Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η παγκόσμια κάμψη στην κατανάλωση κρασιού οδηγεί σε κρίση τους αμπελώνες της Χιλής

Τόσο σημαντική είναι η παγκόσμια πτώση στην κατανάλωση κρασιού, που χώρες όπως η Χιλή εγκαταλείπουν αμπελώνες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σκέφτονται ακόμη και την πλήρη εκρίζωση τους, σύμφωνα με τον Sebastian Labbé, τον οινοποιό των κορυφαίων ετικετών κρασιού της Viña Santa Rita, όπως το Casa Real.

Η πράξη αυτή μπορεί να συγκριθεί με την κατάσταση στη Μπορντό, όπου συμφωνήθηκε τον Μάρτιο 2023, ότι η περιοχή θα αφαιρέσει σχεδόν 10.000 στρέμματα αμπελώνων λόγω υπερπροσφοράς. Αντίθετα με τη Γαλλία, όπου έχουν διατεθεί 57 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξουν τους παραγωγούς που διακόπτουν την παραγωγή κρασιού, οι οινοποιοί από την Χιλή δεν θα λάβουν οικονομική υποστήριξη.

Ο Labbé αναφέρθηκε στην παρούσα κατάσταση της Χιλής κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με το drinks business, στο Λονδίνο, νωρίτερα αυτό τον μήνα. Τονίστηκαν μερικά θετικά στοιχεία για την παραγωγή κρασιού στη Λατινική Αμερική, κυρίως για την εξαιρετική ποιότητα της τελευταίας σοδειάς.

Η πτώση της εσωτερικής και εξωτερικής ζήτησης για το κρασί της Χιλή αποτελεί κύριο προβληματισμό του Labbé. Αναφερόμενος στα αυξανόμενα αποθέματα κρασιού στη χώρα, παραδέχτηκε ότι οι παραγωγοί αρχίζουν να ανησυχούν, καθώς θα πρέπει να πουλήσουν αυτό που υπάρχει ήδη σε δεξαμενές και βαρέλια, για να δημιουργήσουν χώρο για την επόμενη σοδειά, η οποία θα αρχίσει να συλλέγεται σε πέντε μήνες.

Η Viña Santa Rita βρίσκεται σε μια σχετικά ισχυρή θέση, έχοντας δει τις πωλήσεις τους τελευταίους 12 μήνες να κυμαίνονται “περίπου 8-9% κάτω από τον προϋπολογισμό”, αλλά και μερικά “μεγάλα ονόματα έχουν πέσει κατά 30-40%”, είπε ο Labbé.

Λόγω της πτώσης των πωλήσεων, την οποία απέδωσε στην πτώση της ζήτησης στις κύριες εξαγωγικές αγορές, ιδιαίτερα στην Κίνα, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης κρασιού στη χώρα, περίπου 12 λίτρα ανά κάτοικο ετησίως, ενημέρωσε ότι “πολλοί αμπελώνες δεν έχουν ακόμη συλλεγεί φέτος.” Κοιτώντας περαιτέρω μπροστά, πιστεύει ότι τέτοιοι τόποι ενδέχεται να αφαιρεθούν πλήρως από την παραγωγή.

Με μια πιο θετική πινελιά, επεσήμανε ότι η πτώση της ζήτησης αφορούσε τα εισαγόμενα κρασιά, σημειώνοντας ότι τα “υψηλότερου επιπέδου”, που καθορίζει ως κρασιά άνω των $500 το κιβώτιο, “αυξάνονται” στις πωλήσεις.

Οι παρατηρήσεις του Labbé σχετικά με την παγκόσμια ζήτηση για εισαγόμενο κρασί αντανακλούν τις διαπιστώσεις από τον CEO της Vinexposium, Rodolphe Lameyse, σε συνέντευξη τύπου, στο Λονδίνο, την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναφερόμενος σε δεδομένα της IWSR, ο Lameyse είπε ότι οι μεγαλύτερες πτώσεις το 2022 και για το τέλος του 2023 είναι στο κρασί, που καλύπτει τη φθηνότερη άκρη της αγοράς, με τη μείωση των πωλήσεων να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν της μπύρας ή των απεριτίφ.

Αντίθετα, για το κρασί υπάρχει ανάπτυξη στην κατηγορία ‘σούπερ-premium και άνω’, η οποία, όπως δήλωσε ο Lameyse, καλύπτει φιάλες κρασιού που πωλούνται στο λιανεμπόριο άνω των 20 ευρώ, ενώ εξέφρασε ελπίδες για επαναφορά των πωλήσεων κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες και, πιο άμεσα, και στην Κίνα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την Παγκόσμια έκθεση χύμα κρασιού (WBWE), το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι εξαγωγές σε χύμα κρασί της Χιλής μειώθηκαν κατά περισσότερο από 25%, φτάνοντας τα 11,32m hl, συνολικής αξίας περίπου 124,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το χύμα κρασί αντιστοιχεί στο 41% του όγκου και στο 17% της συνολικής αξίας των εξαγωγών κρασιού της Χιλής του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την WBWE.

Παράλληλα, οι εξαγωγές κρασιού σε φιάλες υπέστησαν παρόμοια ποσοστά πτώσης, με μείωση περίπου 25% τόσο στον όγκο όσο και στην αξία. Οι εξαγωγές κρασιού σε φιάλες από την Χιλή αντιστοιχούν σε λίγο πάνω από το 56% του όγκου και στο 80% της αξίας.

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική γευστική και ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας...

REPORTS

Το WSPC, για μια ακόμη χρονιά, έδωσε δυναμικό και ουσιαστικό παρών στο πλευρό των οκτώ (8) αποφοίτων του, που συμμετείχαν, μαζί με εκατοντάδες άλλους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Κτήμα Όλοινος (Οινοποιία Γ.Λόλας - Γ.Φτίκας) συμμετέχει στην εκδήλωση Ανοιχτές Πόρτες Οινοποιείων και διοργανώνει παράλληλες εκδηλώσεις για το κοινό. Το οινοποιείο θα είναι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...