Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η οινική ποικιλία Carignan της Σαρδηνίας αξίζει περαιτέρω αναγνώρισης

Η Carignan μπορεί να είναι εγγενής ποικιλία σταφυλιού της Ισπανία, πιο διαδεδομένο στη Γαλλία, και να κερδίζει σεβασμό στη Χιλή και την Καλιφόρνια, αλλά στη Σαρδηνία, το σταφύλι αυτό αποκτά άλλη δυναμική και γίνεται μια ποικιλία ικανή να παράξει εμβληματικά κρασιά.

Στην πραγματικότητα, το Carignan ή Cariñena και Mazuelo όπως είναι γνωστό στην περιοχή Αραγονία της Ισπανίας και έχει τη δική του ονομασία στη Σαρδηνία, όπου το σταφύλι είναι βραβευμένο για κρασιά εξαιρετικής ποιότητας σε μια ευρεία σειρά από στυλ, από ροζέ έως παλαιωμένα σε βαρέλι κόκκινα, ακόμα και γλυκά κρασιά.

Σε ένα masterclass στις 11 Οκτωβρίου, που διοργανώθηκε από το εμπορικό επιμελητήριο κρασιού του Ηνωμένου Βασιλείου και αφορούσε με μια μέρα γευσιγνωσίας από την Ιταλία στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κρασιού του Μιλάνου. Το Carignano del Sulcis DOC, μια ονομασία στα νοτιοδυτικά της Σαρδηνίας και των δύο κοντινών νησιών της, του San Pietro και του Sant’Antioco ήταν ένα κρασί το οποίο έκλεψε τις εντυπώσεις.

Το τελευταίο νησί, το οποίο συνδέεται με τη Σαρδηνία με μια οδική γέφυρα, είναι αξιοσημείωτο για τους εξαιρετικά αμμώδεις αμπελώνες του, αν και τέτοια εδάφη μπορούν να βρεθούν κατά μήκος όλων των παράκτιων τοποθεσιών του Carignano del Sulcis DOC.

Παράλληλα, μια τέτοια βάση για τα αμπέλια είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί έχει εξασφαλίσει ότι η φυλλοξήρα, που κατέστρεψε τους αμπελώνες της Ευρώπης στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα δεν θα μπορούσε ποτέ να βλάψει τα φυτά σε αυτές τις παραθαλάσσιες τοποθεσίες το ζωύφιο δεν του αρέσει η άμμος εδάφη.

Ως αποτέλεσμα, αυτή η περιοχή της Σαρδηνίας φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες συλλογές της Ευρώπης από αμπέλια προφυλλοξήρας, τα οποία ευδοκιμούν ακόμη και σήμερα, επιτρέποντας στους οινοποιούς στο Carignano del Sulcis DOC να παράγουν κρασιά από εξαιρετικά παλιά, βαθιά ριζωμένα, από franco di piede (μη εμβολιασμένα) φυτά.

Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι η περιοχή φιλοξενεί την αμπελοκαλλιέργεια όπως ασκούνταν πριν από 150 χρόνια, με τον άμοσχευτο Carignano εκπαιδευμένο στο παραδοσιακό σύστημα Albarello.

Εκτός από αυτούς τους αμπελώνες, το Carignano del Sulcis DOC είναι αξιοσημείωτο για το στυλ των κρασιών που παράγονται, τα οποία ποικίλλουν από ελαφριά ροζάτο και κόκκινα που πίνουν εύκολα, καθώς και πλούσια, γενναιόδωρα, άξια ηλικίας σταγόνες, μαζί με έντονα γλυκά με την μέθοδο πασίτο.

Για ένα σταφύλι γνωστό στη νότια Γαλλία, ιδιαίτερα το Languedoc, για τις υψηλές του αποδόσεις και τα κάπως ταννικά κόκκινα κρασιά του, η γεύση του Carignano del Sulcis είναι μια αποκάλυψη, καθώς μπορεί να είναι σαρκώδες και σχετικά συμπυκνωμένο, αν και υπάρχει πάντα ένα ισχυρό, ξηρό τανικό στοιχείο, στον χαρακτήρα και την δομή αυτών των κρασιών.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως μία βοήθεια που είχε η ποικιλία  Carginano, προκειμένου να επιτύχει το μεγαλείο της σε αυτό το μέρος της Σαρδηνίας δεν είναι μόνο η ηλικία των αμπελιών και η φύση των εδαφών, αλλά και το κλίμα, με ζεστές, ξηρές και ανέμους που παράγουν συμπυκνωμένα μούρα χωρίς ασθένειες.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.