Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η πολλά υποσχόμενη σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ αθλητισμού και κρασιού

Όταν κάποιος σκέφτεται το κρασί, ο αθλητισμός μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό. Ωστόσο, οι δυο τους έχουν μια εκπληκτική σχέση που εκτείνεται σε αιώνες. Από τους αρχαίους Έλληνες αθλητές έως τους λάτρεις των σύγχρονων σπορ, το κρασί έχει παίξει ρόλο τόσο στις φυσικές όσο και στις κοινωνικές πτυχές της αθλητικής κουλτούρας.

Ιστορικά, το κρασί καταναλώνονταν από τους αθλητές στην αρχαία Ελλάδα ως ρόφημα που ενίσχυε την απόδοση. Η πεποίθηση ήταν ότι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο κρασί θα παρείχε στους αθλητές αυξημένο θάρρος και αντοχή κατά τη διάρκεια των αγώνων. Το κρασί χρησιμοποιήθηκε και ως φαρμακευτικό τονωτικό, με τους Έλληνες να πιστεύουν ότι μπορούσε να θεραπεύσει τραυματισμούς και να επιταχύνει τον χρόνο αποθεραπείας.

Γρήγορα μέχρι σήμερα, και το κρασί έχει γίνει βασικό προϊόν σε αθλητικές εκδηλώσεις και γιορτές. Από την ουρά μέχρι τους εορτασμούς μετά τον αγώνα, το κρασί έχει γίνει δημοφιλής επιλογή μεταξύ των φιλάθλων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για αθλήματα όπως το γκολφ και το τένις, όπου η κοινωνικοποίηση και η δικτύωση είναι βασικά συστατικά της εμπειρίας.

Παράλληλα, το κρασί έχει επίσης γίνει σύμβολο κύρους και επιτυχίας στον κόσμο του αθλητισμού. Πολλοί αθλητές και προπονητές έχουν γίνει μανιώδεις συλλέκτες εκλεκτών κρασιών, με ορισμένους μάλιστα να ξεκινούν τους δικούς τους αμπελώνες. Το κρασί έχει γίνει ένας τρόπος για τους αθλητές να συνδέονται μεταξύ τους εκτός γηπέδου, καθώς και ένας τρόπος για να γιορτάσουν τα επιτεύγματά τους.

Αλλά η σχέση του κρασιού με τον αθλητισμό ξεπερνά την κοινωνικοποίηση και τη γιορτή. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να έχει θετικά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Αυτά τα οφέλη μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους αθλητές, οι οποίοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις υγείας λόγω των σωματικών απαιτήσεων του αθλήματός τους.

Φυσικά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αθλητική απόδοση και τη γενική υγεία. Το μέτρο είναι το κλειδί όταν πρόκειται για την κατανάλωση κρασιού ή οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού.

 

Μετά τον αθλητισμό σειρά έχει το κρασί

Σήμερα, διεθνείς αθλητές ασχολούνται όλο και περισσότερο με τη βιομηχανία κρασιού τα τελευταία χρόνια. Ενώ ορισμένοι αθλητές μπορεί απλώς να δανείσουν το όνομά τους σε μια ετικέτα κρασιού ή να έχουν οικονομικό μερίδιο σε έναν αμπελώνα, άλλοι συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία παραγωγής κρασιού. Για παράδειγμα, ο συνταξιούχος μπασκετμπολίστας Dwyane Wade συνεργάστηκε με το Pahlmeyer Winery για να δημιουργήσει ένα νέο μείγμα κρασιών, συνεργαζόμενος στενά με τον οινοποιό για να επιλέξει τα σταφύλια και να καθορίσει το τελικό μείγμα. Ομοίως, η συνταξιούχος οδηγός αγώνων αυτοκινήτων Danica Patrick έχει τη δική της ετικέτα κρασιού, Somnium, και ασχολείται βαθιά με τη διαχείριση αμπελώνων και τις διαδικασίες παραγωγής κρασιού.

