Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Ρωσία σχεδιάζει αντίποινα 200% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών κρασιών ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης

Εάν τα ευρωπαϊκά κρασιά απαγορευθούν από τη ρωσική αγορά, ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει όφελος για τους παραγωγούς στην Αργεντινή, τη Χιλή, τη Νότια Αφρική και την Αρμενία που έχουν αυξήσει σταθερά τις εξαγωγές τους στην εν λόγω χώρα τα τελευταία χρόνια.

Η ρωσική κυβέρνηση απείλησε να επιβάλει δασμούς 200% στις εισαγωγές κρασιού από τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης.

Ο Maxim Chmora, επικεφαλής του κύριου τμήματος ομοσπονδιακών τελωνειακών εσόδων και ρύθμισης δασμών της Ομοσπονδιακής Τελωνειακής Υπηρεσίας της Ρωσίας, προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί προστατευτικός δασμός 200% στις εισαγωγές κρασιού από κράτη του ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα σχεδιάζει επίσης να επιβάλει δασμούς 50% σε κρασιά από άλλα αποκαλούμενα «μη φιλικά» κράτη, σύμφωνα με τoν Chmora. «Κατανοούμε ότι αυτό το καθήκον θα είναι βασικά σαν απαγόρευση», είπε. «Η πληρωμή του δασμού και στη συνέχεια η συνέχιση των εργασιών, από οικονομική άποψη, είναι δυνατή μόνο για προϊόντα με πολύ υψηλό περιθώριο κέρδους».

Τα ευρωπαϊκά κρασιά κυριαρχούν επί του παρόντος στη ρωσική αγορά, αλλά ουσιαστικά θα απαγορευθούν εάν η Ρωσία κάνει πράξη την απειλή της.

Η κίνηση θα είναι απάντηση σε μια σειρά κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την απόφασή της να εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι δυτικές χώρες έχουν παγώσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας και ορισμένες ρωσικές τράπεζες έχουν αποκλειστεί από το σύστημα πληρωμών Swift.

Οι ολιγάρχες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, τα γιοτ κατασχέθηκαν και μια σωρεία δυτικών εταιρειών εγκατέλειψαν τη Ρωσία, από την Coca-Cola έως τη Heineken.

Οι χώρες της ΕΕ σταμάτησαν επίσης να εξάγουν διάφορα αγαθά στη Ρωσία, ενώ έχουν απαγορευτεί οι εισαγωγές χρυσού, διαμαντιών και άλλων προϊόντων από τη Ρωσία.

Η Μόσχα σχεδιάζει τώρα να αντιδράσει επιβάλλοντας υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές κρασιού από ευρωπαϊκά έθνη. Οι προτεινόμενοι δασμοί έχουν επίσης σχεδιαστεί για να δώσουν έγκαιρη ώθηση στους εγχώριους οινοπαραγωγούς. Ενώ η πλειοψηφία της Ρωσίας είναι ακατάλληλη για αμπελοκαλλιέργεια, ορισμένες περιοχές, όπως το Κρασνοντάρ και το Ροστόφ, παράγουν κρασί.

Συνολικά, η Ρωσία έχει τώρα 85.000 εκτάρια αμπέλου. Το Rkatsiteli είναι το πιο ευρέως φυτευμένο σταφύλι, αλλά καλλιεργούνται Cabernet Sauvignon, Merlot, Riesling και διάφορες άλλες διεθνείς ποικιλίες.

Ο Ντμίτρι Κίσελεφ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Οινοποιών και Οινοποιών της Ρωσίας (AWWR), ισχυρίζεται ότι οι «υπερβολικές εισαγωγές» ασκούν πίεση στον εγχώριο οινοποιητικό τομέα.

Το AWWR έχει ήδη προωθήσει με επιτυχία την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές κρασιού από «μη φιλικές χώρες» από 12,5% σε 20%. Ωστόσο, ο Kiselev επιθυμεί να αυξηθούν πολύ οι δασμοί για να αποφευχθεί η υπερπροσφορά στην εγχώρια αγορά.

Εάν τα ευρωπαϊκά κρασιά απαγορευθούν ουσιαστικά από τη ρωσική αγορά, θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει όφελος για τους παραγωγούς στην Αργεντινή, τη Χιλή, τη Νότια Αφρική και την Αρμενία. Όλες αυτές οι χώρες αυξάνουν σταθερά τις εξαγωγές τους στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια και αυτή η τάση θα μπορούσε να επιταχυνθεί.

Οι Ρώσοι οινοποιοί ζήτησαν επίσης πρόσθετη υποστήριξη από την κυβέρνηση. Μια πρόταση θα απαιτούσε το 20% των κρασιών που είναι αποθηκευμένα στα ρωσικά σούπερ μάρκετ να παράγονται τοπικά, ενώ τα μισά από τα μπουκάλια που αναφέρονται στα μπαρ και τα εστιατόρια θα πρέπει να είναι εγχώρια κρασιά.

Πηγή: Decanter

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το διάσημο οινοποιείο Bodega Trivento από την Αργεντινή, πιστοποιημένο B Corp, ανακηρύχθηκε πρώτο σε πωλήσεις οίνων στον κόσμο για τέταρτη συνεχή χρονιά. Η αναγνώριση...

REPORTS

Καθώς η ισπανική κατανάλωση κρασιού δείχνει σημάδια ανάκαμψης, με θετικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια, η εθνική διεπαγγελματική οργάνωση οίνου προκηρύσσει διαγωνισμό για την...

REPORTS

Η πρώτη δημοπρασία του Sotheby's που αφιερώθηκε αποκλειστικά στη σαμπάνια πέτυχε 1,35 εκατ. ευρώ (1,45 εκατ. δολάρια ΗΠΑ), ενώ το ποσοστό των παρτίδων που...

REPORTS

Τα οινοποιεία βρίσκουν νέες, πρωτότυπες προσεγγίσεις για να προσελκύσουν μια σειρά από νεότερους επισκέπτες που ξοδεύουν πολλά χρήματα. Σημειωτέων, οι Millennials έχουν ήδη εκτιμώμενη...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Για τις διαρθρωτικές αδυναμίες του αμπελουργικού κλάδου μην τα ρίχνουμε όλα στον καιρό λέει ο Μανόλης Σταυρακάκης Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, ο...

REPORTS

Τον δικό τους σύγχρονο μύθο φιλοδοξούν να δημιουργήσουν αμπελουργοί και οινοποιοί της Μεσσηνίας, βάζοντας πλώρη για ΠΟΠ με όχημα το Φιλέρι και για μεγάλα...

REPORTS

Η Kubota ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε µια νέα συνεργασία µε την UV Boosting, µια γαλλική νεοφυή επιχείρηση που ειδικεύεται στην παραγωγή τεχνολογιών UV-C flash, ικανών...

REPORTS

Μία συναρπαστική εκδοχή της δηµοφιλούς λευκής ελληνικής ποικιλίας που έχει τραβήξει πάνω της τα βλέµµατα των οινόφιλων όλου του κόσµου, είναι η Μαλαγουζιά Domaine...