Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Telmont ετοιμάζει το ελαφρύτερο μπουκάλι σαμπάνιας στον κόσμο

Η Champagne Telmont και η γαλλική υαλουργός Verallia ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις δοκιμές του ελαφρύτερου μπουκαλιού σαμπάνιας που κατασκευάστηκε ποτέ, με βάρος 35 γραμμάρια λιγότερο από τα σημερινά τυπικά μπουκάλια αφρώδους οίνου.

Ο οίκος σαμπάνιας Telmont, έχοντας διάσημο ηθοποιό του Χόλιγουντ Leonardo Di Caprio μεταξύ των επενδυτών του, ολοκλήρωσε με επιτυχία τη δοκιμή του ελαφρύτερου μπουκαλιού σαμπάνιας που κατασκευάστηκε ποτέ, μετά την ανακοίνωση του πειράματος την περασμένη άνοιξη.

Το φιλικό προς το περιβάλλον μπουκάλι έχει βάρος ρεκόρ μόλις 800 γραμμάρια, καθιστώντας το κατά 35 γραμμάρια ελαφρύτερο από τα σημερινά τυπικά μπουκάλια σαμπάνιας, ενώ διατηρεί την αντοχή του, παρά την πίεση που υφίσταται το γυαλί από το αέριο που διοχετεύεται στην φιάλη μετά την δεύτερη ζύμωση.

Η Champagne Telmont πραγματοποίησε τη δοκιμαστική της φάση σε 3.000 φιάλες τον περασμένο χρόνο και τώρα επεκτείνει την παραγωγή για μια πρώτη παρτίδα 30.000 από αυτά τα μπουκάλια των 800 γραμμαρίων.

Το πιστοποιημένο βιολογικό cuvée «Réserve de la Terre», παλαιωμένο για τουλάχιστον 3 χρόνια, θα είναι το πρώτο κρασί που θα φιλοξενηθεί στο ελαφρύ μπουκάλι και θα διατίθεται στους πελάτες από το 2026.

Συμπληρωματικά, στόχος της Telmont στην ανάπτυξη του ελαφρού μπουκαλιού ήταν να μειώσει δραστικά τις εκπομπές άνθρακα στην παραγωγή σαμπάνιας. Τα γυάλινα μπουκάλια είναι η κύρια πηγή εκπομπών άνθρακα για τον οίκο Champagne, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 24% των συνολικών εκπομπών του Telmont.

Τα ελαφρύτερα μπουκάλια των 800 γραμμαρίων θα παράγουν περίπου 4% λιγότερο CO2 ανά παραγόμενη φιάλη. Θα απαιτούν επίσης λιγότερα καύσιμα για τη μεταφορά, εξασφαλίζοντας επιπλέον εξοικονόμηση ενέργειας.

Παράλληλα, οι νέες αυτές φιάλες αποτελούν την τελευταία καινοτομία στο πλαίσιο του έργου της μάρκας «In the Name of Mother Nature», με στόχο να γίνουν Climate Positive έως το 2030 και Net Positive έως το 2050. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από τον επενδυτή της μάρκας Leonardo DiCaprio, ο οποίος είναι ένας ένθερμος υποστηρικτής του περιβάλλοντος.

Η Telmont έχει αναλάβει πολυάριθμες πρωτοβουλίες ως μέρος του πλαισίου που θεσπίστηκε τον Ιούνιο του 2021, με έμφαση στην επανεξέταση της συσκευασίας. Η ίδια έχει καταργήσει όλα τα κουτιά δώρων και τα ειδικά μπουκάλια, τα οποία είναι συχνά πιο βαριά με μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα. Όλα τα διαφανή μπουκάλια κατασκευασμένα από 0% ανακυκλωμένο γυαλί έχουν αντικατασταθεί με πράσινα μπουκάλια σαμπάνιας κατασκευασμένα με έως και 87% ανακυκλωμένο γυαλί.

Η Verallia ξεκίνησε για πρώτη φορά μείωση του βάρους του μπουκαλιού σαμπάνιας πριν από δέκα χρόνια, μειώνοντάς το από 900 σε 835 γραμμάρια. Το ποτήρι που χρησιμοποιείται πρέπει να αντέχει σε σημαντική πίεση αερίου διπλάσια από αυτή ενός ελαστικού αυτοκινήτου, προκειμένου να στεγάσει και να παλαιώσει με ασφάλεια το αφρώδες κρασί, χωρίς κίνδυνο θραύσης.

Τέλος, ο επενδυτής Leonardo Di Caprio δήλωσε σχετικά με την είδηση: «Με έναν φιλόδοξο στόχο να γίνει ο πρώτος οίκος σαμπάνιας θετικός για το κλίμα έως το 2030 και καθαρός θετικός μέχρι το 2050, αυτό το βήμα καταδεικνύει τη δέσμευση της Telmont να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα στην οινοποίηση και να αλλάξει τους τρόπους καλλιέργειας, παραγωγής και μεταφοράς της σαμπάνια τους».

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Ελληνικό Πάσχα είναι μια μεγάλη γιορτή με χαρές, χορούς, γέλια και φαγοπότι. Τα φαγητά που απλώνονται στο τραπέζι της Λαμπρής ποικίλουν από περιοχή...

REPORTS

Σημαντική μείωση στις εισαγωγές κρασιού κατέγραψε η Ελβετία το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global (IHS). Η χώρα εισήγαγε κρασί συνολικής αξίας 1,177...

REPORTS

Ο ισπανικός αμπελοοινικός τομέας διέσχισε μια χρονιά μεγάλων αντιθέσεων το 2024, η οποία χαρακτηρίστηκε από μειωμένους όγκους, ανθεκτικές αξίες εξαγωγών, αυξανόμενη εξάρτηση από τις...

REPORTS

Η χρήση καλλιεργειών κάλυψης στους αμπελώνες αποτελεί ολοένα και πιο διαδεδομένη πρακτική στο πλαίσιο της βιώσιμης γεωργίας. Αυτές οι καλλιέργειες, που εγκαθίστανται ανάμεσα στις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ένα καυτό θέμα συζήτησης στις τάξεις των οινοπαραγωγών αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα εκείνων που είναι… αγκυροβολημένοι σε περιοχές παραγωγής κόκκινου οίνου, είναι οι προτιμήσεις...

REPORTS

Καθώς το παγκόσμιο κλίμα συνεχίζει την ακανόνιστη μεταβολή του, οι αμπελώνες της Ελλάδας, που για πολύ καιρό ήταν ευλογημένοι με μεσογειακή αύρα και ηλιόλουστες...

REPORTS

Η Καμπανία υιοθετεί τώρα μια νέα ταυτότητα: αυτή ενός παγκόσμιας κλάσης, φιλόξενου οινικού προορισμού. Καθώς οι πόρτες των κελαριών ανοίγουν και οι πολυτελείς εμπειρίες...

REPORTS

Σε μόλις 226 εκατ. εκατόλιτρα ανήλθε η παγκόσμια παραγωγή οίνου για το 2024 (-5% έναντι 2023), νούμερο το οποίο αντιστοιχεί στην χαμηλότερη τιμή της...