείται αποκλειστικά στις πλαγιές του όρους Πάικο. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η καλλιέργειά της τα τελευταία χρόνια συνεχώς φθίνει και οι µονοποικιλιακές της εκφράσεις είναι λίγες. Έτσι, οι δύο οινοποιοί, στην προσπάθειά τους για την αναβάθµισή της, δηµιούργησαν ένα µονοποικιλιακό κρασί, που αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας και της περιοχής.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο την παγκόσμια βιομηχανία ποτών, με τους παραγωγούς κρασιού, μπύρας, αλκοολούχων ποτών και σάκε να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...