Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η περιοχή Côtes-de-Provence στη Γαλλία αναβιώνει ξεχασμένες ποικιλίες σταφυλιού

Μπροστά στην κλιματική αλλαγή, η ονομασία προέλευσης Côtes de Provence στη Γαλλία δουλεύει πάνω στην εισαγωγή καινούριων και ξεχασμένων ποικιλιών. Έτσι και για την Rousseli, μια ξεχασμένη ποικιλία που επανέρχεται και σύντομα θα χρησιμοποιηθεί σε ροζέ κρασιά.

Με την κλιματική αλλαγή τίθεται το ερώτημα των νέων φυτεύσεων με δοκιμές πάνω σε διαφορετικές ή ξεχασμένες ποικιλίες. ”Δουλεύουμε εδώ και πέντε χρόνια στην εισαγωγή νέων ποικιλιών που ανταποκρίνονται στις τεχνικές προδιαγραφές της περιοχής. Ψάχνουμε ποικιλίες όψιμες, που δίνουν αλκοολικούς βαθμούς πιο αδύναμους και ανταπεξέρχονται στην ξηρασία’’, εξηγεί ο Nicolas Garcia, πρόεδρος του συνδικάτου των κρασιών Côtes-de-Provence. Το Rousseli, που επονομαζόταν παλαιότερα Rosé du Var, αποτελεί μέρος των ξεχασμένων ποικιλιών. Η απόφαση της επανεισαγωγής είναι υπό επικύρωση στο εθνικό Ινστιτούτο Προέλευσης και Ποιότητας (ΙΝΑΟ). Μέχρι το 1977 η συγκεκριμένη ποικιλία ήταν μέρος του ΠΟΠ Côtes-de-Provence. ‘’Εδώ και πέντε χρόνια, με τη βοήθεια του Centre du Rosé, πραγματοποιήσαμε μια γεωπονική έρευνα όπως και μικρο-οινοποιήσεις στα οινοποιεία και τους συνεταιρισμούς που απέδειξαν ότι η ποικιλία είναι καλά προσαρμοσμένη στα κρασιά μας και στην ονομασία προέλευσης”, προσθέτει ο N. Garcia.

‘’Είναι μια ποικιλία με μεγάλες ράγες με πολύ χυμό, που ωριμάζει αργά, με μικρή συγκέντρωση σακχάρων. Έχει τις ρίζες της στο νομό του Var ενώ δεν βρίσκεται πουθενά αλλού και είναι καλά προσαρμοσμένη στις κλιματικές συνθήκες και στα ροζέ που παράγουμε σήμερα. Δίνει νότες απαλότητας, γοητείας και φρεσκάδας στο κρασί, ενώ φτιάχνει ωραίο χαρμάνι με σταφύλι Grenache ‘’ σημειώνει ο Alexis Cornu, οινοποιός στο Château de Berne.

Πηγή avis-vin.lefigaro.fr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...

REPORTS

Πόσο εφικτό είναι ένα πρωτόκολλο «πράσινων» µεταχειρίσεων για τη συνολική διαχείριση του αµπελιού, που θα έχει στον «πυρήνα» του το κοµµάτι της θρέψης και...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Με τις εργασίες του κλαδέματος να βρίσκονται σε εξέλιξη στους κρητικούς αμπελώνες το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου συνιστά την...

REPORTS

Η Felton Road του Central Otago θέλει να αποστασιοποιηθεί από κάθε έννοια, που να σχετίζεται με το «εκλεκτό κρασί», δήλωσε ο ιδιοκτήτης Nigel Greening.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...