Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η μάχη της αμπελοοινικής κοιλάδας Sonoma για τους εργάτες γης

Μετά από χρόνια που βρίσκονταν υπό το ραντάρ, οι εργάτες του αμπελώνα έχουν τώρα ανθρώπους που φωνάζουν για να πάρουν το μέρος τους.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Δύο ανταγωνιστικές ομάδες εμφανίστηκαν στην κομητεία Sonoma που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τους εργάτες του αμπελώνα: η μία με επικεφαλής μια εθνική οργάνωση εργασίας και η άλλη από τη βιομηχανία κρασιού.

Η τελευταία ομάδα εμφανίστηκε και έδειξε την ισχύ της την περασμένη εβδομάδα σε μια συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου της κομητείας, φέρνοντας 150 αγρότες με ασορτί μπλουζάκια για να υποστηρίξουν τη θέση των αμπελουργών.

Το θέμα στο τραπέζι είναι απλό. Η κομητεία Sonoma προσπαθεί να καταλήξει σε ένα επίσημο σχέδιο για το πώς και πότε θα επιτρέπονται οι άνθρωποι σε ζώνες που έχουν εκκενωθεί λόγω κινδύνου πυρκαγιάς. Μέχρι το 2017, αυτό δεν ήταν ένα θέμα για το οποίο κάποιος είχε σκεφτεί πολύ. Όμως, με την κλιματική αλλαγή και τη μακροχρόνια ξηρασία, το Sonoma αντιμετώπισε πυρκαγιές κατά τη διάρκεια της περιόδου συγκομιδής σε τρία από τα τελευταία πέντε χρόνια, και σε μια περιοχή με άφθονη δασική γη, ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πλέον πρωτίστως στην ημερήσια διάταξη.

Η εθνική ομάδα είναι η Jobs with Justice, η οποία έχει υποκαταστήματα σε 22 πολιτείες. Έχει υποστηρίξει τους εργάτες επεξεργασίας χοιρινού κρέατος, τους εργαζόμενους της Walmart και τους δανειολήπτες φοιτητικών δανείων. Ο Max Bell Alper, εκτελεστικός διευθυντής της North Bay Jobs with Justice, αναζητά τρία πράγματα από την κομητεία: εκπαίδευση έκτακτης ανάγκης σε αυτόχθονες γλώσσες, αμοιβή κινδύνου για εργαζομένους σε ζώνες εκκένωσης πυρκαγιάς και εγγυημένη τακτική αμοιβή για τους εργαζόμενους που αρνούνται να εισέλθουν σε ζώνες εκκένωσης.

Ο Alper είπε ότι αυτές ήταν τρεις από τις πέντε προτεραιότητες που προέκυψαν αφού ο οργανισμός του έκανε μια σειρά από έρευνες στους αγρότες. Τα άλλα δύο είναι καθαρά μπάνια και πόσιμο νερό και παρατηρητές κοινοτικής ασφάλειας.

«Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι οι πιο ευάλωτοι εργαζόμενοι έχουν φωνή», είπε ο Alper σε πρόσφατη δήλωση του. “Πολλοί αγρότες έχουν παιδιά. Πηγαίνετε και θερίζετε τη νύχτα, κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών.

Το γλωσσικό ζήτημα θα ήταν προκλητικό για τους περισσότερους εργοδότες, επειδή ο Alper δεν μιλάει τα ισπανικά, τη lingua franca των εργαζομένων σε αμπελώνες. Είπε ότι οι εργαζόμενοι μιλούν πέντε αυτόχθονες γλώσσες, Mixteco, Zapatec, Mayan, Triqui και Chatino, και θα πρέπει να λάβουν εκπαίδευση πυρασφάλειας στη γλώσσα που ξέρουν καλύτερα. Ο Alper είπε ότι η οργάνωσή του θα μπορούσε να συνδέσει αμπελουργούς με ομιλητές αυτών των γλωσσών που μπορούν να μεταφράσουν στα ισπανικά.

Όσον αφορά τους μισθούς, ο Alper είπε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πραγματικά επιλογή για το αν θα εισέλθουν ή όχι σε μια ζώνη εκκένωσης πυρκαγιάς.

«Έχουμε μια κατάσταση όπου εξαναγκάζουμε τους χαμηλούς μισθούς μετανάστες και γηγενείς εργάτες», είπε ο Alper. Είπε ότι η διπλή αμοιβή κινδύνου θα ήταν κατάλληλη για τους εργαζόμενους σε ζώνες πυρκαγιάς, δεδομένων των κινδύνων τόσο από τη φωτιά όσο και από την εισπνοή καπνού.

Ο νέος όμιλος βιομηχανίας είναι η Sonoma WISE (Βιομηχανία Οίνου για Ασφαλείς Υπαλλήλους). Ο εκπρόσωπος John Segale δήλωσε ότι το μόνο θέμα που πρέπει να εξετάσει το εποπτικό συμβούλιο της κομητείας είναι αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι: ποια πρότυπα πρέπει να εφαρμόζονται όταν οι άνθρωποι θέλουν να εισέλθουν ξανά σε μια ζώνη εκκένωσης. Και οι δύο κομητείες Νάπα και Σονόμα έχουν, τα τελευταία χρόνια, εκδώσει ένα «πάσο ag» στους εργαζομένους που τους επιτρέπει να περνούν από σημεία ελέγχου της αστυνομίας κατά τη διάρκεια πυρκαγιών.

