Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η ποικιλία Carmenère της Χιλής βρίσκει νέο «σπίτι» στη Νάπα

Η ποικιλίες Bordeaux και το εμβληματικό σταφύλι της Χιλής, Carmenère, φαίνεται να έχουν βρει ένα νέο σπίτι στη Νάπα, όπου ευδοκιμεί στις ολοένα και πιο ζεστές και ξηρές συνθήκες…

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Σύμφωνα με τη Rebekah Wineburg, η οποία είναι οινοποιός στο Quintessa της Napa, ένα βιολογικό κτήμα στους πρόποδες των βουνών Vaca στο Rutherford, με το Carmenère αποδεικνύεται ιδιαίτερα κατάλληλo για το terroir αυτού του τμήματος της Καλιφόρνια.

Ένα τέτοιο συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί από την εμπειρία της στην παραγωγή κρασιού από το σταφύλι στην Quintessa, επειδή το Carmenère φυτεύτηκε στο ακίνητο το 1990 από το ζευγάρι από τη Χιλή Agustin και Valeria Huneeus, οι οποίοι είχαν αγοράσει την πρώην φάρμα ένα χρόνο νωρίτερα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Agustin, έχοντας διατελέσει μέτοχος στον μεγαλύτερο όμιλο κρασιών της Χιλής, το Concha y Toro, είχε συνηθίσει να δουλεύει με την ποικιλία Carmenère στην πατρίδα του, όπου φυτεύεται ευρέως, και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το σταφύλι στην Quintessa για να φέρει λίγο λατινοαμερικάνικο χαρακτήρα στην Καλιφόρνια.

Από τις πρώτες φυτεύσεις του Carmenère το 1990, ο Agustin πρόσθεσε περισσότερα, με ένα δεύτερο, τρίτο και στη συνέχεια ένα τέταρτο τετράγωνο να τοποθετούνται στο κτήμα, πράγμα που σημαίνει ότι η Quintessa έχει τώρα 8 στρέμματα (3,2 εκτάρια) σταφυλιού.

Ενώ, αυτό είναι μόνο το 8% των συνολικών 160 στρεμμάτων αμπέλων στην Quintessa, η οποία είναι κυρίως φυτεμένη με Cabernet Sauvignon, η Carmenère όχι μόνο κάνει τα κρασιά της ιδιοκτησίας διαφορετικά από τους ανταγωνιστές της πολύ λίγοι από τους οποίους έχουν αυτή την ποικιλία, αλλά και καλά τοποθετείται για να χειρίζεται hot vintage στη Νάπα.

Παράλληλα, η Wineburg ανέφερε στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα, όπου παρουσίασε την vintage κυκλοφορία της Quintessa για το 2020, όπου αύξανε την αναλογία Carmenère στο μοναδικό κόκκινο κρασί του κτήματος, το οποίο είναι ένα μείγμα Bordeaux. Ενώ κυριαρχεί το Cabernet Sauvignon, διαθέτει επίσης Cabernet Franc και Petit Verdot, καθώς και Merlot και Carmenère σε διάφορες αναλογίες.

Η ετικέτα Quintessa αυξάνει την εστίασή της στο τελευταίο σταφύλι επειδή το Carmenère, όπως και το Cabernet Franc, «τα πάει πολύ καλά με τη ζέστη», δήλωσε, προσθέτοντας, «Δίνει μια καλή έκφραση του τόπου και χειρίζεται το κλίμα πολύ καλά».

Συγκεκριμένα, ο τρύγος 2020 από την Quintessa περιέχει 4,5% Carmenère, το οποίο είναι υψηλότερο από ένα πιο τυπικό 1-2,5% σε προηγούμενες σοδειές, που καταγράφηκαν, και αυτή η τελευταία έκδοση δεν περιέχει Merlot, ένα σταφύλι που ωριμάζει νωρίς σε σχέση με τις υπόλοιπες ποικιλίες στο κτήμα.

