Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η κλιματική αλλαγή φέρνει νέο εχθρό στους αμπελώνες, καταφύγιο οι αποξηραμένοι βότρεις

Κατά τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, εντοπίστηκαν προσβολές από το έντομο Cryptoblabes gnidiella (Lepidoptera, Pyralidae) σε αμπελώνες της Καλής Βρύσης, έντομο το οποίο δεν είχε προηγουμένως αναφερθεί στην περιοχή, και πλέον κάνει και επίσημα το ντεμπούτο του, όπως διαπιστώνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Δράμας.

Συλλέχθηκαν δείγματα σταφυλιών με παρουσία προνυμφών και, μετά από εξέταση στο εργαστήριο του Τμήματος ΠΦΕ, επιβεβαιώθηκε η ταυτοποίηση του εντόμου, με μοριακή ανάλυση από τον Δρ. Δημήτριο Αβτζή.

Το C. gnidiella ενδημεί στη λεκάνη της Μεσογείου και τα τελευταία χρόνια αναφέρεται ως αναδυόμενος εχθρός της αμπέλου σε χώρες της ΕΕ, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Αμερική. Η εξάπλωσή του συνδέεται με τις κλιματικές αλλαγές και τις τάσεις υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το έντομο αναπτύσσεται σε μια ποικιλία φυτών ξενιστών, όπως άμπελος, εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα, γιγαρτόκαρπα, μουσμουλιά, συκιά, ροδιά, ακτινιδιά, βαμβάκι, αραβόσιτος, καρότο, λωτός κ.ά. Ωστόσο, προσβάλλει κυρίως την άμπελο και τα εσπεριδοειδή, ενώ στην Ιταλία και τη Γαλλία αναφέρονται τρεις έως τέσσερις γενιές το χρόνο. Η πρώτη γενεά δεν προκαλεί σοβαρές ζημιές, καθώς το έντομο προσβάλλει άλλα φυτά, και τα σταφύλια είναι ακόμη άγουρα. Η δεύτερη γενεά, ωστόσο, ευθύνεται για την πλειονότητα των ζημιών, καθώς συμπίπτει με την ωρίμαση των σταφυλιών, επηρεάζοντας κυρίως τις ποικιλίες όψιμης ωρίμανσης.

Τα συμπτώματα της προσβολής περιλαμβάνουν αποχωρημένα υλικά από τις προνύμφες, άδειες ράγες, αποξήρανση και συρρίκνωση των σταφυλιών. Τα προσβεβλημένα τσαμπιά συχνά υποβαθμίζονται λόγω της ανάπτυξης βοτρύτιδας, καθιστώντας τα ακατάλληλα για εκμετάλλευση. Οι προνύμφες του εντόμου προσελκύονται από σταφύλια που έχουν προσβληθεί από ευδεμίδα, ψευδόκοκκο ή βοτρύτιδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να προσβάλουν και υγιή σταφύλια.

Το έντομο διαχειμάζει ως προνύμφη στον αμπελώνα, κρυμμένο σε αποξηραμένους βότρεις ή άλλα «καταφύγια». Το επόμενο καλοκαίρι, τα ενήλικα εγκαταλείπουν τον αμπελώνα και αναζητούν νέα φυτά για να ωοτοκήσουν. Αυτό εξηγεί την περιορισμένη παρουσία προνυμφών κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, αλλά και την αυξημένη εμφάνιση ενηλίκων από τον Ιούλιο και μετά.

Οι προσβολές που καταγράφηκαν στην ΠΕ Δράμας ήταν σποραδικές και μόνο σε λίγους, όψιμους αμπελώνες. Η Υπηρεσία θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη των πτήσεων του εντόμου την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Καβάλας, στο πλαίσιο του συστήματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά και όπως αναφέρει, θα εκδοθούν σχετικές ανακοινώσεις αν κριθεί απαραίτητο.

Σχετικά Άρθρα

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Με τους αμπελώνες στις πρώιμες ζώνες της Δυτικής Ελλάδας να βρίσκονται στο βλαστικό στάδιο των πρώτων φύλλων εμφάνισης σταφυλιών, η αρμόδια Περιφερειακή Αρχή εξέδωσε...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Αυξημένη επιτήρηση κατά των παθογόνων μυκήτων (ωίδιο, περονόσπορος, βοτρύτης) και άμεσος ψεκασμός μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες συνίσταται για τα αμπέλια που επλήγησαν...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Την αποφυγή ψεκασμών στα αμπέλια για την αντιμετώπιση των πρώτων μετακινήσεων τζιτζικιών στους αμπελώνες, χωρίς πρώτα να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι συνιστά το Περιφερειακό...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Δημοσιεύτηκαν οι κωδικοί των δικαιούχων του προγράμματος αναδιάρθρωσης αμπελώνων 2024-2025 που θα λάβουν συνολικό ποσό 7,33 εκατ. ευρώ για την αναδιάρθρωση 4.479 στρεμμάτων.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε η 6th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki, η ανοιξιάτικη εκδήλωση του Χάρτη των Γεύσεων και μεγαλύτερη γευστική δοκιμή ροζέ...

REPORTS

Μια μοναδική οινο-γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας στην...

REPORTS

Μια ομάδα νέων αμπελουργών και οινοποιών, δεύτερης και τρίτης γενιάς από τη Μαντινεία της Αρκαδίας, την ΠΟΠ ζώνη του Μοσχοφίλερου, ένωσαν τις δυνάμεις τους...

REPORTS

Με μια εκδήλωση γευσιγνωσίας υψηλού επιπέδου και μια ολοκληρωμένη ματιά τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις καινοτόμες τάσεις που διαμορφώνουν την Rioja του σήμερα,...