«Οι κομητείες Napa, Santa Barbara, Placer, El Dorado και Nevada έχουν υιοθετήσει όλες τις επίσημες πολιτικές πρόσβασης», είπε ο Segale. “Όλα έχουν λοφώδη εδάφη, επιρρεπή σε πυρκαγιές, με μεγάλη γεωργική πτυχή. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί η North Bay Jobs for Justice έχει αυτές τις απαιτήσεις στην κομητεία Sonoma, και μόνο στην οινική κοινότητα. Δεν ρωτούν άλλες βιομηχανίες, όπως συνεργεία κατασκευών ή οδικών συνεργείων, για να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις. Αυτό που έκαναν είναι να προσπαθήσουν να παραβιάσουν τη διαδικασία. Απλώς υποστηρίζουμε τη συνέχιση της ευθύνης των δημοσίων αξιωματούχων της κομητείας Sonoma για οποιαδήποτε πρόσβαση σε οποιαδήποτε περιοχή πυρκαγιάς. Θα πρέπει να καθορίσουν πότε είναι ασφαλές να εισέλθει σε οποιαδήποτε περιοχή πυρκαγιάς».

Η Sonoma WISE κέρδισε τη μάχη της δημόσιας εμφάνισης την περασμένη εβδομάδα με τους 150 ένστολους αγρότες της. Το Santa Rosa Press-Democrat ανέφερε ότι η επόπτρια Linda Hopkins ρώτησε μέσω διερμηνέα εάν οι αγρότες παρευρέθηκαν στη συνάντηση κατόπιν αιτήματος του εργοδότη τους. Κανείς μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων δεν σήκωσε τα χέρια του. Όλοι σήκωσαν το χέρι τους αφού ο Hopkins ρώτησε αν πληρώθηκαν στο τουλάχιστον 15 $ την ώρα και περίπου τα μισά απάντησαν ότι πληρώνονταν 20 $ την ώρα ή περισσότερο.

Ο Segale είπε ότι οι αμπελουργοί Sonoma έχουν βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες για τους αγρότες τα τελευταία χρόνια. (Έχοντας παρακολουθήσει μια σειρά από συνέδρια αμπελοκαλλιεργητών εκεί.)

«Εκπροσωπούμε τους υπαλλήλους του αμπελώνα», είπε ο Segale. “Υπάρχουν 6810 υπάλληλοι αμπελώνων στην κομητεία Sonoma. Από αυτούς, οι 6139 είναι υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης. Αυτός είναι ένας αριθμός που αλλάζει θετικά. Πριν από πέντε χρόνια υπήρχαν 5186 υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης και 2644 εποχικοί εργάτες. Δημιουργούμε περισσότερους πλήρους απασχόλησης θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό είχαμε τόσο μεγάλη προσέλευση αυτή την εβδομάδα. Οι υπάλληλοι του αμπελώνα είναι αναστατωμένοι επειδή η North Bay Jobs for Justice συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι τους εκπροσωπεί. Δεν το κάνουν.”

Ο Alper αποκάλεσε την προσπάθεια της Sonoma WISE “astroturfing”: έναν όρο που χρησιμοποιούν οι εργατικές οργανώσεις όταν μια εταιρεία προσπαθεί να κάνει μια συντονισμένη εκστρατεία να μοιάζει με εκδήλωση βάσης. Είπε ότι οι αγρότες στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας έφτασαν με φορτηγά, μερικά από τα οποία είχαν χαρτογραφημένο το λογότυπο της εταιρείας.

«Η Sonoma County Winegrowers είναι ασυνήθιστη καθώς όλοι οι καλλιεργητές υποχρεούνται νομικά να πληρώνουν στην ένωση καλλιεργητών», είπε ο Alper. «Πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο για τους αμπελουργούς της κομητείας Sonoma να αφιερώσουν τα χρήματά τους και τον χρόνο τους σε καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους.»

Το συμβούλιο της κομητείας έχει μια ad hoc επιτροπή για το θέμα που θα κάνει συστάσεις, και το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να πραγματοποιήσει μια συνεδρίαση δέσμευσης της κοινότητας για το θέμα στις 26 Μαΐου, αλλά δεν αναμένεται επίσημη απόφαση σε αυτή τη συνεδρίαση. Η αντιπυρική περίοδος ξεκινά στα τέλη του καλοκαιριού.

 

ΠΗΓΗ: wine-searcher.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Ένας Κινέζος απατεώνας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, αφού συνελήφθη με 786 μπουκάλια πλαστού κρασιού που έφεραν αναγνωρισμένες ετικέτες όπως το Petrus.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συνέδριο ιδιαίτερης σημασίας για τον αμπελοοινικό κλάδο της χώρας, διοργανώνουν από κοινού ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και η Εθνική Διεπαγγελματική...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.