Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η παραγωγή κρασιού στην Ισπανία μειώθηκε κατά 14% το 2023

Μετά τις αρχικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Οκτώβριο του 2023, η Food and Wines from Spain (FWS) αποκάλυψε ότι η παραγωγή της χώρας το 2023 ήταν 34 εκατ. hl, δηλαδή περίπου 14% λιγότερο από το 2022.

Μεγάλες πτώσεις παρατηρήθηκαν στην Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες μείωσαν την παραγωγή τους κατά 12% σε σχέση με το 2022. Η συνολική παραγωγή της ΕΕ μειώθηκε και αυτή κατά 6%.

Ακανόνιστα καιρικά φαινόμενα, που περιλάμβαναν ξηρασία, καύσωνα και χαλαζοθύελλα επηρέασαν περιοχές σε όλη την Ισπανία, με την παραγωγή σε παραδοσιακά ξηρές τοποθεσίες να καταστρέφεται.

Στην Καταλονία, για παράδειγμα, τα δύο έτη ξηρασίας που προηγήθηκαν επηρέασαν τη συνολική σοδειά, η οποία ήταν 21% μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, με ιδιαίτερα χαμηλές αποδόσεις για τα Merlot, Cabernet Sauvignon, Tempranillo και Syrah.

Το μοτίβο ήταν πολύ παρόμοιο στο Priorat λόγω ξηρασίας, με εξαίρεση την περιοχή Poboleda, η οποία επωφελήθηκε από κάποια βροχή τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023.

Στο Toro η ποιότητα των σταφυλιών θεωρήθηκε «εξαιρετική» και οι αποδόσεις ήταν επίσης καλές των βροχοπτώσεων του προηγούμενου έτους.

Ο παγετός έπληξε την περιοχή Ribera del Duero τον Μάρτιο και τον Μάιο, ενώ τον Σεπτέμβριο σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες που έθεσαν σε κίνδυνο τα σταφύλια μετά από ένα ξηρό και θερμό καλοκαίρι.

Γενικά οι περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο και που συνήθως είναι ψυχρότερες τα πήγαν καλύτερα ως προς την παραγωγή οίνου στην Ισπανία.

Η ομάδα του Ramón Bilbao ανέφερε «Στη Rioja Alta και (μεγαλύτερο υψόμετρο) Rioja Oriental τα σταφύλια έφτασαν σε άριστη ωρίμανση με υψηλότερες αποδόσεις και μεγαλύτερη συγκέντρωση […] υπήρχε επίσης περισσότερη ισορροπία μεταξύ τανίνης και αλκοόλ».

Σε γενικές γραμμές, οι αποδόσεις ήταν υψηλότερες από τις αναμενόμενες για τη Rioja χάρη στις βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου, προσφέροντας κάποια ελπίδα στον τομέα της ισπανικής οινοποίησης για το 2024.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...