Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Zoinos Winery πίστεψε στο ηπειρώτικο «Βλάχικο» και επενδύει σ’αυτό

Στο «Βλάχικο», µια ανερχόµενη ερυθρή ποικιλία της Ηπείρου που κάθε χρόνο κερδίζει έδαφος στην αγορά ρίχνει ολοένα και περισσότερο βάρος για την ανάπτυξή της, η ηπειρώτικη «Zoinos Winery». Με έδρα στη Ζίτσα Ιωαννίνων, το παραδοσιακό οινοποιείο σχεδιάζει να επενδύσει στην ποικιλία «Βλάχικο» τόσο στον αµπελώνα, µε νέες φυτεύσεις, όσο και στη γκάµα των οίνων που παράγει, στην οποία αναµένεται σύντοµα να προσθέσει ένα αφρώδες από «Βλάχικο».

του Λεωνίδα Λιάμη

«Όταν το βγάλαµε το 2015, δυσκολευτήκαµε πάρα πολύ διότι είναι µια ιδιαίτερη ποικιλία. Πλέον όµως, όσο περνά ο καιρός το κοινό τη γνωρίζει και την εµπιστεύεται», τόνισε στην Agrenda και το WineTrials, ο ∆ηµήτρης Μηλιώτης, εκπρόσωπος της «Ζοίνος Winery Ζίτσα».

Ήδη αυτή τη στιγµή η οινοποιητική επιχείρηση διαθέτει έναν ιδιόκτητο αµπελώνα µε 138 στρέµµατα, στην αµπελουργική ζώνη της Ζίτσας, και από αυτά περί το 30% είναι «Βλάχικο», ενώ το άλλο 70% καλύπτεται από την εµβληµατική λευκή «Ντεµπίνα», το βαρύ πυροβολικό του ηπειρώτικού αµπελώνα.

Η τελευταία φύτευση έγινε το Πάσχα του 2020, σε 19 στρέµµατα δίπλα στο οινοποιείο της Zoinos, µε 10 στρέµµατα ποικιλία «Ντεµπίνα» και 9 στρέµµατα ποικιλία «Βλάχικο», ενώ στο σηµείο υπάρχουν άλλα σχεδόν 35 στρέµµατα γης, στα οποία σχεδιάζεται να φυτευτούν εντός του 2023 ανερχόµενες ποικιλίες της Ηπείρου, όπως είναι το ερυθρό «Μπεκάρι», προκειµένου να γίνουν πειραµατισµοί.

«Και οι νέοι αµπελουργοί που απαρτίζουν την οµάδα παραγωγών που έχουµε στήσει εδώ και περίπου δύο χρόνια, ξεκινούν να επενδύουν στο βλάχικο, µια ποικιλία την οποία πιστεύουµε πάρα πολύ», αναφέρει ο κ. Μηλιώτης, σηµειώνοντας πως το πλάνο είναι να φυτέψουν γύρω στα 40-50 στρέµµατα.

Στις προτεραιότητες του οινοποιείου είναι να προχωρήσει σύντοµα στην παραγωγή ενός νέου αφρώδους κρασιού από «Βλάχικο». «Ετοιµάζουµε έναν κωδικό sparkling ερυθρό από βλάχικο, το οποίο θα είναι προϊόν δεξαµενής και θα κυκλοφορήσει σε περίπου 6.000 φιάλες. Πιστεύουµε ότι είναι µια ποικιλία που µπορεί να αναδειχθεί και µε φυσσαλίδα. Το περιµένουµε το πρώτο τρίµηνο του 2023 και η αγορά νοµίζω πως είναι έτοιµη να το δεχθεί», αναφέρει ο ίδιος.

Μέσα στο 2022, εξάλλου, η «Zoinos Winery Zitsa» κυκλοφόρησε ένα ακόµη κρασί, µε την επωνυµία «Πατητήρι». Πρόκειται για µια γλυκιά ντεµπίνα, από υπερόψιµο τρύγο του 2019, που πέρασε από γαλλικό βαρέλι για δύο έτη και εµφιαλώθηκε σε 2.100 φιάλες.

«Συνεχίζουµε επίσης την προσπάθειά µας στα αφρώδη κρασιά και έχουµε ακόµη πολλή δουλειά στο θέµα της επικοινωνίας. ∆ιότι το Ζίτσα Αφρώδες έγινε Ζοίνος Sparkling και είναι πλέον έξτρα brut, ενώ το ίδιο έγινε µε το ροζέ µας το Aurelia και την κλασσική µας ντεµπίνα. Πρόκειται για ένα βήµα πιο κοντά στο κοινό και τις γευστικές επιρροές του», λέει ο κ. Μηλιώτης.

Συνολικά φέτος η «Zoinos Winery Zitsa» εµφιάλωσε περί τις 140.000 φιάλες, µαζί µε το Debina Respect, ένα τύπου orange κρασί, προϊόν κυρίως εξαγωγής. «Έχουµε, πλέον, ανεβάσει τις ποσότητες και έχουµε κρατήσει και ένα σηµαντικό αριθµό φιαλών για την ελληνική αγορά. Μέχρι τώρα είχαµε γύρω στις 50.000 φιάλες και έφευγαν στο εξωτερικό οι 48.000 φιάλες. Ζητήσαµε από τον καινούριο τρύγο να κρατήσουµε περισσότερα κρασιά για την ελληνική αγορά γιατί υπάρχει κοινό και ζήτηση», αναφέρει ο εκπρόσωπος του οινοποιείου.

Στο αποστακτήριο της επιχείρησης, εν τω µεταξύ, τοποθετήθηκε ένας δεύτερος χάλκινος άµβυκας απόσταξης και ανέβηκαν οι ποσότητες του τσίπουρου για το οποίο η ζήτηση είναι µεγάλη, ενώ σε περιορισµένες φιάλες κυκλοφορεί και το παλαιωµένο τσίπουρο 12 µηνών και 6 ετών του ηπειρώτικου οινοποιείου.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με την καλλιεργητική περίοδο να εξελίσσεται οµαλά, µια πρωιµότητα τουλάχιστον 10-15 ηµερών, ειδικά στις πρώιµες ποικιλίες, και σταθερό το ζήτηµα της λειψυδρίας, ο αγώνας...

REPORTS

Στην ορεινή αµπελουργική ζώνη της Ζίτσας στην Ήπειρο, όπου δραστηριοποιείται η Zoinos Winery, το κλίµα, το έδαφος και ο ανθρωπινος παράγοντας διαµορφώνουν ένα ιδιαίτερο...

REPORTS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 11 Μαρτίου, τα εγκαίνια του νέου εργοστασίου της ZOINOS WINERY στην περιοχή Καλεντζίου, Τριταίας, Δήμου Ερυμάνθειας.

REPORTS

Η ZOINOS WINERY στο πλαίσιο υλοποίησης του επενδυτικού της προγράμματος με χαρά ανακοινώνει την εξαγορά του οινοποιείου, ιδιοκτησίας του κ. Παναγιώτη Κωστόπουλου, το οποίο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...