Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Σαντορίνη μετά από αναζητήσεις αιώνων είναι ο παράδεισος του κρασιού

Από τη Σαντορίνη ως τη Θεσσαλονίκη, τα σύγχρονα κρασιά κατακτούν τη φαντασία των σομελιέ του κόσμου.

Όταν ο Γιάννης Παρασκευόπουλος έφτασε για πρώτη φορά στο νησί της Σαντορίνης για να εξερευνήσει τον κόσμο του κρασιού, δεν του άρεσε αυτό που δοκίμασε. Ο ίδιος είχε πει κατά την διάρκεια της δοκιμής στο παραθαλάσσιο οινοποιείο του το 1989, ότι «τα κρασιά ήταν άθλια»: οξειδωμένα και υποδεέστερα. «Τι κάνουμε εδώ;», ρώτησε τον άνθρωπο που τον είχε φέρει εκεί, τον μέντορα και εργοδότη του την εποχή εκείνη, τον Γιάννη Μπουτάρη.

Έτσι, ο Μπουτάρης, ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές στον σύγχρονο ελληνικό κόσμο του κρασιού, δεν διαφώνησε. Παρά τους 34 αιώνες οινοποιίας του νησιού, τα κρασιά ήταν απογοητευτικά, είπε. Ωστόσο, ο Μπουτάρης ήταν πεπεισμένος ότι η Σαντορίνη ήταν ένας «παράδεισος για το κρασί» .Ήταν μόνο θέμα χρόνου να πάρει τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή. «Έχε υπομονή» είπε στον μπερδεμένο μαθητή του. Ο Μπουτάρης είχε δίκιο. Τα ξηρά λευκά της Σαντορίνης έχουν γίνει τα πρώτα σύγχρονα ελληνικά κρασιά που έχουν κατακτήσει την φαντασία των σομελιέ και των πρωτοπόρων εμπόρων που είναι οι πιο σημαντικοί χαρακτήρες της βιομηχανίας.

O Παρασκευόπουλος ήταν κεντρικός παράγοντας σε αυτήν την αλλαγή κατάστασης, μαζί με περιπετειώδεις συνεργάτες, όπως ο Πάρης Σιγάλας και ο αείμνηστος Χαρίδημος Χατζηδάκης, εφάρμοσε σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης στο μεγάλο πλεονέκτημα του νησιού: τα σταφύλια από ασύρτικο που παράγονται από τους χαμηλούς, πλεκτούς θάμνους των εκπληκτικά παλιών αμπελιών που μεγαλώνουν με φαινομενικά τυχαίο τρόπο στο μαύρο, ηφαιστειακό έδαφος. Τα ριζώματα είναι μέχρι και 400 χρονών. Αυτά τα συναρπαστικά κρασιά θυμίζουν τα Chablis της Βόρειας Βουργουνδίας, χάρη στον τρόπο που συνδυάζουν το λεπτό χάλκινο νήμα της οξύτητας που βρίσκεται στα καλύτερα παραδείγματα του βόρειου chardonnay με ελληνικές νότες αποξηραμένου λεμονιού και χαμομηλιού και ένα ξεκάθαρα ορυκτό, διψασμένο χαρακτήρα.

Αυτά είναι μόνο τα πιο γνωστά παραδείγματα μίας ευρύτερης αναγέννησης σε ολόκληρη τη χώρα, η οποία πρόσφατα άρχισε να φτάνει σε σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι μια αναβίωση που χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να αρχίσει από ανάλογες εξελίξεις αλλού στη νότια Ευρώπη (όπως την Πούλια και τη Σικελία ή στην Ισπανία πέρα από τη Ριόχα).

Τέλος, η καινοτομία είναι αναμφίβολα κομμάτι της εξέλιξης. Τα ελληνικά κρασιά συνήθως παράγονται από ποικιλίες σταφυλιών που σπανίως φυτεύονται αλλού. Για λεύκα, αυτό μπορεί να σημαίνει μαλαγουζιά, με τη πετρώδη σάρκα της, ή την ανθισμένη ομορφιά και την πευκώδη φρεσκάδα της μοσχοφίλερου. Για τα κόκκινα, υπάρχει η ευλύγιστη φρουτώδης γεύση του αγιωργίτικου και τα βότανα και η αίσθηση του ξινόμαυρου. Αυτές οι αρχαίες ποικιλίες δημιουργούν κρασιά που δεν θα μπορούσαν να προέρχονται από κανένα άλλο μέρος εκτός από την πατρίδα τους. Και αυτό είναι πλέον απολύτως καλό.

ΠΗΓΗ: theguardian.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και εκλεκτής οινογνωσίας θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Jenny’s Rooftop Restaurant Bar του Sofitel Athens Airport, του...

REPORTS

Το οινοποιείο Bodegas Faustino, που εδρεύει στο Oyón, στην καρδιά της περιοχής Rioja Alavesa της Ισπανίας, απέσπασε το διεθνές βραβείο Best Of Wine Tourism...

REPORTS

Ο Γάλλος μεγιστάνας François Pinault, μέσω της οινικής του εταιρείας Artémis Domaines, ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημιουργία ενός νέου κτήματος στη Βουργουνδία με το όνομα...

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά για τα κορυφαία οινοποιεία της Γερμανίας σφραγίστηκε από μικρές αποδόσεις, αλλά εξαιρετική ποιότητα σταφυλιών. Με τη φύση να δοκιμάζει τα...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

REPORTS

Με ιδιαίτερη χαρά, η ΓΕΝΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ και τα καταστήματα CELLIER σας προσκαλούν στο GENKA WINE FAIR 2025, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου...

REPORTS

Στο ύψος των 1.705.581 hl καταγράφηκαν με 31/7/2025 τα αποθέματα οίνων και γλευκών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που απέστειλε στην Commission το τμήμα Αμπέλου...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...