Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η παραγωγή κρασιού στην Ισπανία μειώθηκε κατά 14% το 2023

Μετά τις αρχικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Οκτώβριο του 2023, η Food and Wines from Spain (FWS) αποκάλυψε ότι η παραγωγή της χώρας το 2023 ήταν 34 εκατ. hl, δηλαδή περίπου 14% λιγότερο από το 2022.

Μεγάλες πτώσεις παρατηρήθηκαν στην Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες μείωσαν την παραγωγή τους κατά 12% σε σχέση με το 2022. Η συνολική παραγωγή της ΕΕ μειώθηκε και αυτή κατά 6%.

Ακανόνιστα καιρικά φαινόμενα, που περιλάμβαναν ξηρασία, καύσωνα και χαλαζοθύελλα επηρέασαν περιοχές σε όλη την Ισπανία, με την παραγωγή σε παραδοσιακά ξηρές τοποθεσίες να καταστρέφεται.

Στην Καταλονία, για παράδειγμα, τα δύο έτη ξηρασίας που προηγήθηκαν επηρέασαν τη συνολική σοδειά, η οποία ήταν 21% μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, με ιδιαίτερα χαμηλές αποδόσεις για τα Merlot, Cabernet Sauvignon, Tempranillo και Syrah.

Το μοτίβο ήταν πολύ παρόμοιο στο Priorat λόγω ξηρασίας, με εξαίρεση την περιοχή Poboleda, η οποία επωφελήθηκε από κάποια βροχή τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023.

Στο Toro η ποιότητα των σταφυλιών θεωρήθηκε «εξαιρετική» και οι αποδόσεις ήταν επίσης καλές των βροχοπτώσεων του προηγούμενου έτους.

Ο παγετός έπληξε την περιοχή Ribera del Duero τον Μάρτιο και τον Μάιο, ενώ τον Σεπτέμβριο σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες που έθεσαν σε κίνδυνο τα σταφύλια μετά από ένα ξηρό και θερμό καλοκαίρι.

Γενικά οι περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο και που συνήθως είναι ψυχρότερες τα πήγαν καλύτερα ως προς την παραγωγή οίνου στην Ισπανία.

Η ομάδα του Ramón Bilbao ανέφερε «Στη Rioja Alta και (μεγαλύτερο υψόμετρο) Rioja Oriental τα σταφύλια έφτασαν σε άριστη ωρίμανση με υψηλότερες αποδόσεις και μεγαλύτερη συγκέντρωση […] υπήρχε επίσης περισσότερη ισορροπία μεταξύ τανίνης και αλκοόλ».

Σε γενικές γραμμές, οι αποδόσεις ήταν υψηλότερες από τις αναμενόμενες για τη Rioja χάρη στις βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου, προσφέροντας κάποια ελπίδα στον τομέα της ισπανικής οινοποίησης για το 2024.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο την παγκόσμια βιομηχανία ποτών, με τους παραγωγούς κρασιού, μπύρας, αλκοολούχων ποτών και σάκε να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...