Παράλληλα, άλλα σπουδαία παραδείγματα είναι τα εξής:

David Beckham: Ο συνταξιούχος Άγγλος ποδοσφαιριστής κυκλοφόρησε τη δική του ετικέτα κρασιών με το όνομα “DB Wines” το 2020, παράγοντας κρασιά από τον δικό του αμπελώνα στην κοιλάδα Νάπα της Καλιφόρνια.

Lebron James: Ο Αμερικανός σούπερ σταρ του μπάσκετ έχει μερίδιο στον αμπελώνα Ladder, ο οποίος παράγει κρασιά υψηλής ποιότητας από την κοιλάδα της Νάπα.

Greg Norman: Ο Αυστραλός πρώην επαγγελματίας παίκτης γκολφ είναι γνωστός λάτρης του κρασιού και έχει τη δική του ετικέτα κρασιού που ονομάζεται “Greg Norman Estates”, η οποία παράγει κρασιά από τους αμπελώνες του στην Καλιφόρνια και την Αυστραλία.

Andres Iniesta: Ο συνταξιούχος Ισπανός ποδοσφαιριστής έχει τη δική του ετικέτα κρασιού που ονομάζεται «Bodega Iniesta», η οποία παράγει κρασιά από τους αμπελώνες της οικογένειάς του στη Λα Μάντσα της Ισπανίας.

Miguel Cabrera: Ο Βενεζουελανός παίκτης του μπέιζμπολ έχει έναν αμπελώνα στην Αργεντινή που ονομάζεται “Miggy’s Vineyard”, ο οποίος παράγει κρασιά Malbec.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα διεθνών αθλητών που έχουν αποτολμήσει στον κόσμο της οινοποίησης. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους αθλητές να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα και τον πλούτο τους για να κυνηγήσουν τα πάθη τους πέρα ​​από το άθλημά τους, και το κρασί είναι μια δημοφιλής επιλογή μεταξύ πολλών.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι αθλητές μπορεί να έλκονται από τη βιομηχανία κρασιού. Για ένα, το κρασί μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος πολυτελείας που ευθυγραμμίζεται με την κατάσταση και τον πλούτο ενός αθλητή. Επιπλέον, η σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια και η εστίαση που απαιτείται για την οινοποίηση μπορεί να αρέσει σε αθλητές που έχουν περάσει τη σταδιοδρομία τους τελειοποιώντας την τέχνη τους. Επιπλέον, η οινοποίηση μπορεί να προσφέρει στους αθλητές μια νέα πρόκληση και μια δημιουργική διέξοδο μετά την απόσυρσή τους από το άθλημά τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αθλητές μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τις οινοποιητικές τους εγχειρήσεις για να ανταποδώσουν τις κοινότητές τους. Για παράδειγμα, ο συνταξιούχος παίκτης του NFL Charles Woodson έχει τη δική του ετικέτα κρασιών, TwentyFour Wines, και ένα μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του Cabernet Sauvignon του πηγαίνει στο ίδρυμά του, το οποίο παρέχει υποτροφίες σε μη προνομιούχους φοιτητές.

Συμπερασματικά, η σχέση μεταξύ κρασιού και αθλητισμού μπορεί να φαίνεται απροσδόκητη, αλλά είναι μια πλούσια και ποικίλη σχέση που υπάρχει εδώ και αιώνες. Από τους αρχαίους Έλληνες αθλητές έως τους λάτρεις των σύγχρονων σπορ, το κρασί έχει παίξει ρόλο τόσο στις φυσικές όσο και στις κοινωνικές πτυχές της αθλητικής κουλτούρας. Είτε πρόκειται για ένα ποτήρι κρασί σε μια γιορτή μετά τον αγώνα είτε για ένα συλλεκτικό αντικείμενο στην προσωπική συλλογή ενός αθλητή, το κρασί είναι ένα μέρος του αθλητικού κόσμου που δεν θα εξαφανιστεί σύντομα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...