Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Καλή η προσαρμογή του Αγιωργίτικου στις υψηλές θερμοκρασίες του αμπελώνα της Νεμέας

Αύξηση θερμοκρασιών στον αμπελώνα της Νεμέας με τα ρεκόρ των μέγιστων τιμών να να καταρρίπτονται κάθε μήνα σημειώνεται για τη χρονιά 2024, σύμφωνα με τον Παρασκευά Ευαγγελίου, γεωπόνο και υπεύθυνο λειτουργίας του Κτήματος Σεμέλη στη Νεμέα.

Την ίδια ώρα, όπως παρατηρεί ο οινολόγος του Κτήματος Σεμέλη, Γιάννης Φλεριανός, «και οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί έχουμε αντιληφθεί καλύτερα τα καινούρια δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και αρχίζουμε και προσαρμοζόμαστε, μετά ιδιαίτερα από έναν τόσο απαιτητικό τρύγο όπως αυτός του 2023».

Ο οινολόγος του Κτήματος Σεμέλη, Γιάννης Φλεριανός

Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγελίου: «Στην περιοχή της Νεμέας η χρονιά 2024 χαρακτηρίζεται από αύξηση των θερμοκρασιών μέχρι και σήμερα, καθώς κάθε μήνα καταρρίπτονται τα ρεκόρ τόσο των μέσων μέγιστων θερμοκρασιών, όσο και των μέσων ημερήσιων θερμοκρασιών.

Το συνολικό ύψος βροχής για το 2024 είναι 139 mm και ίσως δημιουργήσει πρόβλημα στους ξηρικούς αμπελώνες αν συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες μέχρι τον τρύγο.

Το Αγιωργίτικο εμφανίζει μέτριες αποδόσεις, καλή προσαρμογή στις υψηλές θερμοκρασίες και την σχετική ανομβρία και μέχρι στιγμής διαφαίνεται μια ποιοτική χρονιά.

Αυτή η αύξηση των θερμοκρασιών και ό ήπιος γενικά χειμώνας οδήγησε σε πρωίμιση όλων των φαινολογικών σταδίων κατά 10-14 ημέρες, που αν συνεχιστεί θα οδηγήσει και σε πολύ πρώιμο τρυγητό.

Όσον αφορά τις μυκητολογικές ασθένειες δεν έχουμε κάποια προβλήματα όπως είχαμε το 2023 καθώς ο Ιούνιος ήταν πολύ βροχερός και ευνοϊκός για την ανάπτυξη του περονοσπόρου.

Οι ξενικές ποικιλίες Syrah, Merlot εμφανίζουν καλές αποδόσεις και καλής ποιότητας σταφύλια. Το ίδιο ισχύει και για τις λευκές ποικιλίες (Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Sauvignon blanc) που καλλιεργούνται στην περιοχή».

Μειωμένη ποσότητα, αλλά εξαιρετική ποιότητα για τα ερυθρά, εκτιμά ο Γιάννης Φλεριανός

Σύμφωνα με τον οινολόγο του Κτήματος Σεμέλη, Γιάννη Φλεριανό, «μετά από έναν απαιτητικό τρύγο, όπως ήταν ο τελευταίος (2023), εκτιμώ πως οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί έχουμε αντιληφθεί καλύτερα τα καινούρια δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και αρχίζουμε και προσαρμοζόμαστε. Η πρώτη εκτίμηση, είναι πως στα λευκά υπάρχει η σωστή παραγωγή, σε αντίθεση με την περσινή – ελλειμματική. Αντίθετα, στα ερυθρά φαίνεται πως η χρονιά θα μοιάζει λίγο με το 2021, όπου υπήρχε μειωμένη ποσότητα, αλλά η ποιότητα ήταν εξαιρετική. Φυσικά, είναι πολύ νωρίς ακόμα, αν και ο τρύγος θα είναι 7 – 10 ημέρες πιο πρώιμος, με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Ας ελπίσουμε πως δεν θα ισχύσει πως, όταν οι «αμπελουργοί» κάνουν σχέδια, ο «καιρός» γελάει».

Πιο ήπια αύξηση θερμοκρασιών και καλύτερο συνολικό ύψος βροχοπτώσεων για τη Μαντινεία

Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Μαντινείας, ο γεωπόνος και υπεύθυνος λειτουργίας του Κτήματος Σεμέλη, Παρασκευάς Ευαγγελίου, σημειώνει: «Όσον αφορά την περιοχή της Μαντινείας οι κλιματολογικές συνθήκες είναι περίπου οι ίδιες με αυτές που προαναφέρθηκαν για την Νεμέα αλλά με ηπιότερη αύξηση των θερμοκρασιών και καλύτερο συνολικό ύψος βροχοπτώσεων που αγγίζει τα 248 mm.  Η χρονιά και εδώ παρουσιάζει μεγάλη πρωιμότητα 14 – 20 ημερών για το Μοσχοφίλερο.  Η σοδειά προμηνύεται πολύ καλή τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά. Εν κατακλείδι, καθώς μπαίνουμε στο τελικό στάδιο πριν τον τρυγητό εννοείται ότι οι συνθήκες που θα επικρατήσουν από εδώ και πέρα είναι πολύ καθοριστικές. Καθώς τα σταφύλια αρχίζουν να βάζουν χυμούς και οι ρόγες μεγαλώνουν σε όγκο, αυξάνονται και οι πιθανότητες να έχουμε προβλήματα από την αύξηση των θερμοκρασιών και την συνεχιζόμενη ανομβρία.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Κτήμα Σεμέλη, τιμά τις παραδόσεις της οινοποίησης βάζοντας μπροστά την καινοτομία. Τα κρασιά αγκαλιάζουν την αυθεντικότητα των terroir του Κτήματος, αναδεικνύοντας το ξεχωριστό...

REPORTS

Με ένα ακόμη βραβείο τιμήθηκε το Semeli Estate Τhea Mantinia (Θεά), αυτήν τη φορά στην Αυστραλία από το Κemenys Wine Awards.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Για τις διαρθρωτικές αδυναμίες του αμπελουργικού κλάδου μην τα ρίχνουμε όλα στον καιρό λέει ο Μανόλης Σταυρακάκης Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, ο...

REPORTS

Τον δικό τους σύγχρονο μύθο φιλοδοξούν να δημιουργήσουν αμπελουργοί και οινοποιοί της Μεσσηνίας, βάζοντας πλώρη για ΠΟΠ με όχημα το Φιλέρι και για μεγάλα...

REPORTS

Η Kubota ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε µια νέα συνεργασία µε την UV Boosting, µια γαλλική νεοφυή επιχείρηση που ειδικεύεται στην παραγωγή τεχνολογιών UV-C flash, ικανών...

REPORTS

Μία συναρπαστική εκδοχή της δηµοφιλούς λευκής ελληνικής ποικιλίας που έχει τραβήξει πάνω της τα βλέµµατα των οινόφιλων όλου του κόσµου, είναι η Μαλαγουζιά Domaine...