«Θα βρείτε περισσότερο Merlot [και λιγότερο Carmenère] στις παλαιότερες σοδειές μας, και αυτό γιατί καθώς ανανεώναμε τον αμπελώνα, φυτεύαμε λιγότερο Merlot επειδή είναι πιο ευαίσθητο στην κλιματική αλλαγή», σημείωσε.

Αντίθετα, έχει φυτευτεί περισσότερο Carmenère επειδή «έχει μια πολύ μεγάλη καλλιεργητική περίοδο», η οποία ευνοεί τις θερμές και ξηρές συνθήκες της Νάπα στα τέλη του καλοκαιριού, ενώ έχει επίσης καλή απόδοση στις τοποθεσίες του κτήματος με αμμώδη και ιλύ εδάφη, σύμφωνα με τον οινοποιό.

Συμφωνώντας με την Wineburg, ο διευθυντής εξαγωγών της Quintessa Diego Garay ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση του, ότι η Νάπα, όπως και μέρη της Χιλής, έχει τις προϋποθέσεις «για να σας επιτρέψει να περιμένετε μέχρι την τελευταία στιγμή για τη συγκομιδή, πράγμα που σημαίνει ότι η Carmenère [όψιμη ωρίμανση] λειτουργεί πολύ καλά και φέρνει πικάντικες νότες, όπως μαύρο πιπέρι, καθώς και σοκολάτα [στο μείγμα]».

Έπειτα, η Wineburg πρόσθεσε ότι «το Carmenère εκτελεί τα καθήκοντα του Merlot, αλλά με πιο ενδιαφέροντα αρώματα».

Συνεχίζοντας, τόνισε, «Έχουμε άφθονη δομή από το Cabernet Sauvignon, επομένως χρησιμοποιούμε το Merlot για βελούδινο στο μεσαίο ουρανίσκο, και η Carmenère έχει αυτό, τόσο βελούδινες τανίνες, αλλά με φυτικούς χαρακτήρες, που είναι πολύ πιο ενδιαφέροντες».

Αφού σχολίασε ότι της αρέσουν οι γεύσεις «φρέσκων φύλλων καπνού» που φέρνει η Carmenère στο μείγμα Quintessa, προειδοποίησε επίσης ότι δεν είχε καλή απόδοση σε μια δροσερή και υγρή χρονιά όπως το 2011 στη Νάπα, όταν είπε ότι έδωσε τραγανές πράσινες και πικάντικες νότες.

Με τέτοιες καιρικές συνθήκες όλο και πιο σπάνιες στη Νάπα, η Wineburg είπε ότι ήλπιζε να έχει περισσότερο Carmenère στο μέλλον και ότι συνεργάζεται με τον Χιλιανό ειδικό στο terroir Pedro Parra για να τη βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα τη γεωλογία και τα εδάφη του κτήματος Quintessa, ώστε «δεν είμαστε αντιδραστικοί, αλλά προληπτικοί στην προσέγγισή μας».

Τα σχόλια της Wineburg για το Merlot και το Carmenère απηχούν εκείνα του Michel Friou, ο οποίος είναι ο οινοποιός για ένα από τα κορυφαία μείγματα Cabernet της Χιλής, το Almaviva.

Τέλος, μιλώντας σε ένα masterclass στο Λονδίνο το 2019, ανέφερε «Η Carmenère στο Maipo είναι σαν το Merlot in Pauillac», παρατηρώντας ότι το πρώην σταφύλι «φέρνει απαλές και βελούδινες τανίνες στο κρασί, όπως το Merlot στα κρασιά του Pauillac».

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική γευστική και ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας...

REPORTS

Το WSPC, για μια ακόμη χρονιά, έδωσε δυναμικό και ουσιαστικό παρών στο πλευρό των οκτώ (8) αποφοίτων του, που συμμετείχαν, μαζί με εκατοντάδες άλλους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Κτήμα Όλοινος (Οινοποιία Γ.Λόλας - Γ.Φτίκας) συμμετέχει στην εκδήλωση Ανοιχτές Πόρτες Οινοποιείων και διοργανώνει παράλληλες εκδηλώσεις για το κοινό. Το οινοποιείο θα είναι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...