Το οινοποιείο της Οικογένειας Γκιρλέμη ξεκίνησε περισσότερο ως χόμπι. Η εξέλιξη του όμως τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύει ότι όταν κάτι δουλεύεται με αγάπη και μεράκι δεν υπάρχουν όρια σε αυτό που μπορείς να καταφέρεις.
Το οινοποιείο ξεκίνησε το 2007 ύστερα από προτροπή του πατέρα της οικογένειας, Ιωάννη Γκιρλέμη, που είδε στο χόμπι του μια ευκαιρία επαγγελματικής ανέλιξης. Σήμερα, ο Δημήτρης και Φανίκος Γκιρλέμης ακολουθούν τα χνάρια του πατέρα τους, διαμορφώνοντας τα επόμενα βήματα της οικογενειακής επιχείρησης.
Αυτή την στιγμή το κτήμα διαθέτει έναν ενιαίο αμπελώνα 500 στρεμμάτων, στο Πολυδένδρι Δομοκού, καλλιεργώντας ποικιλίες όπως μαλαγουζιά, sauvignon blanc, ασύρτικο, chardonnay, syrah, λημνιό, μαυρούδι και merlot cabernet. Η διαχείριση του αμπελώνα γίνεται με βιολογικές μεθόδους, ενώ όλα τα κρασιά είναι δουλεμένα με αυτόχθονες γηγενείς ζύμες από το αμπέλι.
«Το καλό είναι ότι το μικροκλίμα του Δομοκού ταιριάζει απόλυτα στο terroir και στο χαρακτηριστικό των κρασιών που θέλουμε να δώσουμε στην αγορά και σε αυτό βοηθάει πάρα πολύ το υψόμετρο καθώς μας δίνει κρασιά με μεγάλες οξύτητες και πολυπλοκότητα στο στόμα», δήλωσε στο Wine Trails, ο Δημήτρης Γκιρλέμης, δίνοντας το παρόν στο φετινό Οινόραμα.
«Το 20% των κρασιών που δουλεύουμε είναι δουλεμένα σε γαλλικό δρυ, τα υπόλοιπα κρασιά είναι δουλεμένα με τις γηγενείς ζύμες συν τις οινολάσπες τους από 3 έως 12 μήνες. Ακόμη χρησιμοποιούμε και άλλες μεθόδους όπως δεξαμενή inox, βαρέλια δρύινα αλλά και κάποιους αμφορείς».
Στην πορεία του, το Κτήμα Γκιρλέμη, επεκτείνει την γκάμα των προϊόντων του με νέες προτάσεις που εστιάζουν στην μαυροδάφνη και το μαυροτράγανο, ενώ στα άμεσα σχέδια περιλαμβάνεται η παραγωγή ενός premium γλυκού κρασιού από βοτρύτη της ποικιλίας Ασύρτικο και ενός κρασιού merlot-cabernet sauvignon το οποίο αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο μεγάλο κρασί του οινοποιείου.
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή